Biodiversitate prin Natura 2000

Biodiversitate prin Natura 2000
Nu prea suntem noi fruntasi in multe domenii, nu prea mai mancam noi bio in Romania, dar biodiversitate avem. Macar aici suntem pe primul loc in Europa. Pentru a nu o pierde si pe-asta exista Natura 2000, o retea europeana pentru protectia naturii si a biodiversitatii. Si cum eu sustin ca sunt Natural, in mod natural voi sustine campania Natura 2000 in Romania.

Rolul campaniei/retelei Natura 2000 este sa ne faca sa constientizam importanta biodiversitatii naturale si a ecosistemului. Daca intelegem diversitatea naturii, putem intelege si legaturile dintre elementele ecosistemului si cum ne poate influenta viata disparitia unui astfel de element.

Am sa dau si un exemplu practic. Am citit mai demult ca in Africa mai existau doar cativa copaci dintr-o specie foarte veche. N-am retinut numele copacilor ci doar ideea. Cercetatorii si-au dat seama ca nu mai exista exemplare de copaci tineri din acea specie, ci numai arbori batrani, care incetul cu incetul se pregateau de disparitie, desi erau roditori, adica fructele si semintele acestora existau.

Au incercat sa planteze semintele in diverse soluri, in zone cu clima diferita, ajutate de diverse ingrasaminte etc. N-au reusit sa obtina puieti pana cand nu au inteles importanta ecosistemului. Din observatiile unui biolog, au asociat perioada in care aparusera ultimii copaci, cu disparitia unei specii de pasari, care fusese vanata pana la exterminare. Pasarea respectiva manca fructele copacilor, iar samburii/semintele ramaneau nedigerate in excrementele pasarilor.

Pentru ca pasarile respective erau inrudite cu curcile, au dat unor curci sa manance din fructele copacului pe cale de disparitie. De data aceasta semnintele, ajutate de ingrasamantul natural, au incoltit si s-au obtinut primii puieti dupa cativa zeci (poate sute) de ani de „seceta”.

In acest spirit trebuie sa intelegem biodiversitatea si importanta unui element cat de mic in ecosistem, iar cu ajutorul unor informatii despre Natura 2000 putem face mai bine acest lucru.

Si pentru ca eu sunt natural si blogger, iar bloggerii sustin biodiversitatea, m-am gandit sa scriu despre un ecosistem din zona mea, dar si o zona care de curand a devenit de interes national si european prin deschiderea podului de la Calafat. Este vorba despre zona Calafat – Ciuperceni – Dunare, eco-regiune aflata in totalitate in judetul Dolj. 

Este o zona in care traiesc numeroase pasari, dintre care unele migreaza iar altele ierneaza in aceasta zona. Aici se gaseste si Rezervatia Ornitologică Ciuperceni Desa, pe o suprafata de 200 ha. 
Ecosistemul este important pentru populatiile cuibaritoare ale mai multor specii de pasari protejate la nivel national si european: rata rosie, chirighita cu obraz alb, stârcul de noapte, tigănusul, stârcul pitic, buhaiul de baltă, egreta mare, egreta mica, lopătarul, cormoranul mic, stârcul rosu, pasărea ogorului, caprimulgul, dumbrăveanca, gaia neagră si codalbul.

Iar daca pana acum sursele de vulnerabilitate erau constituite de inundatiile provocate de Dunare si de braconaj, iata ca prin deschiderea Podului Calafat – Vidin si prezenta umana in zona va deveni mai vizibila, la fel si poluarea sau zgomotul.

Un pet aruncat aiurea, un foc facut in padure sau deversarea unor substante chimice, toate acestea pot afecta ecosistemul si biodiversitatea din zona. Evident ca exista si alte elemente de fauna si flora, fiecare cu importanta sa in ecosistem, insa am vorbit despre pasari pentru a face legatura cu pilda pasarilor disparute in Africa.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=tXdP1T0bLdA]

Spor bio-diversificator!

2 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.