Inca 2 zile la Bruxelles, cu plimbari intre sesiunile EWRC

Primele 2 zile la Bruxelles au fost dedicate trainingului de Mobile Jurnalism si deschiderii EWRC.

hashtag pentru inca 2 zile la Bruxelles

In urmatoarele zile am fost la cateva sesiuni EWRC si am strabatut la pas Bruxelles-ul intre locatii.

2 zile la Bruxelles si 3 sesiuni la European Week of Regions and Cities

Trebuie sa spun ca am avut la dispozitie aplicatia mobila EWRC 2017, cu informatii detaliate despre toate sesiunile. Altfel cu greu ne-am fi descurcat intre atatea locatii, ore si aplicatii.

Dupa deschiderea EWRC la Parlamentul European, in zilele urmatoare am mai bifat si alte locatii europene din Bruxelles. Am fost la Square Conference Center, la Centrul de Conferinte Albert Borschette si am ajuns si la Ambasada Finlandei din Bruxelles.

Locatiile au fost centrale si in cele 2 zile la Bruxelles ne-am invartit prin zona institutiilor europene.

EWRC Community online si offline

Mai intai am fost la Centrul de Conferinte Albert Borschette, unde am participat la sesiunea Building a European Week of Regions and Cities Community of Practice.

Sub numele de cod 10C37 sesiunea si-a propus sa discute despre formarea unor comunitati online care sa „sharuiasca” bunele practici din regiunile europene. Dar nu pe parcursul a doar 4 zile, in cadrul European Week of Regions and Cities, ci pe parcusul intregului an.

sinusoida participarii

A fost o sesiune interactiva, cu sondaje online ad-hoc si cu exemple de buna practica.

EWRC

Iar raspunsurile in direct ne-au ajutat sa ne facem o idee despre ceea ce asteapta participantii de la sesiuni si workshop-uri.

I-am reintalnit aici pe Mathew Lowry – Online community and communications consultant si pe Matteo Salvai, Communication Officer pentru Politica Urbana si Regionala in cadrul Comisiei Europene. Ii cunoscusem la la MoJo Training.

Workshop EWRC

Dar si pe Agnès Monfret, Head of Communication Unit, DG REGIO din cadrul Comisiei Europene, cea care ne-a vorbit la lansarea EWRC pentru jurnalisti.

De la Centrul Borschette am plecat direct la Square Conference Center, pentru ceremonia premiilor RegioStars. Dar nu parasim zona fara imagini de la Centrul Borschette.

RegioStars Awards Ceremony – cele mai bune proiecte Regio

RegioStars a fost cu adevarat o seara festiva, petrecuta la Square Conference.

Square Center

Cu sampanie si momente artistice, cu bucurii si emotii pentru cei nominalizati si cu multa socializare la party-ul  de dupa.

Au fost mai multe domenii care si-au desemnat castigatorii, decizia apartinand unui juriu international format din specialisti in domeniile respective.

Awards

Din pacate printre nominalizati nu s-au regasit si proiecte romanesti. Singura voce romaneasca a fost a Comisarului European Corina Cretu, care a inmanat premiile.

Corina Cretu

La toate nominalizarile si la desemnarea castigatorilor desfasurarea a fost asemanatoare, emotiile fiind inlocuite cu bucuria premiatilor si cu entuziasmul celor din sala.

Lista completa a domeniilor si a castigatorilor la fiecare sectiune o gasiti aici.

RegioStars Awards

Iar dupa emotiile de la Awards Ceremony, ne-am reunit la party, unde am socializat in cateva ore cat pentru primele 2 zile la Bruxelles.

SuperEU

Am facut o gasca romaneasca de 3 craioveni si 2 pitesteni, la care s-a adaugat si colegul nostru din Germania, castigator la Blog Contest. Ba in engleza, ba in romana, am fost reperati de o domnisoara din personalul locatiei, care ne-a urat pofta buna 🙂

Poza de grup n-am facut, insa tortul aniversar nu l-am ratat.

tort aniversar

Va las aici mai multe imagini de la RegioStars Awards.

European Region of Gastronomy la EWRC

Mi-as fi dorit sa mai stau inca 2 zile la Bruxelles 🙂 Sau macar sa nu coincida orele de desfasurare ale sesiunilor EWRC.

V-am spus ca pusesem ochii pe doua workshop-uri despre traditii si Food and Gastronomy. Ca nu degeaba am ajuns la Bruxelles cu Covorul Oltenesc. Iar la Craiova facem lunar asocieri culinare intre vinuri si branzeturi 🙂

Pana la urma am reusit sa ajung la Ambasada Finlandei in ultima zi de sedere la Bruxelles. Acolo a avut loc workshop-ul despre Food si Gastronomy, in cadrul mai larg creat de European Region of Gastronomy si de intersectiile culturale, traditionale si turistice.

European Regions of Gastronomy

Discutia a fost moderata de Anya Van Hout, speakerii fiind din mai multe tari:

  • Cristof Kienel – Comitetul Regiunilor,
  • Elena Viani –  Toscana, castigatoarea European Region of Gastronomy 2017,
  • Maria-Mihaela Antofie din Sibiu, orasul castigator al European Region of Gastronomy in 2019,
  • Patrick Torrent – din Catalonia, castigatoarea European Region of Gastronomy 2017,
  • Wobine Buijs-Glaudemans – North Brabant, European Region of Gastronomy 2018,
  • Pia Lange Christensen – Aarhus-Central Denmark Region, European Region of Gastronomy 2017,
  • Eileen Mannion – Galway-West of Ireland, European Region of Gastronomy 2018.

dezbatere Food and Gastronomy

Fiecare dintre speakeri a detaliat experienta proprie in ceea ce priveste European Region of Gastronomy, pe 3 paliere. Convergenta, sustenabilitatea si inovatia in traditie s-au regasit in toate experientele, ca o cheie a succesului.

dezbatere

Am ascultat-o cu interes pe doamna Maria-Mihaela Antohie, vorbind despre Sibiu si pregatirile pentru 2019.

Mi-ar fi placut sa stau pana la sfarsit, sa schimbam si cateva vorbe. Din pacate trenul zburator avea ora fixa si a trebuit sa plec inainte de terminarea sesiunii.

Asa ca am lasat sesiunea iar pe voi va las cu imagini de la Food and Gastronomy.

Concluzii dupa sesiunile din ultimele 2 zile la Bruxelles

Au fost circa 180 de sesiuni, workshop-uri si evenimente in 4 zile, un adevarat tur de forta pentru organizatori.

La cele la care am participat au fost informatii interesante, s-au vazut pregatirea si dorinta de interactiune si gasirea de solutii. N-au fost simple discursuri ci dezbateri adevarate.

dezbateri si intrebari

Si daca mi-a placut „contentul” in schimb la forma cred ca ar mai fi de imbunatatit.

Au fost unele evenimente, gen RegioStars Awards la care nu toti cei care au „aplicat” au fost primiti. Nu pot sa ma plang, cu badge-ul de presa am avut acces la toate evenimentele, nefiind nevoie de inscriere prealabila.

badge

Dar s-a intamplat ca la o conferinta anuntata full sa fie o treime de sala goala. In astfel de cazuri ar trebui rezolvat cumva si cei care au vrut sa vina dar s-au inscris tarziu, sa fie pe o lista de asteptare.

Si perioada workshop-urilor mi s-a parut foarte lunga. Greu de stat pe scaun 150 de minute, oricat de interesante ar fi subiectele.

Multi au plecat inainte de a se termina sesiunea, cum mi s-a intamplat si mie la Food & Gastronomy (din motiv de tren).

Mult mai bine mi s-ar fi parut cu o pauza lunga sau cu mai multe pauze scurte. Pauza de la final, dedicata networkingului si socializarii era de fapt folosita pentru a fugi la urmatorul eveniment.

Si in ceea ce priveste MoJo Training mi-ar fi placut sa fiu mai odihnit in prima zi. Dupa ce m-am trezit la 4 dimineata, am ajuns la hotel la 13:20. Iar la 13:30 trebuia sa fiu deja la hotelul de peste drum.

Sper ca pentru castigatorii de anul viitor sa inceapa acomodarea cu o seara inainte, astfel incat sa aiba timp sa se cunoasca si sa ajunga odihniti la curs.

Concluzie finala:

Mi-a placut experienta sesiunilor din cele 2 zile la Bruxelles. Multumesc organizatorilor si participantilor!

Spor!

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply