Good Wine 2017 – Wine convention in cateva cuvinte si imagini

Tocmai il urmaream pe Laurentiu Achim vorbind despre vin, cand a intrat in feed concursul de la Vin2.ro – Povesti cu Vin. Asa incepe povestea mea la Good Wine, premiul concursului fiind chiar o invitatie la acest eveniment.

Good Wine

Gand la gand cu bucurie, invitatia (despre care voi detalia intr-un articol separat) a ajuns pe maini bune si Duminica am fost in premiera la Good Wine 2017 – Wine convention.

Good Wine 2017 la Romexpo

Si anul trecut as fi vrut sa vin dar din pacate n-am putut sa onorez invitatia pentru bloggeri.

Acum m-am trezit cu noaptea-n cap ca sa plec la Bucuresti cu Hyperionul de 06:00. Si pentru ca de obicei in weekend alerg, am facut miscare si-n Bucuresti. De la Aviatorilor pana la Romexpo m-am dus pe jos. Si la dus si la intors 🙂 Ca sa nu mai zic ca de la 11:00 la 16:00, o clipa n-am stat 🙂 Dar a meritat cu varf si indesat!

La Targul de Vinuri de la Romexpo mi-a placut spatiul generos, in care puteai sa te pierzi cu usurinta. Am incercat sa-l suprind intr-o panorama la ora 11:00, la deschiderea programului.

panorama la Good Wine

Programul Good Wine de Duminica a fost unul mai scurt, 11:00 – 17:00, dar l-am apreciat la maximum.

Cativa prieteni intalniti la Good Wine

Tocmai ma uitam dupa un stand cunoscut cand am dat cu ochii de Crama Histria. I-am cunoscut la Oltenia Wine Fair si apoi am aprofundat prietenia si vinurile lor superbe la o degustare Branzeturi cum se cuvin. Ne-am salutat cum se cuvine si ne-am mai revazut de cateva ori la Good Wine.

Crama Histria

Am fost apoi la 7ARTS, o crama tanara de langa Craiova, in zona viticola Banu Maracine.

Privind sticlele, adevarate opere de arta prin picturile realizate de Angela Szabo, am crezut ca de acolo vine si numele cramei.

7Arts

Am aflat ca ARTS vine de la initialele proprietarilor. Iar cifra magica 7 vine de la cele 7 soiuri plantate in urma cu 9 ani, 3 soiuri albe (Sauvignon Blanc, Feteasca Alba si Tamaioasa Romaneasca) si 4 soiuri rosii (Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot si Syrah).

N-am gustat vinurile imediat, am zis sa astept sa se mai raceasca albele ca sa le degust cum se cuvine.

7Arts la rece

Si tocmai cand discutam cu gazdele de la 7Arts m-a intrebat cineva daca sunt eu 🙂

Adica ceva de genul „Tu esti Daniele?”. Pfff, nici nu apucasem sa degust ceva, ma uitam la el dar nu stiam de unde sa-l iau 😉 Pai cum sa-ti mai amintesti daca nu ne-am mai vazut de 13 ani? Sa traiesti domnule! Hai noroc si sanatate!

Dupa 13 ani

Sub sloganul Wine connecting people, craioveanul-bucurestean Willy mi-a facut cunostinta cu o alta olteanca sub acoperire la Domeniul Bogdan.

Domeniul Bogdan

Aici vinurile erau deja reci si am degustat cateva albe ecologice sub sloganul „natura intr-un pahar de vin”. Asa am aflat despre biodinamica si despre faptul ca exista un moment prielnic pentru orice cultura, in comuniune cu natura. Stiam de exemplu ca fazele Lunii influenteaza apa din mari si oceane prin maree. Dar nu stiam ca atractia Lunii influenteaza lichidele din plante, care se pot concentra in partea aeriana sau in cea subterana. Voi stiati?

Am ajuns apoi la standul Sarica Niculitel, dupa ce citisem despre medalia de argint de la Concours Modial de Bruxelles 2017, pentru un Black Rose.

Black Label Sarica Niculitel

Am degustat si rosé Black Label si Caii de la Letea -editie limitata si abia astept sa le descopar pe toate la o degustare Branzeturi cum se cuVin.

Tot despre un vin medaliat am auzit la Premiile de Excelenta Vinul.ro. Declarat „vinul rosé al anului”, Jiana Rosé de la Crama Oprisor a fost o oprire obligatorie, mai ales ca m-am indragostit de rose-uri dupa un Maiastru de Oprisor.

Jiana Rosé de Oprisor

Exact cand apreciam aroma de migdale, am fost surprins de o echipa de televiziune. Asa ca sa stiti de unde mi s-a tras daca m-ati vazut la TV. Dom’soara venise chitita pe ideea ca vinurile romanesti sunt mai scumpe decat cele straine. Pai depinde, ca daca compari un vin strain din gama de jos cu un vin romanesc de top, e normal sa fie mai scump al nostru.

Am dat o tura si pe la vinurile din Basarabia.

Vinuri din Basarabia

Apoi m-am oprit la Panciu, sa salut un moldoltean simpatic 🙂

Panciu

Si tocmai atunci m-a sunat un prieten din Craiova, somelier, sa-mi zica sa nu ratez cumva niste vinuri italiene de exceptie.

Vinuri straine la Good Wine

Pe Narcis l-am cunoscut la degustarile de vin din Craiova si somelier fiind, am zis ca stie ce spune. Mai ales ca era la Good Wine de Vineri si a inceput temeinic. Prima zi vinuri albe, Sambata rose-uri iar Duminica vinuri rosii.

Fiind iubitor de vinuri rosii m-am prezentat la standul Cardin Vino si am degustat in ordinea propusa de Narcis.

Vinuri italiene de la Cardin Vino

Mai intai un Valpolicella Ripasso, urmat de un Brunello di Montalcino.

Cardin Vino

A urmat un Amarone della Valpolicella.

Cardin Vino

Apoi inca un Amarone Classico, tot de Valpolicella.

Cardin Vino

Am incheiat cu Primitivo si cu Nero di Troia, atat nebaricat cat si baricat.

Cardin Vino

Ei bine, doamna care se vede in spatele sticlelor sta si in spatele minunatelor vinuri, fiind winemaker-ul de la Cardin Vino.

A acceptat bucuroasa o poza italo-olteneasca 🙂

Cardin Vino

Buna de tot selectia facuta de Narcis. Dar imi cam venise foame 🙂

Asa ca am bagat de vis a vis niste figarui (de porc si de vita), cu cartofi si muraturi. De vis 🙂

Frigarui de porc, de vita si de vis

Si ce vin sa bei dupa o asa bunatate? Un vin de vis 🙂 Nu stiu daca voi ati visat la vin albastru dar eu mai auzisem despre el la niste spanioli.

Tot spaniol era si standul de unde am degustat un Blue Chardonnay. Am aflat ca este un Chardonnay normal dar care a fost colorat natural cu un extract de strugure.

Blue Wine

Mie imi place albastrul dar la vinuri prefer sa fie rosii. Destul de bun vinul dar culoarea nefireasca 🙂 Si nu era singura culoare din oferta 🙂

Bune si vinurile grecesti

La standul cu vinuri grecesti am mai gasit ceva specific. Ulei de masline.

Vinuri grecesti

Si nu numai. Am gustat si cateva stafide.

stafide

Foarte bune si vinurile.

Prieteni noi si vechi la Good Wine

Am zarit standul Domeniile Anastasia si mi-am amintit ca am inghitit in sec vazandu-i pe bloggeri la ziua portilor deschise.

Domeniile Anastasia

Acum am degustat (in sec) cateva vinuri rosii. Pfff, cum sunt cuvee-urile Ctin si Eva! Si tocmai cand vorbeam cu gazdele, am zarit o figura cunoscuta.

Daniel Buzincu

Pe Daniela Buzincu am cunoscut-o la Wine Trip Liliac, apoi ne-am intalnit la aniversarea Winelover #5.

Daniela este somelier si tocmai ce-am aflat ca este nominalizata la concursul Horeca Awards. La categoria Vot Public am votat-o pe Daniela, ceea ce va doresc si voua 🙂

Vot public Daniela Buzincu

Cum era aia cu Wine connecting people? N-am apucat sa schimbam 2 cuvinte ca ne-am mai intalnit cu inca 1 coleg de winetrip(le) 🙂

Wine trip(le)

Si apoi, cu inca doi, ca tocmai au trecut Cosminii pe langa noi 🙂

Amintiri cu aroma de Liliac

Am trecut apoi pe la prietenii de la Domeiul Vladoi, sa degust ceva din Pivnita Basarabilor (ca auzisem la Premiile de Excelenta).

Domeniul Vladoi

Daniela m-a intrebat ce crame noi am vizitat si atunci mi-am amintit ca de la 7Arts inca nu degustasem nimic. Daniela e din Iasi si am zis sa guste ceva bun de la Craiova.

Am degustat o Feteasca Neagra cu bufnita alba (seulement pour les connaisseurs) si un Syrah. Ambele din 2016, 16,5% alcool, respectiv 15% alcool, dar bine integrat.

Tot impreuna am degustat si la prietenii de la Crama Aramic, pe care i-am cunoscut la Revino.

Crama Aramic

Ne-am luat la revedere cu speranta ca ne reintalnim ori la Craiova ori la Iasi 🙂

Apoi mi-am continuat degustarile la un stand cu nume frumos 🙂 Cum era vorba aia: Sa nu uiti, Darie!

Crama Darie

Foarte bun Cuvee Cristian de la Crama Darie!

Imi soptise cineva sa nu care cumva sa ratez Clos des Colombes.

Clos des Colombes

M-a fermecat stilul a la Clotilde Armand in care vorbeste Anne Marie. Cand am intrebat-o cum a ajuns sa faca vinuri in Romania, mi-a zis ca… a scris pe blog. Ce sa-ti doresti mai mult, decat un vin bun si un blog despre vinuri?

Eu as mai fi stat la Good Wine dar se apropia timpul sa ma intorc la tren. Inainte de asta insa am mers la un stand care m-a impresionat cu designul etichetelor.

Pogany

La Dobra Wine am invatat ca Pogany vine de la „pagan”. Insa vinurile sunt divine 🙂

Si pentru ca eram in zona, am zis sa inchei turul la Good Wine exact asa cum l-am inceput, la Crama Histria.

Daca n-ati gustat licorile lor, sa va fac un pic de pofta de Ammos.

Ammos

Sau poate preferati la vie en rosé 🙂

La vie en rose

Cu Paul Fulea apucasem sa vorbesc la alt stand, ca la el la Histria era mereu in discutii cu vizitatorii. Am aflat totusi cum a fost prima editie de Wineracers la Crama Histria. Suna bine, ma bate gandul ca la anu’ sa ma bag si eu la alergare.

Dar pana atunci mi-am luat la revedere de la gazdele de la Histria cu o poza de grup si am alergat spre trenul de Craiova.

La revedere Good Wine

Pana la urmatoarea editie de Good Wine va las cu mai multe imagini din 2017.

Spor degustator!

Leave a Reply