Cutia cu surprize la fix


Cutie pentru colectia de ceasuri
Lucrez intr-o mica firma franco-romana iar seful este un francez elegant si atent la detalii, asa cum banuiesc ca sunt mai toti francezii.

A venit in Romania, i-au placut oamenii de aici si a ales sa-si mute afacerile la noi. De fapt, prima si cea mai buna afacere de aici, asa cum ii place sa spuna, a fost ca s-a casatorit cu o romanca :)

Am spus ca este elegant si atent la detalii pentru ca intotdeauna isi asorteaza ceasul la costumul pe care-l poarta. Si in timp ce noi, mai tineri fiind, nu prea mai purtam ceasuri si folosim mobilul sau ceasul de la calculator, Jacques se bucura ca un copil de fiecare data cand primeste cadou un ceas de mana. L-am intrebat ce face cu atatea ceasuri, pentru ca nu le poate purta pe toate :)

Mi-a raspuns ca face "colectie de timp" si a adaugat ca fiecare ceas il poarta... intr-o calatorie in timp si spatiu care-i aminteste momentele in care a primit respectivul cadou.

Are vreo 5-6 ceasuri. Rusesti, elvetiene, americane, frantuzesti si de care-or mai fi. Unul vechi, mostenit de la tatal sau, altele mai noi, oricum toate in stare de functionare, pe care le poarta in functie de starea lui sufleteasca si de imprejurare.

In sertarul de la birou are mereu 2 ceasuri, in afara de cel de la mana. Le mai schimba cand are vreo intalnire mai importanta sau pur si simplu ca sa-si schimbe gandurile.

De Craciun si de Paste merge in Franta, sa-si viziteze familia si prietenii si am observat ca atunci poarta ceasurile frantuzesti. Probabil pentru a le face placere celor care i le-au oferit. Cum spuneam, este foarte atent la detalii si niciodata nu uita sa-si surprinda familia si prietenii cu cadouri surpriza. Nu conteaza ce fel de cadouri, am vazut ca surpriza este un ingredient principal.

De exemplu, fratelui sau, gurmand renumit, i-a dus in Franta un pachet frumos impachetat, iar in interior erau cateva borcane cu icre de peste, salata de vinete si o caserola cu sarmale si mamaliguta. Sotia i le-a pregatit de dimineata, la pranz a fost avionul iar peste cateva ore si-a lasat fratele cu gura cascata cand i-a dat cadoul, asortat cu o sticla de zaibar oltenesc. N-a fost cine stie ce, dar fiind mancaruri pe care fratele nu le gustase niciodata, l-a nimerit la fix.

Si cand se intoarce din Franta vine cu cadouri surpriza. Daca pentru noi la job nu mai este o surpriza ca ne aduce cafea frantuzeasca si Pastis, in schimb sotia lui are mereu parte de cadouri surpriza.

Odata i-a adus un vin vechi, cumparat cu multi bani de la o abatie din zona lui. La intoarcere i-a dat sotiei alte cadouri, iar sticla a pastrat-o ca surpriza pentru ziua ei, petrecuta cu mai multi prieteni de familie.
Atunci a desfacut-o, a lasat-o pe masa din sufragerie si s-a dus in bucatarie unde ascunsese cateva pahare personalizate special pentru acea ocazie. Pana cand sa se intoarca, invitatii incepusera sa puna vinul in pahare, iar unul isi turnase chiar si sifon pentru sprit. Il asteptau sa dea noroc si sa cante La Multi Ani.

Sabotaj!!! Atat a zis, apoi a inceput sa explice amanuntit ca vinul vechi trebuie sa stea 5-10 minute desfacut inainte de a fi pus in pahare.

Asa isi pastreaza mai bine gustul si aroma. Iar despre faptul ca pe la noi se mai obisnuieste sa punem apa in vin... a repetat doar cuvantul sabotaj de cateva ori.

Ei bine, unei astfel de persoane pretentioase ne-am gandit sa-i facem un cadou pentru barbati surpriza. Dar surpriza placuta, nu ca sifonul din apa :)

Si ne-am gandit la mai multe idei de cadouri speciale, dar in cele din urma ne-am hotarat la o cutie din piele naturala, conceputa special pentru ceasuri de mana. O cutie de ceasuri  in care sa-si puna colectia de "timp" si sa-i mai si ramana loc pentru viitoare cadouri. Imi place faptul ca sunt doua randuri de locuri pentru ceasuri, deoarece se potriveste la fix cu surpriza pe care i-o pregatim.

Am complotat cu sotia lui si iata care este planul. Noi vom "subtiliza" ceasurile din sertarul de la job si i le vom duce sotiei lui Jacques in seara de dinaintea surprizei. La randul ei, ea va strange ceasurile din sertarul de acasa si le va aranja pe toate in superba cutie de  ceasuri de piele. Nu oricum, ci pe doua randuri. Cele pentru Franta deja potrivite la ora Parisului, iar cele pe care le poarta aici, pe alt rand, la ora Bucurestiului. Toate aliniate perfect pe suporturile in forma de arc.

Si asta nu-i tot. Dimineata sotia lui va motiva ca trebuie sa ajunga mai devreme la scoala (este profesoara de franceza) si va pleca inaintea lui de acasa. Cand Jacques se va duce ca de obicei sa-si ia unul dintre ceasuri din sertar, va gasi acolo "curatenia" facuta de sotia lui, sertarul altfel aranjat si un bilet pe care va scrie:
"Vezi ca ti-am pus ceasurile intr-o cutie, in sufragerie..."

Ca orice barbat enervat cand ii muta cineva lucrurile de la locul lor, probabil ca va cauta in sufragerie vreo cutie de carton si nici nu va observa frumoasa cutie pusa intr-un colt pe masuta. Sau poate se va gandi ca este vreo trusa de farduri/bijuterii a sotiei :)
Nu-i nimic, il vor ajuta biletelele puse in cateva locuri. Biletele inscriprionate cu cuvantul "cutie" si o sageata indreptata spre cutia pentru ceasuri.

Credeti ca va fi o surpriza placuta sa-i zambeasca toate ceasurile lui elvetiene, frantuzesti si rusesti, frumos aliniate, atunci cand va ridica putin capacul cutiei enigmatice?

Si pana acum l-am surprins cu mici cadouri gen vin zaibar de la tara sau o tuica de pere cu para crescuta in sticla sau altele de genul asta pe care nu le gaseste in Franta. Acum, pentru ca se apropie ziua lui si implineste o varsta rotunda, am zis sa schimbam repertoriul.

Il vom astepta la job impreuna cu sotia lui, pentru a vedea cum a gustat surpriza. Apoi vom astepta sa vina ziua lui, pentru a vedea ce petrecere surpriza ne va pregati :)

Spor surprinzator!

Etichete: , , ,