Spuneam ieri printr-un comentariu la acest articol ca ar trebui ca prin atitudinea noastra de consumatori sa influentam productia, incurajand producatorii OK. Dar trebuie sa fim informati. Suntem? Dar suntem consumatori responsabili?
Suntem consumatori responsabili?
Azi vin si cu un exemplu. Cumparam mustar? Da. Din supermarket, ca sa avem de unde alege. Alegem mai intai ce fel de mustar vream: dulce, iute, moderat etc. Este usor, scrie pe eticheta.
OK, dar acum pe care-l iau, ca sunt mai multe. Preturile sunt aproximativ aceleasi, asa ca nu pretul este criteriul principal. Ma uit la ingrediente in primul rand, stiind care este treaba cu ele.
La ambele produse comparate apa este primul ingredient, deci este majoritara in compozitie. Trecem mai departe.
La un mustar vad 18% boabe de mustar, otet de vin si in total 7 ingrediente.
La celalalt vad 15,7% boabe de mustar, otet si in total 12 ingrediente.
OK, ce vreau eu sa cumpar? Mustar, deci o bila alba pentru produsul care are mai mult mustar.
In al doilea rand, intre otet de vin si otet aleg varianta cu otet din vin pentru ca este mai clara si mai sanatoasa.
Nu in ultimul rand, am retinut de la Dl. Prof. Dr. Mencinicopschi ca daca sunt mai multe ingrediente, sunt sanse sa fie mai multe E-uri. Al doilea produs are prea multe ingrediente fata de primul, iar metabisulfitul de potasiu nu-mi suna deloc prietenos.
OK, am destule argumente sa ma decid, in plus pe primul produs scrie mare: Fara conservanti. Ii cred, pentru ca am vazut ingredientele.
M-am decis si am cumparat ceea ce este mai sanatos pentru mine. Dar sunt responsabil si incurajez producatorul sa-si faca treaba in continuare. Dublu avantaj.
Concluzii
Ajung acasa si caut pe Google „metabisulfit de potasiu Mencinicopschi”. Gasesc ceva:
„Metabisulfit de potasiu (E 224) şi metabisulfit de sodiu (E 223) conservanţi care provoacă tulburări intestinale şi crize de astm. Sunt substanţe greu metabolizate de persoanele cu insuficienţă renală”
Si ma felicit inca o data pentru alegerea facuta. Facuta acum, pentru ca data trecuta cand am cumparat (eu sau altcineva din familie) am luat la nimereala. Exact ce am refuzat acum 🙁
Deci am cumparat mai demult (si am consumat) un produs cu metabisulfit de potasiu si restul de neajunsuri aratate mai sus. Probabil ca si altii ca mine au cumparat la fel iar producatorul este astfel incurajat sa produca in continuare. Producatorul ne-a avertizat prin ingrediente ca are E-uri, dar noi nu l-am avertizat ca nu vrem astfel de produse.
Spor la cumparaturi inteligente!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Mushotoku Maakhera
Foarte bine spus, cererea influențează oferta! Bine ar fi să fie toți atenți la ceea ce cumpără…
Mai sunt apoi consumatori care nu sunt preocupați de ingrediente pentru că de cele mai multe ori acestea nu au efecte imediate.
Daniel Botea
Exact asta este problema, ca efectele se vad in timp, iar cand sunt vizibile nu-ti mai aduci aminte de la ce ti se trage 🙁
Marlene
Din cate imi aduc aminte, mustarul „Bunica” nu are ingrediente dubioase. Eu pe acesta il folosesc.
Daniel Botea
Bunica am luat si eu dupa ce le-am comparat, dar am descoperit acasa ca mai demult luasem unul cu multe E-uri 🙁
Gigel
Incearcati Produsele Bio, insa nu cred ca sunt ceea ce se pretind a fi, plus ca is foarte scumpe.
Daniel Botea
Unele sunt bio, altele doar cu numele. Foarte scumpe in comparatie cu cine? Cu celelalte? Cu sanatatea?
retetecopii
Da..peste tot se spune..consumati produse naturale, bio…dar oare s-a intrebat cineva daca are toata lumea bani sa consume doar astfel de produse? Pentru ca hai sa fim seriosi..tot ce e bio e foarte scump…nu e scump daca stai la tara si ai tot ce iti trebuie in gradina..parerea mea…e clar ca daca am consuma doar astfel de produse sanatatea noastra nu ar fi afectata…
Daniel Botea
Ai dreptate, multe sunt mai scumpe, dar in exemplul de aici nu era mare diferenta de pret ci mai degraba diferenta de atitudine fata de un produs cu E-uri si unul fara.