Suntem consumatori responsabili?

Spuneam ieri printr-un comentariu la acest articol ca ar trebui ca prin atitudinea noastra de consumatori sa influentam productia, incurajand producatorii OK. Dar trebuie sa fim informati. Suntem? Dar suntem consumatori responsabili?

Suntem consumatori responsabili?

Suntem consumatori responsabili?

Azi vin si cu un exemplu. Cumparam mustar? Da. Din supermarket, ca sa avem de unde alege. Alegem mai intai ce fel de mustar vream: dulce, iute, moderat etc. Este usor, scrie pe eticheta.

OK, dar acum pe care-l iau, ca sunt mai multe. Preturile sunt aproximativ aceleasi, asa ca nu pretul este criteriul principal. Ma uit la ingrediente in primul rand, stiind care este treaba cu ele.

La ambele produse comparate apa este primul ingredient, deci este majoritara in compozitie. Trecem mai departe.

La un mustar vad 18% boabe de mustar, otet de vin si in total 7 ingrediente.

mustar 18%

La celalalt vad 15,7% boabe de mustar, otet si in total 12 ingrediente.

mustar 15%

OK, ce vreau eu sa cumpar? Mustar, deci o bila alba pentru produsul care are mai mult mustar.

In al doilea rand, intre otet de vin si otet aleg varianta cu otet din vin pentru ca este mai clara si mai sanatoasa.

Nu in ultimul rand, am retinut de la Dl. Prof. Dr. Mencinicopschi ca daca sunt mai multe ingrediente, sunt sanse sa fie mai multe E-uri. Al doilea produs are prea multe ingrediente fata de primul, iar metabisulfitul de potasiu nu-mi suna deloc prietenos.

Ce alegem? Suntem consumatori responsabili?

OK, am destule argumente sa ma decid, in plus pe primul produs scrie mare: Fara conservanti. Ii cred, pentru ca am vazut ingredientele.

M-am decis si am cumparat ceea ce este mai sanatos pentru mine. Dar sunt responsabil si incurajez producatorul sa-si faca treaba in continuare. Dublu avantaj.

Concluzii

Ajung acasa si caut pe Google „metabisulfit de potasiu Mencinicopschi”. Gasesc ceva:

„Metabisulfit de potasiu (E 224) şi metabisulfit de sodiu (E 223) conservanţi care provoacă tulburări intestinale şi crize de astm. Sunt substanţe greu metabolizate de persoanele cu insuficienţă renală”

Si ma felicit inca o data pentru alegerea facuta. Facuta acum, pentru ca data trecuta cand am cumparat (eu sau altcineva din familie) am luat la nimereala. Exact ce am refuzat acum 🙁

Deci am cumparat mai demult (si am consumat) un produs cu metabisulfit de potasiu si restul de neajunsuri aratate mai sus. Probabil ca si altii ca mine au cumparat la fel iar producatorul este astfel incurajat sa produca in continuare. Producatorul ne-a avertizat prin ingrediente ca are E-uri, dar noi nu l-am avertizat ca nu vrem astfel de produse.

Spor la cumparaturi inteligente!

8 Comments

  1. Marlene

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.