Dansez pt. mine, scriu pt. voi

Dansez pentru ca sunt artist 🙂 „Dansul este singura arta în care noi insine suntem materia din care este realizata”.

dansez pentru mine

Despre dansul sportiv din Romania

Pentru unii (Ted Shawn) dansul inseamna arta, iar pentru altii… 2 picioare stangi.

Dar nu-i bai, pentru ca exista cluburi de dans sportiv pentru toate categoriile. Exista si Federatia Romana de Dans Sportiv, precum si un program competitional.

Despre etapa de campionat de la Sibiu v-a spus Dana Diaconu intr-o colectie de cuvinte si imagini.

Mai adaug doar cateva detalii mai tehnice.

O etapa de campionat se desfasoara pe clase de dans si categorii de varsta. Exista si dansuri in afara competitiei (solo, precompetitional, neoficial). Dar „esenta” consta in dansurile oficiale organizate pe clase: Hobby, E, D, Open Basic (Latino si Standard). Si altele.

Punctele obtinute la clasele oficiale se inscriu in carnete si apar in clasamentul oficial al federatiei. La fiecare proba exista arbitri profesionisti care puncteaza prestatia perechilor, punctarea fiind transparenta.

Dansatorii au carnete (legitimatii) de sportivi parafate de federatie. Exista reguli de vestimentatie si de coregrafii pentru fiecare clasa/nivel. Evident in jurul acestui fenomen exista si o mica industrie a vestimentatiei, panfofilor de dans si a celorlalte accesorii. Vezi foto cu diverse tinute si accesorii de la Valcea si Sibiu.

Nu in ultimul rand exista fotografi oficiali ai competiei. Este ceva diferenta intre pozele facute de mine si fotografiile oficiale. Inclusiv la pret 🙂

Dansez, dar unde?

Acum ca am terminat cu detaliile tehnice, sa spunem ca oricine poate invata sa danseze urmand cursurile unui club de dans sportiv. Cand spun oricine ma refer si la adulti. Eu de exemplu ma cursez-dansez martea (1 h si jumatate, nu 3 ceasuri rele 🙂 Si sambata (1h si 1/2) la clubul de dans sportiv Katamis Craiova. Banuiesc ca in multe orasele exista cluburi de dans sportiv. Am vazut ca si Cris-Mary amintea despre acest lucru.

Ideea este sa-ti placa sa dansezi si sa vrei sa inveti. Evident ca la adulti-incepatori se invata mini-coregrafii mult mai simple decat ceea ce vedeti in filmul Danei Diaconu. Se explica esenta/caracterul dansului si pasii de baza. Care apoi se „incheaga” intr-o coregrafie mai simpla sau mai complicata.

Dar daca va place si vreti sa dansati la nivel de competitie exista clase si grupe de varsta pentru adulti, nicio problema 🙂

La nivel de adulti „neprofesionisti” am invatat pana acum tango, vals lent, vals si cha-cha iar acum bachata.

Nu aspir la competitii, in niciun caz nu suntem la nivelul asta. Dar am zis sa va fac pofta de dans cu o bachata.

Spor(t) la dans!

7 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.