Malul Dunarii – Bratul Sf. Gheorghe – Wels |
Guest Post by Brigitte Popescu–Wels
Majoritatea oaspetilor nostri din Delta Dunarii vin pentru linistea, odihna si relaxarea pe care o gasesc la noi.
Natura ne ajuta cu generozitate iar noi am incercat sa pastram cat mai mult din cadrul natural, chiar prin constructia acestui hotel.
Terasamentele, verdeata, spatiul mare al curtii, iesirea la apa, piscina in aer liber, ciripitul pasarilor, foisorul si leaganul de la Dunare fac parte din acel amalgam care permite o stare de relaxare si refacere a sufletului si a trupului, pe care majoritatea o resimt pe deplin, dar nu-si pot explica cauza.
Noi credem ca aceasta stare are legatura si cu acea energie pe care o emit Muntii Bestepe (inseamna 5 coline in limba turca).
Ne mai bucuram si de o vreme foarte buna in aceasta zona. Seninatatea cerului, caldura si vantul tipic aici, care ne racoreste deseori de razele fierbinti ale soarelui, minunatele rasarituri si apusuri de soare dar si impresionantul rasarit de luna din spatele Muntilor Bestepe, dau o senzatie de satisfactie si multumire sufleteasca, liniste si revigorare.
Iar impresionanta Delta, formata din canale si lacuri, pline de tot felul de vietati interesante, cu o flora si fauna deosebita, lasa amintiri de neuitat in inima fiecarui vizitator.
Da, putem spune ca Delta este un loc special, care merita vazut macar o data in viata, iar noi ne bucuram pentru ca locatia noastra este una dintre trecerile catre acest taram de vis.
Am sa raspund si unor intrebari frecvente, mai ales pentru cei care n-au vizitat inca Delta Dunarii.
1. Care este cea mai buna perioada pentru a vizita Delta?
Ca un raspuns general pot sa spun ca, incepand din primavara pana tarziu in toamna, timpul in Delta Dunarii este in general frumos.
Primavara in Delta este minunata: totul reinvie, pasarile se intorc in Delta, totul inverzeste si recapata viata.
Vara ne bucuram de o vreme foarte frumoasa si deschisa, cu un cer albastru, pictat de nori albi ca de puf, cu un soare foarte fierbinte, a carui caldura este domolita de un vantul tipic dobrogean.
Trecerea catre toamna ne face sa ne bucuram de fructele delicioase si transformarea naturii din verde in culorile pastelate ale toamnei, care are farmecul ei aparte.
Prin urmare, nu as putea spune daca primavara, vara sau toamna ar fi recomandate pentru vizitarea Deltei. Depinde de timpul liber al fiecaruia si de tipul vacantei pe care si-o doreste:
- cu familia – in orice perioada a sezonului
- pentru pescuit – inainte ori dupa perioada de prohibitie
- pentru observarea pasarilor si a vegetatiei specifice – primavara (de regula aprilie catre mai), cand pasarile se intorc in Delta, incep sa cuibareasca etc.
2. Sunt chiar asa de multi tantari in Delta? Exista solutii?
Da, in Delta sunt tantari. Aici sunt la ei acasa mai mult ca oriunde. Dar, tantari gasim si in alte zone, nu numai in Delta. Chiar si in orase, la bloc 🙂 .
Aici in Delta, cei mai multi tantari se gasesc in stufaris, pe malul apei, pe lacuri, in vegetatie. Depinde unde mergeti. De altfel, in cursul zilei nu sunt tantari. Ei apar de regula seara, pentru o anumita perioada de timp (1 – 2 ore) iar prezenta lor depinde mult de vreme. Daca bate vantul, se imprastie mai repede. Daca este foarte cald si aerul „sta”, isi permit si ei sa stea si ei mai mult.
Dar nu sunt chiar de speriat si nu este o problema fara solutii. Exista spray-uri de tantari, bete mirositoare etc.
3. Intrebare de 3 puncte: 3 locuri si 3 mancaruri specifice pe care un turist aflat pentru prima data in Delta ar trebui sa le incerce ca sa se poata mandri ca a fost in Delta cu adevarat
In primul rand, Delta in sine este fermecatoare si merita vizitata macar o data in viata, indiferent de locurile in care se merge, deoarece impletitura de canale si lacuri, pasarile, fauna, flora, sunt de nedescris.
Desigur ca Sulina cu Farul Vechi este un loc interesant de vizitat, de asemenea Padurea Letea ori Sf. Gheorghe, unde revarsarea Dunarii in Marea Neagra ofera un peisaj magnific.
Paleta de mancaruri specifice este foarte larga, de la ciorba de peste, storceag, saramura, plachia, peste la protap, peste la gratar, la cuptor ori prajit, mamaliguta si mujdeiul de usturoi, ardei umpluti cu peste si multe altele. Depinde de preferintele fiecaruia.
Fir intins la somn!
P.S.
Wels inseamna somn in limba germana, astfel incat va doresc drum la fel de intins spre Wels.

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei