Asa cum spuneam si ieri, am votat dupa ce in prealabil cartea de identitate a trecut prin aparatul de scanat.
Lasand la o parte prostiile gen „a pus Olguta aparate de scanat ca sa fraudeze alegerile in Craiova” consider ca este o buna modalitate anti-fraudare care se va dovedi si mai utila la alegerile parlamentare.
Pana atunci insa, sa observam un alt element de modernitate. USB s-a detasat in Bucuresti, Uniunea lui Nicusor Dan reusind sa se claseze pe locul 2, cu mari sanse la Primaria sectorului 1 (nu cred ca sunt sanse mari daca n-au avut reprezentanti in toate sectiile de votare).
Numarul de voturi USB este de 3 ori mai mare decat al „marelui” PNL si coincide cu cele 3 incercari nereusite de a nominaliza un candidat credibil din partea PNL pentru Primaria Generala a Capitalei. Spuneam inca de anul trecut ca PNL n-a inteles esenta protestelor atunci cand propunea alegeri anticipate la cererile de schimbare a clasei politice.
In Bucuresti fatarnicia a fost cu atat mai mare cu cat dupa tragedia de la Colectiv primarul interimar de la PNL s-a afisat in campanie la brat cu Piedone iar recentele cumetrii PSD-PNL n-au fost uitate, asa cum sperau politicienii. Mult tupeu si sa-i ceri lui Nicusor Dan sa renunte la candidatura, in conditiile in care diferenta de voturi era asa de mare in favoarea USB.
Ei bine, imaginea de la Bucuresti s-a propagat si in teritoriu si chiar daca in Craiova n-au fost mai multe nominalizari din partea PNL, Pavel Badea a reusit sa atraga doar 12% din voturi, fata de peste 60% Olguta Vasilescu. S-a mers pe notorietate, dar Paunas are mai mult notorietate de fotbalist si mai putin de politician sau om de administratie. Dovada ca s-a gresit candidatul este rezultatul obtinut de al treilea clasat in Craiova, reprezentantul ALDE, care a obtinut 9% dintre voturile pentru Primarie.
Ma astept ca procentele pentru Consiliul Local Craiova sa fie un pic diferite fata de voturile pentru Primarie dar vom vedea in curand situatia reala. Pana atunci sa remarcam insa „exactitatea” sondajelor pre-electorale.
„Un sondaj IRES realizat înainte de alegeri arata urmatorul scor”:
- Lia Olguta Vasilescu – PSD – 42%,
- Pavel Badea – PNL – 8%,
- Florentin Gust – PSRO – 3%,
- Horatiu Buzatu – Partidul Miscarea Liberala – 2%
O matematica simpla arata ca lipsesc vreo 45 de procente care nu aveau cum sa se imparta intre candidati de 1% iar marja de „oroare” e departe de rezultatele provizorii:
- Vasilescu Lia-Olguţa (PSD + UNPR) – 60,105%
- Badea Pavel (PNL) – 12,315%
- Năstase Mircea-Vasile (ALDE) – 9,101%
- Gust-Băloşin Florentin (PSRO) – 6,999%
- Cherciu Dan-Adrian (Alianţa Electorală „Pentru Craiova”) – 5,732%
- Buzatu Dan Horaţiu (Partidul Miscarea Liberală) – 3,059%
Nu mai zic de glumele de prost-Gust care dadeau sondaje in care Olguta e la mare lupta cu PSRO pentru Primaria Craiova. Am zis si atunci ca au pus virgula gresit la procente, ne vom lamuri cu exactitate la finalul numaratorii.
Pana la rezultatele finale sa observam ca exista in tara si orase mari cu primari PNL (Cluj) care ar fi castigat din primul tur in cazul unor alegeri normale, in 2 tururi. Dar exista si primarii PNL care au beneficiat de trocul PNL-PSD pentru alegeri intr-un singur tur si au castigat cu scoruri sub 50%. Daca nu vrea sa aiba soarta PNTCD, PNL n-ar trebui sa se amageasca cu aceste rezultate. Si PNTCD a avut primar in Timisoara pana in 2014, desi nu mai era de mult timp in Parlament.
Chiar daca la nivel national PNL se afla la peste 30% din voturi la locale sa observam ca la Bucuresti, de unde se da tonul pentru parlamentare, procentul PNL este de 12-13%. Sa mai observam ca dorinta multor votanti din tara de a vota un „Nicusor Dan local” poate prinde contur prin propagarea USB la nivel national.
Spor propagator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei