Crama Balla Geza – vizita, degustare si cina

Dupa ziua inceputa la Petro Vaselo si pranzul de la Cramele Recas, degustarile winelover au continuat la Crama Balla Geza. Dupa o asemenea zi plina, am si innoptat la Pensiunea Balla Geza.

Pensiunea Balla Geza

Vizita in Crama Balla Geza

Mai intai am fost primiti chiar de Balla Geza si am luat in primire paharele de degustare pentru o vizita in crama.

pregatiti pentru degustare

In sala tancurilor de inox Balla Geza ne-a explicat ca foloseste tancuri orizontale deoarece se mareste suprafata de contact intre must si struguri. Acest detaliu se observa mai tarziu in aroma, culoarea si gustul vinurilor de aici.

tancuri orizontale

Dupa ce am degustat cateva vinuri, am coborat si-n sala baricurilor.

degustare din baric la Crama Balla Geza

Pe langa degustare, la Crama Balla Geza am aflat cateva lucruri noi. Nu stiam despre conceptul de „stonewine” si nu mai degustasem niciodata Cabernet Franc.

Fata de mult mai cunoscutul Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc este mai bland si mai delicat. Vinurile in stilul Bordeaux se obtin din cupaje de Cabernet Sauvignon, Merlot si Cabernet Franc. Analizele ADN facute in 1997 au demonstrat ca soiul Cabernet Sauvignon a fost obtinut prin incrucisarea Cabernet Franc cu Sauvignon Blanc.

Dar asta este teoria, practic am degustat Cabernet Franc proaspat scos din baric. Am aflat apoi si despre conceptul de „stonewine”.

Cabernet Franc la Crama Balla Geza

La Crama Balla Geza aceste vinuri se fac din 2009, strugurii fiind culesi din zonele inalte ale podgoriilor, situate in zone mai „pietroase”.

Ei bine, atat de mult mi-a placut si vinul si conceptul incat mi-am luat ca amintire un Stone Wine Cabernet Franc de la Balla Geza. Ceea ce va doresc si voua 🙂

Cabernet Franc StoneWine

Ceea ce am degustat la gura butoiului a fost doar incalzirea pentru adevarata degustare care a insotit masa de seara.

degustare si cina

Degustare la Balla Geza

Am inceput degustarea cu o Mustoasă de Măderat din productia 2016, un soi specific podgoriei Minis-Măderat.

Mustoasa de Maderat

Nici acest soi de vin nu-l mai gustasem asa ca l-am apreciat corespunzator.

A urmat un Sauvignon Blanc (tot din 2016) bun, in stilul lumii noi.

Sauvignon Blanc

Ca sa inveselim si mai mult atmosfera ne-am delectat cu un Rose Frizzante.

rose frizzante

Ei bine, acest vin chiar a facut minuni. Razvan Stoenescu nu stie doar povesti cu vin ci si cateva vrajitorii cu sticla de vin. Spre incantarea celor prezenti, bineinteles 🙂

minune la degustare

Am trecut la vinurile rosii, urmatorul vin a fiind un „stonewine”, de data aceasta Cadarca, un alt soi specific podgoriei Minis-Măderat.

Stone Wine Cadarca

Vestitul soi Cadarca din Minis, ce dateaza de peste 300 de ani, este primul soi rosu din care s-a obtinut renumitul vin de tip „Aszu”, cu puternic caracter afrodisiac.

Am continuat cu Feteasca Neagra din 2012, un stone wine deosebit de bun.

Stonewine Feteasca Neagra

Atat de bun incat s-au dezlegat limbile mesenilor si au inceput sa povesteasca cu mai mult aplomb 🙂

discutii la degustare

La fix inainte de felul principal, ciolan de porc la cuptor, cu piure de cartofi, muraturi si hrean 🙂

ciolan la cuptor

Yam-yam, ce-a mai mers cu un Cuvée Aradinum. Atat de tare incat vinul am uitat sa-l fotografiez 🙂 Este insa in poza de grup a arsenalului Balla Geza.

arsenal Crama Balla Geza

Cuvée Aradinum este cuvee din Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Cadarcă, „obtinut doar în ani favorabili”. Ce sa vrei mai mult decat o asemenea combinatie?

Uitandu-ma mai bine la fotografia de grup cu vinurile degustate la Crama Balla Geza am descoperit si-un Cabernet Franc brut, intr-o sticla fara eticheta. Nu l-am imortalizat in fotografie individuala dar sigur imi voi reaminti gustul cand desfac sticla luata acasa.

Degustare dupa degustare

Seara de la Balla Geza nu s-a terminat aici, a urmat inca o sesiune BYOB (Bring Your Own Bottle) in care am degustat vinuri internationale aduse de wineloveri la aniversare.

Dar pentru BYOB voi avea un articol separat, ca sa nu amestecam degustarile. Mai ales ca sesiunea BYOB s-a desfasurat in 2 reprize, prima la masa de seara si a doua la pensiune.

Drumul vinului

Dar pana sa ajungem la pensiune am facut un pic de miscare. Gazdele s-au oferit sa ne duca cu masina dar am preferat o miscare in aer liber pe Drumul Vinului 😉

Multumim Balla Geza!

Spor divin!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.