S-a terminat vacanta de iarna la Straja si am revenit la primavara din Craiova.
Inca nu m-am intalnit cu cantarul, fac reacomodarea step by step 🙂
Ieri am ratat Miercurea fara carne, inlocuita cu un chef de Sf. Stefan. Urmeaza azi o masa traditionala la parinti. Le echilibrez cu revenirea la serviciu si cu speranta ca Sambata si Duminica continua „primavara de iarna” si pot sa alerg in parc.
In rest, mi-am luat portia de aer curata, zapada si ski la Straja. Dupa 6 zile de vacanta, e timpul pentru cateva concluzii tihnite.
Acomodarea cu aerul de munte si de iarna la Straja
In prima zi de vacanta nu ma grabesc sa schiez. Este zi de reacomodare cu Straja. Adica redescoperirea bunatatilor de la Vila Alpin, reintailnirea cu prietenii de la Teacher Ski si o plimbare de seara prin Straja.
Situatia se schimba in cazul in care vin doar pentru un weekend in Straja si atunci incerc sa schiez cat mai mult posibil. Dar asta se intampla de obicei dupa zilele tihnite de vacanta, in care timpul nu ma preseaza.
A propos de vin, vinul fiert este parca mai bun la Straja. Cu atata zapada in jur si dupa o portie de ski, merge un vin fiert direct la suflet. In indiferent ca a fost ceata, soare, ski sau plimbare, vinul fiert este o constanta care nu se negociaza 🙂
Prima zi de ski si reintalnirea cu partiile
Se zice ca e la fel ca mersul pe bicicleta, in sensul ca nu se uita. La schi este un pic diferit insa, pentru ca sunt mai multe variabile. Depinde ce schiuri iti inchiriezi, cum stai in clapari si cum este zapada.
De fiecare data redescopar ca n-am uitat sa schiez. Anul asta am fost placut surprins de partii super, mult mai bine pregatite decat in anii trecuti. A contribuit din plin si zapada, care a fost generoasa la Straja. Dar si tunurile de zapada si temperatura.
Partea frumoasa iarna la Straja este ca poti sa schiezi si pe noctura.
La Platoul Soarelui merge teleschiul daca sunt cel putin 10 schiori pe partie. La Constantinescu, fiind partia mai mare, nu stiu care este numarul minim dar am prins ski in nocturna pe ambele.
Mi-a placut la ski la Straja, multumesc inca o data pentru zapada.
Se mai intampla sa fie ceata sau viscol
In prima zi nu se schia pe partiile de sus, pe motiv de ceata. Ca atare am apreciat zapada buna de pe partia Constantinescu si de pe Platoul Soarelui.
In zilele urmatoare ceata a coborat si aici. Initial doar de dimineata, cand am incercat sa schiez in scurtele pauze de lumina.
Noroc cu meciul Simonei Halep si cu El Clasico, ca am trecut mai usor peste ceata. Iar seara, cand a fugit ceata, am preferat o plimbare fotografica.
Parca am stiut ca a doua zi va fi ceata toata ziua. In Ajun de Craciun n-am schiat deloc. Am inlocuit ski-ul cu finala castigata de Simona Halep, cu o plimbare de seara fara fotografii si cu bunatati proaspete de sezon (sarmale si piftii).
Seara a fost petrecere de Ajun, cu Mos Craciun, colindatori si muzica live, asa ca toata lumea a uitat de ceata.
In astfel de zile cetoase ar merge alte activitati indoor. Un ping-pong, poate un bowling, ca sa nu mai zic cum ar fi cateva ore de SPA, sauna sau masaj.
Cred ca astfel de investitii ar fi benefice si pentru restul anului, cand turistii nu vin pentru ski ci pentru aerul curat de munte.
A propos de aer curat, am apreciat faptul ca nu se mai fumeaza in interior. Asta era o dorinta mai veche, care s-a indeplinit. Sper sa se indeplineasca si cele de mai sus.
Ski pentru toate gusturile si partii noi la Straja
Dupa 2 zile de ceata, au venit 2 zile insorite. Ocazie cu care am revenit si noi pe schiuri si pe partiile de sus.
Si chiar de Craciun am descoperit o partie noua, partia Canal.
Dupa parerea mea este a doua partie ca frumusete in Straja, prima fiind cea de sub telegondola. Din pacate fiind mai jos, nu este tot tipul zapada pe sub telegondola. Dar ca intindere, frumusete si variatie, partia de sub telegondola este cea mai tare.
In schimb partia Canal fiind sus, zapada nu-i o problema. Aici doar ceata si viscolul pot face jocurile.
Partia cea noua, Canal, pluseaza la frumusete prin faptul ca trece prin padure. Insa e mai scurta decat pe sub telegondola. Compenseaza cu faptul ca urcarea pe telescaun trece chiar prin padure, peisajul fiind superb si la urcare si la coborare.
Urcand de la Straja Veche cu noul telescaun ai 2 optiuni. Vechiul traseu pe partia 5 sau noul traseu pe Partia Canal.
Teoretic ar mai fi si alte posibilitati, pentru ca mai este inca o instalatie spre Varful Straja. Dar inca n-am vazut-o in functiune. E bine insa pentru viitor.
Cum ar fi sa cobori pe schiuri de la Varful Straja pana jos la telegondola? Ar fi un traseu minunat, lung si variat 🙂
Petrecere la Straja
Am petrecut de mai multe ori de Craciun sau Revelion la Straja, astfel incat am observat cateva traditii. In afara de colindele traditionale si bunatatile de sezon, la Vila Alpin se petrece cu muzica live.
Merge bine un pic de miscare dupa atatea bunatati pe masa.
Si oricat de bune ar fi mancarurile traditionale de Craciun, parca simti si nevoia unor mese mai usoare. M-am bucurat de meniul diversificat, astfel incat am mai „rasuflat” cu mese mai usoare pe baza de peste 🙂
Si daca pana acum saramura de crap era preferata mea, dupa ce-am incercat saramura de pastrav, mi-am schimbat parerea.
Multumesc Petre pentru sugestie!
Piscoturi, oferte si imbunatatiri la Straja
La bloggeri, atunci cand beneficiezi de gratuitati sau de oferte super se zice ca ai dat de „piscot”. Ei bine, la Straja am gasit si „piscoturi” si bloggeri 🙂
In rest, in afara de ofertele si promotiile de sezon, fiecare incearca sa-si suprinda placut clientii.
La Vila Alpin este deja o traditie cozonacul facut de Craciun si oferit din partea casei. La Edelweiss schiorii au beneficiat de „pomana porcului”. Iar atunci cand s-a defectat telescaunul spre Canal, cei ajunsi la baza partiei au beneficiat gratuit de o urcare pe teleschi.
A fost bine ca avem telescaun si pe Constantinescu si spre Canal dar e bine ca s-au pastrat si teleschiurile. De exemplu in a doua zi de Craciun, cand a fost soare si lume multa la ski, n-a mai fost coada ca in alti ani.
Motivele au fost multe. Mai multe partii, mai multi schiori dispersati in mai multe locuri.
Iar acolo unde se strangeau mai multi la baza, au mers toate instalatiile. Astfel, pe Partia Constantinescu puteai sa urci si cu telescaunul din stanga dar si cu teleschiul din dreapta. 4 puncte urcarea cu telescaunul, 3 puncte cu teleschiul.
La fel, pe Platoul Soarelui au functionat ambele teleschiuri care marginesc partia.
In schimb in parcari a ramas in continuare aglomeratie iarna la Straja. In parcarea de sus erau masinile si pe 3 randuri la margine de drum, si pe drum si pe unde a apucat fiecare. Daca la infrastructura de ski si alimentare cu apa s-a lucrat masiv in ultimii ani, in schimb parcarile sunt depasite.
Un alt aspect se refera la mediu. Daca ne-am bucurat de zapada si iarna la Straja pe cand in alte locuri a fost „Paste de Craciun”, cred ca trebuie sa ne gandim mai mult la mediu. La Straja vin intr-un sezon zeci de mii de turisti care schiaza, mananca, se plimba si se distreaza.
Ar fi bine sa existe o solutie de colectare selectiva a deseurilor. Daca intr-o comuna mica din Italia se poate sunt convins ca si la Straja ar fi bine.
S-auzim de bine si sa ne bucuram de iarna la Straja!
Spor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei