Va spuneam ca stagiunea 18/19 a Teatrului National Marin Sorescu are un segment important dedicat Centenarului Marii Uniri. In acest program se incadreaza si turneul sustinut de teatrul craiovean la Chisinau.
Reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti
Evenimentul reunitor are loc la Chisinau, fiind gazduit de Teatrul „Mihai Eminescu” in perioada 20 – 30 Septembrie. Alaturi de teatrul craiovean sunt asteptate teatrele din Bucuresti, Iasi, Sibiu si Timisoara. Reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti se bazeaza pe lucrari mai noi sau mai vechi din dramaturgia romaneasca.
Teatrul National „Marin Sorescu” va prezenta la Chisinau spectacolele „Gaitele„, de Alexandru Kiritescu si „Cealalta tara„, dupa romanele Hertei Müller.
Teatrul craiovean la Chisinau
N-am vazut (inca) niciuna dintre cele 2 spectacole cu care teatrul craiovean se prezinta la Chisinau. Mi se par insa doua alegeri extraordinar de inspirate. Am sa spun si de ce.
„Gaitele” este o comedie interbelica din 1932. Subiectul se desfasoara chiar la Craiova, oras de care Alexandru Kiritescu a fost foarte legat.
Peste ani, Alexandru Boureanu regizeaza piesa lui Alexandru Kiritescu, pornind de la casa „Gaitelor”. Imobilul a fost identificat pe Strada Unirii, nr. 100, in Casa Vrabiescu. Familia Vrabiescu a avut reprezentanti notabili in protipendada vremii, Iulian Vrabiescu fiind prefect, deputat si senator in acea perioada. In piesa familia este inchipuita de „Dudulesti”.
Distributia este generoasa, cu Tamara Popescu, Costinela Ungureanu/Ramona Drăgulescu, Petronela Zurba, Alina Mangra, Romaniţa Ionescu, Geni Macsim, Raluca Păun, Ioana Andone, Cătălin Vieru, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Cătălin Miculeasa, Ioana şi Romana Vicol.
Gaitele actuale sunt abordate prin prisma mostenitoarei „Dudulestilor”, care revine in tara dupa ce petrecuse exilul comunist la Paris.
Si daca tot vorbim despre tari si reveniri, „Cealalta tara”, in regia lui Alexandru Istudor, urmareste istoria unei familii de svabi in Romania anului 1989.
Cealalta tara este Germania, o destinatie visata cu bani si primejdii de multe familii de svabi in timpul regimului comunist.
Romaniţa Ionescu, Adrian Andone, Stefan Cepoi, Gabriela Baciu, Marian Politic, Corina Druc, Vlad Udrescu şi Raluca Păun sunt alternativ acasă si în cealaltă tară, jucand personajele celor 3 romane ale Hertei Müller.
Pe langa reuniunea de la Chisinau, Teatrul National Marin Sorescu din Craiova va mai participa la turnee in Iasi, Bucuresti, Galati si Cluj-Napoca. Toate aceste turnee sunt dedicate Centenarului Marii Uniri.
Daca nu ati vazut inca „Gaitele” si „Cealalta tara”, cum este si cazul meu, le revedeti dupa revenirea din turneele nationale.
Astfel, „Gaitele” sunt de vazut la Craiova pe 1 Noiembrie, iar „Cealalta tara” se joaca la Craiova pe 23 Ianuarie
Spor incantator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei