Am ajuns la editia Branzeturi cum se cuVin 27 a evenimentului organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar. De data aceasta actorii serii au fost Delaco si Casa de Vinuri Cotnari.
Locul faptei a fost Restaurantul Il Forno, locatie draga bloggerilor participanti la Craiova Blog Meet sau Secret Santa.
Cu Casa de Vinuri Cotnari ne-am mai intalnit la degustare in urma cu un an. Intre timp am ajuns la Cotnari in calitate de winelover iar de atunci crama a mai scos pe piata cateva vinuri de calitate. Le-am degustat pe toate asa cum se cuVine, alaturi de bloggerii craioveni si de alti iubitori ai vinului.
Nu mai spun ca la Winter Food Bloggers printre vinurile romanesti prezentate de Mirela Mateescu era si o Busuioaca de Bohotin rosé. Spun doar ca s-a regasit si-n meniul zilei la Branzeturi cum se cuVin 27.
Branzeturi cum se cuVin 27, ingrediente romanesti si internationale
Am degustat 6 vinuri din soiuri romanesti, asociate cu 6 branzeturi delicate, de inspiratie internationala. Au fost 3 vinuri seci, un demisec, un demidulce si-un vin desert. Branzeturile si-au gasit inspiratia in Danemarca, Germania, Marea Britanie, Olanda si Franta.
Iata care au fost experientele care ne-au incantat papilele gustative:
- Colocviu la Moscova Grasa de Cotnari sec cu Havarti Delaco D’Exceptie si pere,
- Colocviu la Paris Busuioca de Bohotin rose sec cu Bavaria Blu,
- Domenii Tamaioasa Romaneasca demisec cu Maasdam Delaco D’Exceptie,
- Domenii Feteasca Neagra sec cu British Chedar Delaco D’Exceptie si nuci,
- Domenii Busuioaca de Bohotin Rose demidulce cu Gouda Delaco D’Exceptie,
- Domenii Desert Grasa de Cotnari cu Danish Blue Extra Creamy Castello
Desfasurarea de forte la Branzeturi cum se cuVin 27
Vinurile au fost prezentate de prietenii nostri Lenuta si Narcis Neagoe. Lenu a prezentat Grasa de Cotnari, adica primul vin al serii in varianta sec si ultimul in varianta desert.
Narcis Neagoe ne-a povestit despre celelalte vinuri din soiuri romanesti: Busuioaca de Bohotin, Tamaioasa Romaneasca si Feteasca Neagra. Si pentru ca in public se aflau si cunoscatori de chimie si microbiologie, a facut o dezbatere despre drojdiile folosite la vinificare. De la levuri si pana la dopurile de sticla n-a mai fost decat un pas 🙂
Branzeturile au fost descrise de Alin Sintimbrean de la DictionarCulinar.ro. Tot el ne-a explicat logica asocierilor culinare dintre vinuri si branzeturi.
Gazda noastra a fost Madalina Constantin, de la Casa de Vinuri Cotnari, care s-a asigurat ca vinurile sa fie la temperatura optima de degustare.
Preferatele mele de la Branzeturi cum se cuVin 27
Spun de la inceput ca mi-au placut toate vinurile, mai ales ca au fost soiuri romanesti. Eu sunt fan al vinurilor rosii dar si al noutatilor. Insa intre Feteasca Neagra si noul Desert de la Casa de Vinuri Cotnari, am ales un Colocviu la Paris: Busuioaca de Bohotin rose, sec.
Busuioaca de Bohotin se gaseste in doar cateva zone viti-vinicole din Romania: Bohotin, Husi, Cotnari, Pietroasa si Tohani. Specificul zonei Cotnari este ca acolo plantatiile de vita de vie sunt in forme concentrice. Intr-o zona specifica soiurilor albe s-au adaptat si soiuri rosii ca Busuioaca de Bohotin si Feteasca Neagra.
Busuioaca de Bohotin rose s-a prezentat cu arome de fragute, grapefruit roz si busuioc. O combinatie speciala, care s-a potrivit de minune cu branza Bavaria Blu .
Bavaria Blu este una dintre preferatele mele dar si branza cu ajutorul careia am facut trecerea spre branzeturile cu mucegai albastru. Cand am gustat prima data o „branza albastra” mi s-a parut prea „puturoasa” si n-am putut s-o mananc. Insa intre timp am descoperit Bavaria Blu, care este o branza cremoasa, cu mucegai nobil alb (la exterior) si cu urme fine de mucegai nobil albastru in interior.
Se produce doar din lapte de vaca din regiunea bavareza insa combinatia celor 2 tipuri de mucegariuri nobile te poate induce in eroare. Asa s-a intamplat si la degustare, cand colegul meu de la masterul EVV ar fi jurat ca este o branza de oaie.
Ei bine, un vin unic si o branza atat de deosebita nu se puteau intalni decat intr-o dezlantuire a gusturilor si aromelor care m-a fermecat.
O asociere culinara este perfecta atunci cand imbinarea dintre branza si vin este mai buna decat fiecare ingredient luat separat. Branza cremoasa s-a topit efectiv in cele 14,3% grade alcoolice ale vinului fresh si au determinat combinatia preferata. Daca ar fi sa rezum in 3 cuvinte cheie aceasta asociere, Busuioaca de Bohotin este la vie en rosé, Bavaria Blu este crema nobila iar combinatia dintre cele 2 a fost memorabila.
La final de degustare
La finalul fiecarei degustari facem si o tragere la sorti, in cadrul careia fiecare participant voteaza asocierea preferata. De fiecare data incepem tragerea la sorti cu un participant nou la eveniment.
Iar fericitii castigatori, care sunt extrasi din urna, pleaca acasa cu vinul si branza. Dar tot ei ii extrag si pe urmatorii castigatori.
In acest fel fiecare tragere la sorti este imprevizibila 🙂 La final, ca sa nu se supere nimeni, facem o poza de grup.
Dupa poza de grup am ramas sa urmarim si sa sarbatorim victoria Romaniei la handbal, fetele noastre invingand Norvegia la Campionatul European.
Pana la urmatoarea degustare va las cu mai multe imagini de la Il Forno.
Spor degustator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei