Despre evenimentele de la Centrul Cultural Polonez din Craiova v-am mai spus de 1 Decembrie. Acum a fost un pic diferit, o experienta POLTENIA Taste noua. Adica am asociat branzeturi poloneze cu vinuri oltenesti de Samburesti.
Si despre vinurile de Samburesti v-am povestit nu cu mult timp in urma. Acum a fost ceva diferit, in sensul ca vinurile oltenesti si-au gasit perechea poloneza. Iata care au fost perechile.
POLTENIA Taste – branzeturi poloneze si vinuri oltenesti
- Sauvignon Blanc si Camembert
- Chardonnay si Tylzyscki (Tilsit)
- Roze si Edamski
- Merlot si Podlaski
- Cabernet Sauvignon si Oscypek
Oaspetii polonezi au fost militari stationati la Craiova in cadrul Contingentului Polonez din Brigada Multinationala Sud-Est. Iar gazde Magdalena Filary si bloggerii craioveni.
Hai noroc si Na Zdrowie!
Narcis Neagoe, absolvent al Masterului de Expertizare Viti-Vinicola din cadrul Facultatii de Horticultura a fost responsabil cu vinurile. Ne-a povestit despre traditia cultivarii vitei de vie in zona Samburesti si despre vinurile prezente la degustare.
Cu aceasta ocazie am aflat cateva informatii noi. Despre DOC stiam ca inseamna Denumire de Origine Controlata. Dar am mai invatat si ce inseamna DOC – CT sau DOC – CMD. CT indica faptul ca strugurii au fost „culesi tarziu”. CMD inseamna ca strugurii au fost „culesi la maturitate deplina”. Mai exista si posibilitatea DOC – CIB, care se refera la struguri „culesi la innobilarea boabelor”. N-am avut insa un astfel de vin la evenimentul cu branzeturi poloneze.
Narcis ne-a pus la dispozitie si paharele standard de degustare. Iar intre 2 vinuri, ne-am reimprospatat papilele gustative cu Aqua Carpatica, in varianta plata. Nu de alta, dar se simt mai bine vinurile si branzeturile dupa apa, decat dupa un alt vin cu arome si aciditate diferita.
Magdalena Filary, coordonatoarea Centrului Cultural Polonez si gazda evenimentului, s-a ocupat cu traducerea in limba poloneza.
Alin Sintimbrean, de la DictionarCulinar.ro a fost responsabil cu descrierea branzeturilor si a criteriilor de asociere.
Iar eu m-am ocupat cu tragerea la sorti a perechilor preferate branza-vin.
Voturi, tragere la sorti si preferinte
Dupa cum se vede, votul a fost echilibrat, toate asocierile intrunind aprecierile participantilor.
Atata oaspetii polonezi cat si colegii de blogosfera au fost incantati de atmosfera, dovada fiind numeroasele intrebari despre vinul sau branza preferata.
Am preferat ultima pereche, Cabernet Sauvignon cules la maturitate deplina si Oscypek, o branza maturata si un pic afumata. A avut si o prezentare deosebita, bucatile de branza prezentandu-se sub forma unor mini-turtite. Gustul maturat-afumat al branzei s-a potrivit cu puterea Cabernet Sauvignonului cules maturitate deplina. Dar si cu aromele de cirese amare si de prune uscate. Din pacate n-am avut noroc la tragerea la sorti, dupa cum se vede din imaginile cu castigatorii.
Am avut insa noroc de o intalnire relaxata, adaugand experientelor de pana acum si gustarea unor branzeturi poloneze. Si bineinteles compania placuta a oaspetilor din Polonia. Pot spune ca experienta POLTENIA Taste a venit la fix, eu fiind in prima sesiune la Masterul de Expertizare Viti-Vinicola. Bineinteles ca teoria este importanta, dar si practica este relaxanta 🙂
Ca de obicei, la finalul evenimentului am facut o fotografie de grup romano-polonez.
Spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
No Responses