Cati dintre noi sortam gunoiul? Cati dintre noi suntem constienti ca resursele planetei sunt finite? Si ca depindem de ele? Sunt doar cateva intrebari pe care mi le-a starnit proiectul „De ce sa sortam gunoiul?”.
De ce sa sortam gunoiul?
Ca sa incep cu concluzia, raspunsul ar fi ca din materiale reciclabile se poate face multe lucruri noi, inclusiv arta. Nu si din gunoi.
Am aflat astazi despre proiectul „De ce sa sortam gunoiul?”, care se intampla la Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman”. Cei mai tineri craioveni sunt invitati sa inteleaga de ce e important sa sortam gunoiul, sa reciclam, sa recuperam si sa refolosim materialele.
In cadrul unor evenimente educative, pe langa informatii despre sortare si reciclare, este vizionat filmul Waste Land.
Au fost mai mult de 10 intalniri cu grupuri de elevi si studenti si acestea continua pana la sfarsitul lunii Martie. Proiectul fost initiat de Carmen Tica pe durata lunilor Februarie si Martie si se incheie pe 4 Aprilie. Atunci va fi organizata o expozitie de obiecte realizate din materiale reciclabile. Obiectele pot avea scop estetic sau util.
Participantii la evenimentele educative dar si factori de decizie sunt invitati la Biblioteca Judeteana intre 1-4 Aprilie, in vederea donarii obiectelor pentru expozitie. Expozantii vor primi diplome de participare.
Pana atunci, azi am vazut 2 forme diferite ale proiectului.
Mai intai cateva obiecte realizate de Carmen Tica din hartia reclamelor care ajung in cutia postala.
Va plac? Daca da, Carmen va sta la dispozitie cu toate detaliile realizarii acestor obiecte.
Tot azi am vazut si filmul „Waste Land”.
Waste Land, impresionant
Waste Land este un documentar despre munca artistului brazilian Vik Muniz. Filmul a castigat peste 50 de premii, inclusiv International Documentary Association’s Best Documentary Award.
Daca nu-l vedeti incadrul proiectului „De ce sa sortam gunoiul?”, il gasiti si pe net, cu subtitrare in limba engleza.
Va recomand sa-l vedeti la Biblioteca, cu subtitrare romaneasca si cu discutiile aferente de dupa.
De ce spuneam ca m-a impresionat? Pentru ca Vik Muniz a abordat sortarea ca modalitate de supravietuire langa Rio de Janeiro.
Jardim Gramacho era cea mai mare groapa de gunoi din lume iar mii de oameni isi castigau existenta extragand din gunoaie materiale reciclabile.
Artistul Vik Muniz vine printre acesti „catadores” si-i imortalizeaza in mediul in care muncesc.
Sunt tot felul de oameni, pe care viata i-a aruncat la gunoi si la propriu si la figurat. Dar au rezistat, muncesc cu demnitate si sunt constienti de valoarea muncii lor.
Fata de alte documentare braziliene gen Pixadores, eroii din Waste Land stiu sa scrie si sa citeasca si au aspiratii mai inalte.
Vik Muniz le da sansa sa devina vedetele expozitiei sale “Pictures of Garbage”. Exact cum „catadores” extrag din gunoi materialele valoroase, Vik ii extrage din groapa de gunoi pe Tiao si pe membrii asociatiei sale.
Fotografiile realizate la Jardim Gramacho sunt refacute la scara mare din materiale reciclabile.
Iar „catadores” devin subiecte de arta si vedete ale expozitiilor de arta moderna
Tiao merge impreuna cu Vik la o licitatie internationala la Londra, tabloul care-l reprezinta vanzandu-se cu 50 000 dolari.
Banii castigati sunt donati asociatiei, pentru educatie, scoli si reconversie profesionala. Iar ceilalti membri participa la Rio de Janeiro la vernisajul expozitiei „Pictures of Garbage”.
In loc de concluzii
Dupa ce vezi filmul, intelegi ca proiectul „De ce sa sortam gunoiul” este foarte bine gandit. Urmarind „Waste Land”, oricine constientizeaza cat de valoroase sunt materialele reciclabile. In Brazilia reciclarea era o sansa de supravietuire pentru „catadores”. La nivel global, reciclarea este o sansa pentru a supravietui intr-o lume cu resurse finite.
Iar daca operele de arta sunt apanajul unor artisti precum Vik Muniz, obiectele utile pot fi realizate de oricare dintre noi. Va asteptam la expozitie cu obiectele realizate de voi din materiale reciclabile.
Spor reciclator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei