Am avut privilegiul sa ajung la Crama Apogeum cand s-a lansat proiectul Valahorum. Atunci Razvan Macici ne-a vorbit din Africa de Sud prin Skype, pregatindu-se de cules. Acum a venit la Craiova in cadrul evenimentului itinerant The Wine Tour 2019.
The Wine Tour 2019 la Craiova
The Wine Tour 2019 a adus vinurile Valahorum si la Craiova. A fost o cina gourmet gazduita de Restaurantul Epoca si scaldata din plin cu vin. Oenologul Razvan Macici si Dan Bundur, brand managerul Valahorum, ne-au povestit despre proiect si despre vinuri.
Atmosfera a fost intregita de reprizele de jazz oferite de Bogdan Uta la saxofon.
Seara a inceput cu un Rosé Valahorum obtinut din Pinot Noir de la Crama Mennini, vinificat in stil Provence de Razvan Macici.
Un vin fin, lejer, de o culoare placuta ochiului, obtinuta din struguri reci si macerare de aproximativ 1 ora. Am aflat detaliile de la Razvan Macici, care a tinut sa ne convinga ca „real men drink pink„.
Este numele unei campanii care a prins foarte bine in Africa de Sud, acolo unde vinifica Razvan cand nu este in Romania. Pe la noi se zice ca rosé-ul este un vin pentru nehotarati sau pentru femei. Insa in Africa de Sud aprigii rugbisti au pus umarul la succesul campaniei „real men drink pink„.
Dan Bundur ne-a spus mai multe detalii despre proiectul Valahorum.
Iar intre preparatele care au insotit vinurile, ne-a povestit despre minunatiile de la Crama Apogeum: amforele, hruba si conacul Principelui Nicolae.
Pot sa confirm pentru amfore si pentru locatie, care m-au impresionat in iarna. Sper sa vad si hruba cand va fi gata.
Cina gourmet la Epoca
Dupa rose-ul de deschidere, a inceput cina gourmet care a insotit vinurile Valahorum.
Mai intai creveti cu sos de ghimbir, alaturi de Feteasca Alba, vinificata in stilul Chenin Blanc din Africa de Sud.
De data asta strugurii au fost din Dealul Mare, copti intr-o parcela cu productivitate de 6 tone la hectar. Rezultatul a fost un vin care sa mearga spre „tropical”, nu spre „verde”, cu o aciditate fina si placuta. Ne-a explicat detaliile vinificatorul Razvan Macici.
Sa mai spun cat de bine au mers impreuna vinul si crevetii.
Mai bine mergem spre al doilea preparat, file de salau cu sos butter lemon si risotto. Care a fost insotit de un Chardonnay „baricat”.
Am pus intre paranteze „baricat”, dupa ce Razvan Macici ne-a povestit ca in Africa de Sud nu folosesc baricuri (225 litri). Ci butoaie de 300 l. Astfel incat termenu „baricat” a fost extins la toate butoaiele de lemn in care se matureaza vinurile.
Razvan Macici ne-a mai povestit despre Crama Nederburg, unde lucreaza de peste 20 de ani, care a produs vinul oficial al CM de Fotbal din 2010 din Africa de Sud.
A urmat un Shiraz de Dealu Mare, asezonat cu rib-eye de vita Argentina cu cartofi rosti, Cafe de Paris si sos BBQ.
Apoi un Negru de Dragasani de la Crama Mennini, care a mers si mai bine cu vita argentiniana.
Cat am mai stat noi de povesti a venit si mousse-ul de ciocolata.
Apoi am incheiat seara de poveste cu Feteasca Neagra Apogeum, din struguri din Gura Vadului din podgoria Dealu Mare. Este vorba despre o vie batrana, plantata in 1962 pe un versant cu expoxitie sudica. Productivitatea este de 2-4 tone la hectar, insa calitatea este la modul exemplar.
In loc de concluzii
Am participat la eveniment alaturi de prietenul vinurilor Narcis Neagoe, pe care-l stiti de la degustarile Branzeturi cum se cuVin. Fotograful oficial ne-a surprins discutand despre vinurile serii.
Narcis n-a pierdut niciun prilej ca sa-l intrebe pe Razvan Macici detalii despre vinificare. Iar Razvan a raspuns cu bucurie tuturor intrebarilor.
Dupa cina, s-au dezlegat si limbile participantilor si au inceput sa curga intrebarile.
N-am ratat nici pozele cu prietenii de la Valahorum, Razvan Macici, Costel Cainamisir si Dan Bundur.
In speranta ca ne mai revedem la Dealu Mare, Dragasani sau la Craiova, va las cu imagini de la cina gourmet.
Spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei