Cand v-am adresat o invitatie la dans la Inspire Cinema, ma asteptam ca spectatolul lui Andre Rieu sa fie ceva deosebit. Dar n-as fi crezut ca evenimentul de la Maastricht are o asemenea desfasurare de forte.
Sub motto-ul „impreuna”, Andre Rieu si orchestra sa ne-au purtat prin povestea muzicii totale. Impresia a fost atat de puternica, incat de mai multe ori m-am trezit aplaudand in sala de cinema. Si n-am fost singurul 🙂
Cor, biserica, tribut si surprize
Cand era mic, Andre Rieu a cantat in corul bisericii din apropierea Pietei Vrijthof, unde se desfasoara concertul anual de la Maastricht. Pana cand Biserica St. Servatius a fost mistuita de un incendiu. Amintirea trista i-a dat ocazia sa evoce emotia provocata de incendiul de la Notre Dame de Paris. Iar urmatorul moment emotionant a fost un tribut adus Catedralei Notre-Dame.
Dupa momentul de tristete, evocat si cu ajutorul imaginilor emotionante, a urmat o surpriza vesela pentru spectatorii veniti din 99 de tari. In toate tarile sunt biserici. Toate bisericile au clopotnite si in fiecare clopotnita exista un clopot sau mai multe. Insa numai in Olanda pentru fiecare biserica exista un instrumentist care canta la clopote.
Carillon se numeste instrumentul care actioneaza clopotele iar demonstratia a fost facuta de cel mai iscusit instrumentist din Maastricht.
Dupa prima reprezentatie a urmat un test de viteza in duet, carillon si un fel de tambal cu goarne 🙂 Au cantat pana cand a iesit „fum” din instrumente. Ca dovada ca fumul poate sa fie si motiv de bucurie.
Cateva momente diferite
Au fost si fluieraturi in timpul spectacolului. Insa nu asa oricum, ci chiar din primul rand al orchestrei. Nu va spun mai multe, va lasa sa descoperiti singuri.
Tot spectacolul a fost o ampla poveste, redata de Andre Rieu in olandeza si-n engleza. Un exemplu a fost auditia pentru o noua soprana, la care Andre Rieu a trebuit sa aleaga cu inima. Toate participantele erau foarte bune insa o singura soprana a mers direct la inima auditoriului.
La fel s-a intamplat si la spectacolul de la Maastricht, dupa reprezentatia sopranei fiind multe lacrimi atat printre femei cat si printre barbati. Insa erau lacrimi de bucurie.
In cadrul orchestrei exista persoane cu care Andre Rieu este prieten de peste 50 de ani. Un astfel de prieten a interpretat la nai piesa Lonely Shepherd. Motiv de maxima emotie pentru 2 asiatice din public, care la finalul piesei au dat frau liber lacrimilor de bucurie.
Invitatie la dans, cu 300 de dansatori din Maastricht
Numele spectacolului n-a fost doar la figurat, ci si la propriu. Momentul culminant a fost The second Waltz de Shostakovich, cu care Andre Rieu a ajuns in topurile muzicii.
Fata de alte spectacole in care au cantat The Second Waltz, acum in Piata Vrijthof au fost 300 de dansatori. Dansatorii profesionisti din Maastricht au lansat o uriasa invitatie la dans. Atat pentru persoanele din piata cat si pentru cei de la terasele din jur, care au inceput sa danseze.
Dar cel mai impresionant moment a fost un vals pe care Andre Rieu l-a dansat cu cea mai mare fana a lui. O maicuta de 105 ani care s-a descurcat foarte bine. Secretul longevitatii? One waltz a day keeps the doctor away…
Invitatie la dans si invitatie la Maastricht
Spectacolul si povestile lui Andre Rieu despre Maastrich mi-au facut pofta sa vizitez orasul. Iar imaginile de la terasele din jurul spectacolului, cu mesenii bucurandu-se de muzica si vin, mi-au facut si mai mare pofta.
Ce credeti ca am facut prima data cand am ajuns acasa? Mi-am pus un pahar de vin alb, rece si am cautat informatii despre Maastricht, Piata Vrijthof si Biserica St. Servatius.
Spectacol total la Maastricht
Cand am spus ca a fost chiar un spectacol total, chiar n-am exagerat. De la muzica clasica s-a trecut la ritm de step dansat pe pian. Apoi la ritmuri disco cu YMCA.
S-a revenit apoi la melodii traditionale olandeze, confetti si focuri de artificii. Cred ca a fost si Imnul Olandei, deoarece multi dintre spectatori au dus mana la piept.
La final, au fost nenumarate bis-uri iar spectacolul s-a transformat intr-o petrecere generalizata. Atat spectatorii cat cat si cei din cor side la terasele din jur s-au prins intr-un dans gigantic.
Dansul si coregrafiile au completat perfect rolul precis al corului. Iar imaginile de pe ecranele gigant au avut rolul sa ne traspuna in atmosfera de poveste creata de orchestra lui Andre Rieu.
A propos, Andre Rieu va implini anul acesta 70 de ani. Motiv pentru inca un spectacol, pe care sper sa-l vedem din nou la Inspire Cinema, „Tânăr la 70 de ani”. Dar pana atunci mai aveti si azi sansa sa va bucurati de Concertul de la Maastricht la Inspire Cinema Craiova, de la ora 16:00.
Spor!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei