Anul trecut pe vremea asta savuram primul eveniment POLTENIA Taste. Adica branzeturi poloneze asociate cu vinuri oltenesti de Samburesti. Am reluat evenimentul intr-o alta distributie a vinurilor, branzeturilor, bloggerilor si oaspetilor din Polonia.
Branzeturi poloneze si vinuri oltenesti
Magdalena Filary, sufletul Centrului Cultural Polonez din Craiova s-a ocupat cu aducerea branzeturilor. Nu sunt branzeturi cumparate din Craiova, ci aduse din Polonia.
3 branzeturi (si jumatae), 5 vinuri si 20 de persoane, jumate olteni si jumate polonezi. Aceasta a fost distributia evenimentului.
Dar sa le luam pe rand. Primul vin pe care l-am degustat a fost un Sauvignon Blanc din 2018. Nu l-am asociat cu nicio branza, dat l-am explicat pe indelete din punct de vedere vizual, aromatic si gustativ.
Intre vinuri ne-am rehidratat cu Aqua Carpatica.
Al doilea vin a fost un Chardonnay Domeniile Samburesti, un vin care intelege femeile. Dupa cum vedeti, este acelasi vin care apare si pe roll-up. In evenimentul nostru a fost singur, pentru a repeta notiunile invatate la primul vin.
In acelasi mod am descoperit si o branza, pe care am analizat-o senzorial: aspect, textura, gauri de fermentatie, miros, gust, consistenta etc.
Avand deja stabilite criteriile dupa care se evalueaza vinul si branza, am trecut la prima pereche.
Chardonnay Chateau Valvis si branza Tilsit
Am avut 2 vinuri Chardonnay consecutive, insa din game diferite.
Chateau Valvis Chardonnay 2017 este un vin medaliat cu aur la cea de-a 25-a ediție a ”Vinalies Internationales” de la Paris. Este vorba despre una dintre cele mai prestigioase competiții din lumea vinului, organizată de Uniunea Oenologilor Francezi.
La primul Chardonnay am recunoscut note de mere verzi si arome tropicale.
La Chardonnay Chateau Valvis, maturarea timp de 3-4 luni vase noi de stejar a dezvoltat un vin mai catifelat si mai plin, cu o culoare galben auriu si o aroma mai sofisticata. Am recunoscut note de vanilie si fructe exotice.
Brânza Tilsit – Tylżycki
Tilsit sau Tilsiter este un sort de brânză semi-tare, de origine elvetiană.
Tilsit a fost creată de elvetienii din Valea Emmental stabiliti in Tilsit (teritoriile Prusiei, actualmente în Rusia). Cum laptele nu erau identic cu cel de acasa iar bacteriile din zona erau diferite, rezultatul a fost o branza noua, cu gust intens.
Brânza Tilsit se caracterizeaza prin gauri de fermentatie (crapaturi) neregulate in textura sa semi-tare. Se produce din lapte de vaca si are un continut de grasime de 30 – 60%. Se gaseste si in Romania, in zona Bucovinei. In Polonia se regaseste sub numele Tylżycki.
Criteriul de asociere s-a bazat pe contrastul dintre grasimea branzei si aciditatea vinului.
Urmatoarele branzeturi poloneze in perechi oltenesti
A doua pereche a fost Roze de Samburesti cu Gołka (se pronunta Gouka).
Traditionala din Silezia, este o branza afumata care se face din lapte de vaca. Este caracterizata de culoarea galbena, gust delicat, aroma afumata si textura moale.
Aici asocierea a fost dezechilibrata, in sensul ca branza afumata a acoperit destul de mult vinul proaspat si delicat.
Roze-ul de Samburesti este obtinut din Cabernet Sauvignon si am recunoscut note de fragi si fructe rosii.
In fine, a treia asociere a fost intre Oscypek si Merlot.
Oscypek este o branza originara din Muntii Tatra si se face exclusiv din lapte sarat si nepasteurizat de oaie. In unele zone se permite si un anumit procent de lapte de vaca din rasa Podgórska.
Se produce din Mai in Septembrie si este considerata un produs traditional al regiunii Podhale, cu aroma de fum, castane si gust un pic picant.
La Merlot am simtit note de magiun, prune uscate si un pic afumate, care s-au potrivit de minune cu branza afumata.
Surpriza serii
Surpriza serii a fost tragerea la sorti. Fiecare dintre participanti a votat unul dintre cele 5 vinuri si, unde a fost cazul, si perechile branzoase.
Apoi din fiecare „urna” s-a extras un singur castigator.
Cine a avut noroc, a plecat acasa cu vinul si branza castigate. Au fost 5 vinuri oltenesti si 3 branzeturi poloneze.
La final, indiferent daca am castigat sau nu la tragerea la sorti, am facut o poza de grup.
Pana la urmatoarea experienta culinara polonezo-olteneasca, va las cu imagini de la POLTENIA Taste 2.
Spor descoperitor!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
No Responses