Dandana de primavara inainte de Spring SuperBlog 2020

Cand mi-a zis castigatoarea SuperBlog 2019 sa facem un Q & A pentru Spring, am zis bucuros da. De ce nu o dandana de primavara pentru toti superbloggerii din tara? Si de peste hotare 🙂

Q&A la dandana de primavara

Dana Codori a castigat maratonul de toamna si vine cu o experienta feminina. Io am furat startul finalul unei editii de primavara, dedicata femininelor. Dar vin cu o experienta masculina 🙂 Sper sa va placa aceasta dandana si mai ales sa va fie de folos.

Reunirea trofeelor SuperBlog. Dandana de primavara

Dandana de primavara, cu intrebari importante

Gratiela Teodora Florescu-Vlad

1. Care simti ca este cel mai important lucru pe care ti l-a adus castigarea SuperBlog-ului?

Desi atunci am fost suparat pentru ca nu voi mai participa la concursul SB, am avut mai mult timp pentru alte proiecte 🙂 In primavara lui 2015 am castigat Spring SuperBlog iar la final de an au debutat 2 proiecte: Branzeturi cum se cuVin si Asociatia Bloggerilor Olteni.

Claudia Patrascu

2. Daca ati participa iar, ati face ceva diferit pentru a castiga trofeul?

Daxda, adica de 2 ori da 🙂 Da, in sensul ca daca as vrea sa castig, as incerca sa castig maratonul de toamna, nu incalzirea de primavara. Da si in celalalt sens, adica as fi mai atent sa nu mai castig 🙂

Diana Elena Neata

3. Care este cea mai importanta calitate a unui superblogger? (in afara de creativitate)

Initial m-am gandit la perseverenta. Dar cred ca trebuie sa detaliez.

Daca te referi strict la un superblogger, cred ca placerea de a scrie (indifierent de note, jurii si clasament) este calitatea cea mai mare.

Daca vorbim insa despre un superblogger de succes, cred ca principala calitate este atentia. Atentia la:

  • deadline,
  • cerinte,
  • link-uri,
  • detalii,
  • unicitate.

Pana la urma, atentie de la inceput pana la final de competitie este un soi de perseverenta de calitate.

Dandana de primavara cu accente grafice de necontestat

Eva Anca

4. Anaphielle, eu sunt curioasa in primul rand ce folosesti tu pentru grafica. Te-am urmarit la SB si aveai intotdeauna elemente grafice inedite, care completau perfect articolele. Nu ma refer (doar) la desenele realizate de tine, alea imi este clar. Deci, ce folosesti pentru a obtine grafica frumoasa si diferita in articole?

Aici as intreba-o si eu ceva pe Dana. Are legatura cu un logo pentru Asociatia Bloggerilor Olteni 🙂

Nu stiu ce va raspunde ea, insa mie imi place sa folosesc imagini din fotografii realizate de minte. Iar daca n-am, imagini stock care sa aiba o legatura cu subiectul.

5. Avand in vedere ca sunt doar 3 contestatii, cum decizi cand sa le folosesti si cand sa accepti nota primita?

Au fost editii de SuperBlog in care mi-am propus de la inceput sa nu folosesc nicio contestatie. Si asa am facut, desi s-a intamplat chiar la primul Spring, in care prima nota a fost 100 iar a doua 50 🙂 N-am facut contestatie (la 50) si nici nu m-a afectat foarte tare nota. Nu ma refer la clasament 🙂

La urmatoarea editie am folosit contestatiile si chiar daca nu am primit mariri de note, am inteles ce gresisem.

Da, sunt si sponsori care raspund personalizat. Scrisesem un articol destul de lung, dar dezlanat. Si se pierdea interesul pana la final. N-am primit marire, insa explicatiile mi-au fost de folos la editiile urmatoare.

Diana Elena Neata

6. Care e granita dintre un advertorial de calitate si unul slab calitativ?

Cred ca este ca la decolteu 🙂 Se spune ca un decolteu reusit se termina acolo unde certitudinea se imbina cu incertitudinea. La fel cred ca ar trebui sa fie si la calitatea advertorialului. Sa fie atat de bun incat sa nu fii sigur ca e advertorial.

Alta intrebare la dandana de primavara

7. Care a fost cel mai mare atu al vostru în competitie?

Relaxarea si faptul ca nu m-au interesat notele. La unele probe am riscat doar pentru ca mi-a placut ideea.

Cati dintre superbloggeri ar fi abordat provocarea Farmec cu Mai da-te-n sensibilitatea mea? Dar am luat suta.

Alta data, provocarea de la Nemira era sa imaginam o scrisoare de dragoste. Ok, daca juriul feminin cere barbatilor insurati sa scrie ravase de dragoste, atunci de dragoste sa fie.

M-am gandit ca toti o sa-si bombardeze iubitele si sotiile cu scrisori, asa ca am scris o scrisoare de dragoste juriului. Evident la caterinca, insa cu numele clar si respectand cuvintele cheie si cerintele.

N-am mai luat suta, ca ar fi batut la ochi 🙂 Dar am luat o nota destul de mare. Daca cititi scrisoarea, in spatele celor 7 zile era deadline-ul, competitia cu ceilalti exista iar ziua de Marti era cea in care juriul vorbea la Radio Lynx. Am castigat si o carte atunci, pentru o intrebare pusa juriului. De-aia ziceam ca mi-a rostit numele la radio 🙂

Nu m-am potolit pana cand n-am reusit. La urmatoarea proba seducatoare propusa de un alt juriu, am aplicat aceeasi reteta. De data asta am luat 100 de puncte. Nu doar eu am luat punctaj maxim, insa mi-a placut premiul si-am trecut cu vederea 🙂

Dandana de primavara cu elemente tehnice

8. Tehnica sau creativa? Cum decizi ce abordare sa alegi pentru articol?

Desi sunt absolvent de facultate tehnica, n-am avut niciodata astfel de abordari. Insa pentru ca stiam tehnica din spatele subiectului, mi-am permis sa fiu creativ la astfel de provocari.

9. Ce sacrifici: SEO sau coerenta textului? (unele jurii au tendinta de a solicita o optimizare excesiva)

Cand am castigat Spring SuperBlog eram pe platforma blogspot, care nu-ti permite sa faci cine stie ce SEO. Adica in afara de link-uri corecte nu m-au interesat alte aspecte.

10. Cât % e inspiratie si cât transpiratie?

Daca vrei cu procente, 20% inspiratie si 80% transpiratie. Insa cand cele 20% se transforma in note foarte mari, pot sa fie decisive. Pe de alta parte, daca transpiri constant pe parcursul competitiei si ai note de 95, poti sa castigi. Chiar daca n-ai fost foarte inspirat si n-ai castigat nicio proba cu punctaj maxim.

Dandana de primavara, cu energie si fara astenie

Otilia Dima

11. Cum iti dozezi energia pana la final? Ai o strategie, gen ca la atletism, fortezi spre final?

Eu imi setam obiectivele de la inceput. Finalist fara nicio penalizare a fost mereu primul obiectiv. Cateodata mi-am propus sa nu fac contestatii. Mereu mi-am propus sa ajung la Gala 🙂

Insa strategia castigatoare a fost sa nu citesc alte articole din competitie, ca sa nu ma distraga notele sau abordarile celorlalti. Cand esti concentrat doar pe brief si pe inspiratia ta, esti mai relaxat si mai putin obosit pe final. Daca te concentrezi si pe note si pe competitie, o nota mai mica poate sa te destabilizeze. Au fost multe editii cu superbloggeri care au condus autoritar 3 sferturi din competitie, insa dupa o nota mai mica s-au prabusit.

Dandana de inspiratie

12. Dupa ce citesti cerinta, scrii articolul dupa prima idee care iti vine sau iti iei un timp pana te apuci de scris?

Regula mea era sa citesc cerinta in fiecare zi. Si pe bune daca nu mi se parea ca descopar lucruri noi la fiecare recitire 🙂 Am sa dau si un exemplu. Cand am castigat greutatea mea in branzeturi, mi-am propus sa iau 100 de puncte la al doilea articol Delaco. La primul luasem 99 de puncte, dupa o idee originala si multa munca.

La al doilea vream neaparat 100, dar nu-mi venea nicio idee stralucita. Pana cand, recitind brief-ul si reascultand emisiunea cu Delaco de la Radio Lynx, am descoperit cuvantul „dovada”. Juriul vrea dovezi ca suntem cei mai mari fani branza. Ori eu aveam astfel de dovezi cu link-uri si imagini 🙂 Le-am adunat intr-un articol marturie caruia i-am dat o forma hazlie.

De obicei prima idee care-ti vine tie, le poate veni si altora. Ca sa fiu sigur ca nu este asa, incercam abordari foarte personale. Pana la urma blogul inseamna sa tratezi diverse subiecte prin prisma experientei tale personale.

13. Cand simti ca nu mai ai inspiratie, ce faci? Cum treci peste asta sa poti scrie in continuare?

Mi-am propus ca in primul rand sa-mi placa mie forma finala a articolului. Adica sa ma bucur de SuperBlog si de ideile mele. Ca nu s-a intamplat mereu ca placerea mea sa fie si pe placul juriului, nu mai conteaza. Am inteles de la inceput ca un articol care mie mi se pare stralucit, in comparatie cu altele poate sa paleasca. Si am acceptat acest adevar. Pe de alta parte, daca ai abordari personale si foarte originale, te diferentiezi de abordarile comune pe care le pot avea mai multi.

Daca-i musai, cu placere si cu dandana de primavara

14. Daca e o proba care nu iti place deloc, de ce te agati sa poti scrie un articol bun?

Chiar sa nu-mi placa deloc nu s-a intamplat. Dar s-a intamplat sa nu-mi placa sponsorul iar „atractia” sa fie reciproca. Atunci, dupa un prim articol in care am luat o nota mica, la al doilea mi-am propus sa-i demonstrez ca s-a inselat. Asta era provocarea de care ma agatam.

S-a intamplat insa sa fie probe la care chiar „neplacerea” sa ma provoace la creativitate. Nu pot sa spun ca-mi place cafeaua cand eu beau maximum 10-12 cafele pe an. Si cum puteam sa abordez o astfel de proba, la care fiecare spunea cat de mult ii place cafeaua? Evident in stil propriu si sincer. Am spun ca nu beau multe cafele, insa asociez cafeaua cu momente memoriabile. Pe care le-am enumerat, pentru ca stiam exact cu ce ocazii bausem cele cateva cafele 🙂

Este ceva sa iei 95 de puncte in calitate de nebautor de cafea.

Diana Elena Neata

15. Care este SuperBloggerul pe care îl admiri cel mai mult si de ce? Ai invatat ceva de la el?

Au fost mai multi superbloggeri pe care i-am admirat si de la care am invatat. De la ‘Mnealui am retinut versurile. De la Robintel „clocitul probelor” Am exemplificat mai demult in povestea SuperBlog. Am mai adaugat informatiile pretioase din cartea Cum sa scriem bine – Ghidul clasic pentru scriitorii de nonfictiune, de William Zinsser. Si cam asta a fost modelul 🙂

Dandana de primavara strategica

16. Cum e mai bine: să citesti probele de indata ce apar sau doar dupa ce ai rezolvat probele restante?

Pentru mine era mai bine sa nu le citesc pana cand nu rezolvam probele curente. De multe ori mi se parea ca este mai interesanta proba urmatoare si-mi pierdeam interesul pentru proba in curs.

Ritualul abordarii unei probe era astfel. Dupa ce puneam pe platforma proba curenta, in ziua de deadline, citeam proba urmatoare, ca sa adorm cu ea in gand.

A doua zi mai citeam inca o data cerintele si-mi cristalizam ideile. In zilele urmatoare reciteam cerintele si „cloceam” ideile pana rezulta ceva care sa-mi placa. „Bibileam” forma pana in ultima zi, cand publicam articolul si-l puneam in platforma. Si tot asa pana la final 🙂

17. Cât de mult contează aspectul blogului si elementele grafice? Sau content is King?

Desi aveam blogul pe platforma blogger/blogspot, incercam sa-l inveselesc cu imagini frumoase si cu o punere in pagina aerisita. Boldam ideile principale si scoteam in evidenta link-urile si cuvintele cheie, ca sa nu obosesc sponsorii. Toate astea dupa ce era sigur ca imi place continutul. Am explicat mai sus cum era cu „clocitul” ideilor.

Pe bune

Roxana Elena Trandafir

18. Ce inseamna un articol bun?

In primul rand trebuia sa-mi placa mie. Apoi speram sa fie complet diferit de restul articolelor. Pe langa continutul original, de fiecare data incercam sa-mi pastrez stilul, indiferent de sponsor sau de cerinte.

19. Care e juratul ideal?

Cred ca juratul ideal face parte dintr-o echipa, in care fiecare jurizeaza separat si la final se face media. In acest fel castigatorul probei poate sa aiba doar 97 de puncte.

Cand este o singura persoana care jurizeaza, intervine oboseala si subiectivitatea.

Un exemplu unic. La prima editie de Spring a debutat sponsorul Farmec, cu o echipa de marketing mare. Si au jurizat astel incat sa nu fie 2 note identice. Asa ca notele au inceput de la 35, 36, 37 si tot asa pana la 100. Doar la 100 au fost 2 note, una de drept si una supriza. Pe mine m-a nimerit juriul Natural, ca Aloe Vera, cum se numea atunci blogul. Evident ca mi-a placut ca am luat 100. Dar si daca nu luam nota asta mi-ar fi placut ideea de jurizare. Doar atunci a fost asa, pe urma au jurizat clasic. Ai nevoie de multe resurse si criterii pentru a nu exista note identice.

Ce-ai face daca…

20. Daca maine ar fi ultima editie superblog ce sentimente ati incerca?

Pai le-am incercat deja, dupa ce-am castigat Spring SuperBlog 2015. Eu ma vedeam mereu de la locul 2 in jos, insa n-a fost sa fie. Am fost destul de suparat, pana cand am zis „asta este, vad eu ce fac”. Am explicat la intrebarea 1 ce-am facut.

21. Pe cine considerati ca fiind un concurent de temut si pe cine cel mai bun?

Concurentul cel mai bun este cel care imbina creativitatea cu perseverenta, indrazneala cu originalitatea si placerea cu deadline-urile. Necitind articolele celorlalti in timpul competitiei, n-aveam teama de cineva anume 🙂 E drept ca vedeam clasamentul. Insa cum nu-mi doream sa fiu primul la final, nu aveam nicio teama.

22. Voi v-ati fi ales drept castigatori?

Eu nu mi-as fi dorit sa castig, astfel incat am sperat pana in ultimul moment ca bloggeritele care ma urmau in clasament sa ma depaseasca. Adica atunci mi-am dorit sa iau note mai mici. Din pacate, distanta s-a marit si n-am mai avut ce sa fac. As fi putut sa trantesc ultimele articole, dar imi placea atat de mult SB incat nu mi-am permis.

Dandana de primavara cu urme de SuperBlog

23. Cum v-a schimbat superblogul atat ca bloggeri, cat si ca oameni?

SuperBlog m-a invatat sa fiu responsabil cu deadline-urile, sa scot ce-i mai bun din mine si sa nu cedez pana la final. Apoi, dupa ce n-am mai participat, avand mai mult timp m-am dedicat pasiunilor concretizate in Branzeturi cum se cuVin. De la degustarile din 2015 si pana acum a mai fost doar un pas spre Masterul de Expertizare Viti-Vinicola si cursurile de degustator autorizat de branzeturi si de somelier. Si toate acesta au plecat de la ambitia de a dovedi ca sunt cel mai mare fan branza. Am considerat mereu ca am castigat competitia SuperBlog atunci cand am castigat greutatea mea in branzeturi. De-aia nici n-as fi vrut sa mai castig competitia 🙂

24. Pe cine pariati in primavara?

Nu stiu nici cine vor fi sponsorii si nici cine concureaza, asa ca pariez pe concurentul care se apropie de calitatile de la intrebarea 21 🙂

Diana Elena Neata

25. Ce nu ati mai face daca ati participa iarasi la SuperBlog?

N-as mai castiga 🙂 Pe bune. As avea o stategie de 50 – 100. Adica la probele care-mi plac foarte mult as incerca sa iau 100. La celelalte as incerca tot felul de experiemente si idei nastrusnice, care stiu ca n-au cum sa placa tuturor. Deci nu m-as supara daca as lua doar 50 🙂 Insa m-as bucura la fel de mult de competitie si de scris.

Dandana de adaptare

Almona Tilea

26. În ce masura consideri ca „reteta” care ti-a adus trofeul va functiona si la altii?

Pai la mine a functionat doar in sensul ca fiind relaxat ca nu voi castiga editia dedicata femininelor, am castigat-o detasat (si la propriu si la figurat).

Am zis deja mai sus ca am adaptat de la ‘Mnealui si de la Robintel ceea ce mi s-a potrivit. Cu ce era natural de la mine, se pare ca a functionat. Nu poate sa functioneze 100% reteta altuia deoarece fiecare este unic in felul sau. Iar juriile si probele se schimba si ce mergea ieri nu mai merge azi.

Violeta Giol

27. Daca tb sa scrieti despre un sponsor testat (in viata reala, inainte de a-l avea ca sponsor in SB) si cu care ati avut experiente negative, cum faceti sa scrieti pe pozitiv despre el? Cum va invingeti retincenta a.i. sa nu transmiteti asta cititorilor (si juriului, desigur!). Daca vi s-a intamplat. Caci poate nu ati intalnit situatia asta!

Am avut experiente negative in sensul ca am luat nota mica la un anumit sponsor. Insa am luat asta ca pe o provocare, astfel incat nota a doua a fost mult mai mare.

Iar cand a trebuit sa scriu despre produse dupa care nu ma omor, am gasit o modalitate originala in care sa privesc provocarea. Am dat exemplul cu cafeaua la intrebarea 14.

Cine (insi)sta in detalii

Mona Rusinescu

28. Credeti ca este corect sa se puna pe grup întrebari atat de detaliate referitoare la o proba? Ori poate chiar capacitatea de a intelege brief-ul si cerintele tehnice de unul singur ar putea face o mare si mai corecta diferenta?

La cat sunt de detaliate acum brief-urile, nu cred ca sunt necesare intrebari suplimentare. „Pe vremea mea” brief-urile erau mai „relative”, Claudia va poate confirma.

Atunci intrebarile erau bine venite. Acum, cu cat sunt mai multe detalii, cu atat vor fi mai mult influentati participantii si vor rezulta articole asemanatoare.

Eu chiar aveam aveam obiceiul sa nu citesc nici link-urile propuse pentru documentare, ca sa nu fiu influentat nici de sponsor. Consideram ca brief-ul este suficient pentru a-mi forma o idee proprie. Cateodata era mai bine asa, alta data probabil se vedea in articol lipsa de documentare dorita de sponsor. Insa puneam baza pe creativitate si originalitate.

Dandana de primavara inainte de deadline

Albert Budica

29. Ce postura considerati ca este mai dificila: cea de participant sau cea de juriu? 🙂

Cel mai dificil mi se pare sa urmaresti competitia de pe margine 🙂 Asta dupa ce-ai trait la maximum fiecare editie si fiecare Gala. Insa dupa ce-am castigat Spring SuperBlog si n-am mai participat in competitie, n-am vrut nici sa jurizez. Pentru un juriu obisnuit, cred ca este mai simplu sa jurizeze decat sa concureze in competitie. Isi cunoaste produsul/serviciul si poate analiza obiectiv (si subiectiv) articolele inscrise.

In calitate de superblogger care a participat la atatea editii pot spune ca mi-ar fi dificil sa jurizez. Nu cunosc sponsorii insa ii cunosc pe superbloggeri. Si n-as vrea ca jurizarea mea sa fie afectata de subiectivitate. Cel mult as da o lista cu cele mai bune 10 articole apreciate de mine, din care sponsorul sa decida castigatorul/castigatorii.

Am vazut ca sunt superbloggeri castigatori sau fosti participanti care jurizeaza si o fac cu succes. Insa nu stiu daca m-as descurca la fel de bine. Apoi cred ca as fi un juriu pretentios. In perioada de competitie nu aveam 2 articole de concurs unul dupa altul. Si participam si la alte competitii in paralel cu SB. Asa ca daca pretentiile fata de mine erau mari, la fel ar fi si asteptarile pentru alti concurenti. Deci raspuns final: mai greu in postura de superblogger juriu 🙂

Dandana de primavara si de placere

30. Care sunt sponsorii pentru care v-a placut cel mai mult sa scrieti si de ce?

Aici e simplu. Sponsorii care s-au dovedit a fi cei mai creativi 🙂 Si ma refer in primul rand la sponsorii care au participat la mai multe editii.

Cand dai liber la creativitate pentru bloggeri si ai probe complet diferite de la o editie la alta, practic ii obligi pe bloggeri sa fie super-creativi.

Cat timp am participat eu mi s-a parut ca Delaco si Farmec s-au detasat in aceasta pozitie. Si nu zic asta pentru ca mai mereu am avut note mari. Chiar cred ca notele reflecta faptul ca mi-au placut produsele si provocarile, iar asta s-a vazut si-n articole.

Cateva exemple

Delaco a debutat la SuperBlog in anul in care am debutat si eu. A fost primul sponsor la care am luat un premiu (din care mi-au sustras cateva produse 3 bloggerite pofticioase 🙂 )

Apoi in anii urmatori Delaco s-a remarcat prin creativitatea probelor si a premiilor propuse. Cum sa nu abordezi competitia entuziasmat cand stii ca premiul este greutatea ta in branzeturi. Dar cand stii ca poti castiga o vacuta adevarata?

Farmec a avut mai multe probe, foarte diversificate. Iar modalitatile de jurizare au fost si ele diferite. S-au remarcat la debut cu note unice, am exemplificat la intrebarea 19. Apoi au avut o gama larga de probe, in care te puteai exprima in multiple forme. Nu mai zic ca de fiecare data erau mai multi premianti la fiecare proba. Mie mi-a placut sa fiu hazliu cu farmec 🙂

Am scris mereu cu placere pentru Vacante Speciale. Insa acolo am motivatia a fost oarecum diferita. I-am cunoscut la Gala pe reprezentantii juriului si mi-au placut foarte mult. Astfel incat atunci cand am scris la editiile urmatoare, am scris gandindu-ma la ei.

Au fost si sponsori la prima si singura participare, pentru care mi-a placut sa scriu si am luat nota mare. Insa cu o singura prezenta in competitie am prea putine elemente pentru a-i introduce in statistica. Dar raman cu placerea momentului respectiv.

Intrebare finala #danadan (intrebare de la Dana)

Citeai regulamentul inainte de inceperea competitiei? Cati dintre participanti crezi ca-l citesc?

Regulamentul era primul pas inainte de a ma inscrie in competitie. Nu stiu cati dintre participanti il citesc, dar sunt sigur ca majoritatea castigatorilor SuperBlog l-au citit la vremea lor 🙂

Asa de curiozitate, stie cineva cum se decide castigatorul SB in caz de egalitate? Ma refer la egalitate de puncte la finalul competitiei intre primii clasati. Scria in regulament. Citez din memorie: Se considera castigator bloggerul care inscris primul articolul de la ultima proba 🙂

Deci, ok cu punerea articolelor pe platforma cu 1-2 ore inainte de deadline, ca sa nu se poata cineva inspira din munca voastra. Dar la ultima proba ar trebui sa-l puneti cat mai devreme, daca va bateti pentru castigarea trofeului.

Sper sa va fie de folos raspunsurile de la aceasta #dandana de primavara. Pentru o imagine completa va invit sa cititi si raspunsurile Danei. Si sa ne revedem sanatosi si  bucurosi la Gala 🙂

Daca nu v-am dat eu suficiente, aveti inca 20 de motive sa participati la Spring SuperBlog 2020.

Spor creator!

11 Comments

    • Daniel Botea
    • Daniel Botea
    • Daniel Botea
    • Daniel Botea
    • Daniel Botea
  1. 23 februarie 2020
  2. 25 februarie 2020

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.