Branzeturi cum se cuVin #35 s-a desfasurat sub motto-ul Delaco La Sapata. Evenimentul organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro a avut loc la Trattoria Chiriac din Craiova.
Asa cum ii spune numele, este aproape de Piata Chiriac, pe sensul unic de la Independenta spre piata, pe Bd. Gheorghe Chitu la numarul 100A.
Trattoria Chiriac este o destinatie noua, pana mai deunazi aici fiind Restaurantul Casa Romaneasca. Acum locatia a fost casa noastra pentru o seara, la degustarea cu vinuri de la Crama Delta Dunarii si branzeturi Delaco.
Ca sa fac fata atator vinuri bune, m-a ajutat pizza casei.
Crama Delta Dunarii si vinurile La Sapata
Daca va intrebati de ce crama se numeste Delta Dunarii, o imagine face cat 1000 de raspunsuri in cuvinte.
Am aflat de la Roberto Pieroni ca este vorba despre o crama artizanala, orientata spre productia bio si spre calitate. In viile nou plantate productia este de maximum 7-8 tone/ha. Iar viile mai vechi cu greu ajung la 5-6 tone/ha.
Productie mai mica inseamna calitate mai mare a strugurilor si a vinurilor. Fiind vorba de cultura biologica, nu sunt admise pesticide si ierbicide. Tratamentele se fac doar cu sulf muiabil si cu piatra vanata.
A propos de sulf, daca nu sunteti un fan al acestuia in vin, vinurile biologice La Sapata contin mai putin sulf decat vinurile normale.
Roberto ne-a mai povestit ca lucrarile din vie se fac doar cu oamenii locului. Via este plantata pe 20 de hectare iar 85% dintre operatiuni se fac cu ajutorul cailor.
Vinurile sunt DOC Sarica Niculitel, Crama Delta Dunarii fiind situata in localitatea Somova din judetul Tulcea.
Am fost o singura data in Delta si mi-a placut. Insa nu gustasem vinurile locului. Le-am apreciat acum la Craiova.
Cum a fost degustarea Delaco La Sapata
Am avut parte de 6 perechi branza-vin si de un bonus surpriza la final. Ba chiar de 2 surprize 🙂
- Frizante Artizanal Feteasca Regala si Camembert Ile de France
- Aligote si Brie au bleu Ile de France
- Feteasca Regala si Havarti Delaco D’Exceptie
- Roze (Babeasca Neagra) si Cascaval Sofia
- Babeasca Neagra si Emmentaler Delaco
- Feteasca Neagra si Gouda Delaco D’Exceptie
Bonusul a fost un Frizante Artizanal Rose din Babeasca Neagra, deschis in mod original.
Al doilea bonus a venit de la Anya Delicatese, care a tinut sa evidentieze aroma de prune uscate din Feteasca Neagra, cu ajutorul unor prune in ciocolata.
Probabil si din acest motiv, asocierea Feteasca Neagra, Gouda si prune in ciocolata a fost combinatia cea mai votata.
Aici prezentam perechea (de fapt trio), cu prune in gura 🙂
Pai da, pentru ca dupa ce am povesit vinul, branza si criteriile de asociere, participantii au votat combinatia preferata.
Iar fericitii castigatori care au fost trasi la sorti, au plecat acasa cu vinu si branza din asocierea votata.
A propos de vot, a votat si Roberto.
Combinatia lui preferata a fost o nota 10 pentru participantii de la degustare.
Chiar daca doar 6 au castigat la extragere, toata lumea a fost fericita 🙂
Avem deja traditia ca la vinul rose sa dam primul noroc 🙂
Dar continuam si la vinul rosu 🙂
Iar la final facem o poza de grup cu participantii care raman pana la sfarsit.
Combinatia preferata Delaco La Sapata: Frizante Artizanal Feteasca Regala si Camembert
Dintre cele 6 asocieri culinare branza-vin, cel mai mult mi-a placut primul Frizante Artizanal. Nu avem ocazia sa bem des Frizante la Branzeturi cum se cuVin, iar cel din Feteasca Regala mi-a placut din plin.
Inca nu este pe site-ul La Sapata, insa Roberto ne-a explicat cum a fost fabricat.
Strugurii de Feteasca Regala au fost culesi timpuriu, pentru a permite o aciditate mare a vinului. Initial vinul avea 11.2 % alcool, Apoi, o parte din mustul nefermentat a fost pastrat la rece si adaugat in vin pentru a doua fermentare. Dupa fermentare vinul a ajuns la 12,5% alcool si 2,5 bari presiune in sticla.
Vinul fiind nefiltrat, mi-a placut consistenta lui, prospetimea si aciditatea.
Acestea s-au contopit cu grasimea din Camembert, fiind din punctul meu de vedere cea mai reusita asociere a serii.
Camembert este un simbol al Frantei, acest tip de branza cremoasa (Brie, Camembert etc.) reprezentand aproape jumatate din branzeturile fabricate in Hexagon. Branza din lapte de vaca are textura moale, cremoasa si catifelata. Iar pasta cremoasa este inconjurata de un strat de mucegai alb ce-i confera gustului vag dulceag o aroma de ciuperci.
Este o branza moale, cu crusta alba inflorita, care se taie astfel incat fiecare bucata sa aiba si miez si coaja.
Pasta cremoasa aproape ca se topeste in gura. Daca mai adaugi si un vin cu aciditate mare, ai deja curcubeu pe cerul gurii 🙂
Nu prea votez eu vinuri albe, dar acum Frizante si Camembert au luat fata combinatiilor in care au fost vinuri rosii Babeasca sau Feteasca Neagra.
Daca ar fi sa caracterizez combinatia prin 3 cuvinte, vinul a fost impetuos, branza cremoasa iar asocierea maiestuoasa.
Spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Marian
A fost o degustare reușită 👌
Daniel Botea
Ma bucur sa aud asta, sper sa se vada si in articole 🙂