Prima data am degustat Sarba si Plavaie la aniversarea Winelover #5 la Timisoara. Cum printre noi erau si wineloveri de peste hotare, prima seara a fost doar cu soiuri romanesti.
Sarba si Plavaie
Am mai degustat apoi Sarba si Plavaie de la Crama Girboiu la Wine Street & Food Festival. Si iar mi-au placut.
Iar cand am primit o sticla de Sarba Barrique, am ridicat spranceana a nedumerire.
Eram in perioada de stare de urgenta, cand stateam acasa si „citeam” pentru lucrarea de disertatie.
Initial ma gandisem ca pentru degustarea din laboratorul de oenologie sa fie un mix de soiuri internationale si romanesti.
Dar pana cand sa ma hotarasc la soiurile romanesti, am studiat temeinic Sarba si Plavaia.
Am „citit” separat Sarba si Plavaie, Sarba si Plavaie impreuna dar si Bacanta baricata.
Le-am incercat pe fiecare cu mai multe branzeturi si m-am oprit la Bacanta, Sarba Barrique.
Dupa ce am degustat Bacanta am zis ca merita o incercare de asociere a soiurilor romanesti cu branzeturi internationale. Pana la urma soiurile romanesti au fost majoritare in lucrarea de disertatie, cu exceptia desertului botritizat. Iar branzeturile majoritar internationale, cu o exceptie romaneasca.
Daca nu le-ati dibuit pe fiecare, Sarba baricata am imperecheat-o cu o branza daneza Havarti maturata.
Cum a fost la degustarea oficiala
Am stat cu emotii pana cand am reusit sa facem degustarea, insa a iesit foarte bine.
In ceea ce priveste evaluarea oficiala pentru Sarba baricata, citez din lucrare:
La degustare vinul a fost foarte bine apreciat, primind 89 puncte. La examenul vizual, ambele caracteristici examinate au primit calificativul excelent si punctajul maxim, datorita unei limpiditati excelente, stralucitoare si unei culori galben pai dar care tinde spre incolor.
Aceste caracteristicei se datoreaza faptului ca strugurii materie prima au fost de buna calitate dar si unei conditionari foarte bune pe parcursul intregului proces tehnologic.
La examenul olfactiv s-a remarcat intensitatea ridicată a mirosului, evaluată cu calificativul excelent. Tipicitatea a fost evaluată cu calificativul foarte bun iar calitatea cu calificativul bun.
Mirosul a fost caracterizat de notele placute de trandafir si zambile, insa nota lemnoasă provenita din baric a fost apreciata de degustatori ca fiind de natura sa mai diminueze din caracterul placut floral. In schimb, gustul a fost mult mai bine apreciat, primind calificativul excelent pentru persistenta si foarte bun pentru celelalte caracteristici. A impresionat placut gustul complex, datorat maturarii vinului pe drojdii in baric.
Sa mai spun ca asocierea Sarba Barrique cu aged Havarti a fost apreciata la modul „ideal match”? Mai bine va las sa incercati 🙂
Bacanta Special Edition
Nici nu trecusera bine emotiile cu lucrarea de disertatie, cand am primit o noua surpriza: Bacanta Special Edition.
Sticlele elegante au venit foarte bine pentru a celebra terminarea masterului de Expertizare Viti-Vinicola.
Ocazie cu care am mai degustat inca o data Sarba, de data asta pusa intr-o forma speciala. Mi-au placut notele florale care mi-au amintit de iasomie si aromele de citrice (grepfruit si lime). Aciditatea a fost perfecta pentru zilele de vara, iar forma sticlei as putea spune ca a fost „prea perfecta”.
Citisem de curand ca la concursurile de vin se vor aprecia si formele sticlelor, acestea facand parte din experienta senzoriala a iubitorilor de vin. N-am crezut, pana cand un prieten mi-a luat sticla de rose Bacanta Special Edition.
„Las’ ca tu stii de unde sa mai iei, eu n-am mai vazut pana acum o sticla atat de frumoasa.”
Tot eu am fost de vina, ca i-am aratat dopul de sticla de la Sarba 🙂 La rose n-am mai apucat.
Acum astept ca prietenul meu sa desfaca „lucrarea de arta”. Dar tot trage de timp spunand ca nu s-a gandit cu ce sa asocieze rose-ul 🙂
Sarba si Plavaie, dar nu numai
Pe langa albele si rose-urile care fac deliciul zilelor de vara, am mai savurat si o Feteasca Neagra. Eram la Eselnita iar pe seara se racorea suficient de mult incat gratarul plin cu carne sa ceara un vin rosu.
Am incercat o Feteasca Neagra Tectonic, suficient de versatila incat sa mearga cu bunatatile de pe gratar dar si cu temperatura serii.
In rest am mai degustat si soiuri neautohtone. Chiar mi-a placut combinatia Aligote si Muscat Ottonel Epicentrum.
Voi cu ce descoperiri de la Crama Girboiu va laudati?
Hai noroc si spor descoperitor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei