Site, cel mai important asset digital

Cu aceasta idee despre site am revenit dupa ce Vineri am fost la Webstock 2021 offline. Site-ul este cel mai important asset digital, ca sa citez exact cum a spus Elena Iordache-Stoica, Website and Growth Marketer la Stoica Digital.

hosting pentru site

Despre site, cel mai important asset digital

Asset inseamna „bun de pret” sau „activ”, ambele intelesuri avand sens in cazul site-ului. Indiferent ca eu ii zic blog, iar altcineva ii zice site, ne apartine, il controlam si punem pret pe el.

Exista si alte infatisari digitale sub care ne prezentam in online, insa doar site-ul este al nostru.

Cred ca v-ati dat toti seama de diferenta cand au cazut pentru cateva ore Facebook, Instagram si WhatsApp. Pentru simplitate si pentru ca sunt activ (nu in sens de asset) pe FB, am sa ma refer doar la el.

Pe Facebook avem doar un cont si ne supunem regulilor platformei de socializare. Nu platim bani, insa proprietarul platformei are acces la datele noastre, la preferintele noastre si la timpul pe care-l petrecem online.

Daca Facebook schimba regulile sau daca cineva te raporteaza ca n-ai fi respectat regulile, te poti trezi cu contul blocat. Eu am fost raportat aiurea pentru articole de blog, pe care le postasem pe Facebook. Blogul este al meu, insa eram blocat pe Facebook daca doream sa public ceva de pe blog.

S-a rezolvat, insa mi-am dat seama de un lucru: contul „meu” de FB nu este chiar al meu. Atunci pentru ca nu puteam sa public chestii ok, acum pentru ca n-am avut acces la el.

S-a intamplat „apocalipsa” Facebook chiar in timp ce scriam pe blog un articol despre weekendul in Hunedoara.  Diferenta a fost ca la blog aveam acces, insa la Facebook nu.

Gazdele de la Pensiunea Fanu au doar pagina de Facebook si-mi trebuia link-ul de la aceasta pagina. Cum n-am avut acces cateva ore la FB, nici pagina nu putea fi accesata. Ca atare nici link-ul nu l-am aflat. Am scris articolul asa si am actualizat a doua zi, cand si-a revenit Facebook.

Pentru mine n-a fost mare lucru. Dar pentru cineva care se bazeaza pe o platforma de socializare ca sa-si promoveze afacerea, caderea platformei poate fi o problema.

Nu mai zic daca ai un Facebook Shop prin care-ti vinzi produsele sau serviciile. O cadere de cateva ore a platformei inseamna si o cadere a vanzarilor.

A nu se intelege ca am ceva impotriva Facebook. Ba chiar mi se pare util in comunicare si in promovare. Mai folosesc si eu cate un Boost pe FB pentru promovarea unor articole. Cred ca m-ar fi incurcat, dar nu foarte tare daca se nimerea caderea platformei in timpul boost-ului.

Insa daca ar fi fost o campanie platita prin care-ti promovezi produsul cel mai recent? Ei bine, atunci daunele erau mai mari.

Site, plata, control

Am dus discutia aici pentru ca la Webstock se vorbea despre site ca despre o modalitate de interactiune cu clientii 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Evident cu conditia ca site-ul sa fie „live online” si sa nu cada.

Ups! Insa si site-urilor li se intampla „sa mai cada”. Da, dar macar putem controla asta. Daca platim pentru gazduire, putem avea pretentii de la firma de hosting.

Ca sa vorbesc in termeni tehnci, una este sa ai uptime garantat 99,9% si asistenta tehnica 24 x 7 x 365. Cu totul altceva este sa nu stii cand revine la viata platforma pe care-ti promovezi afacerea.

Ca sa glasuiesc si-n limbaj SEO, viteza de incarcare a site-ului este criteriu de ranking Google. Asta inseamna ar fi bine sa avem o gazduire dedicata pentru site, blog sau magazin online .

Spor pretuitor!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.