A trecut si Ziua Nationala a Romaniei, motiv de mandrie pentru natie, iar pentru altii motiv de moderatie.
M-am bucurat vazand steagul tricolor la geamuri sau fluturand pe masini. Am pus si eu tricolorul in geam, iar pe seara am sarbatorit cu fasole si ciolan. Si cu un vin bun, alaturi de gandul la fel de bun: La Multi Ani, Romania!
Ziua Nationala online si offline
Ca de obicei Pro TV a fost in forma de zile mari, ca doar isi serbeaza aniversarea pe 1 Decembrie. Acolo s-a simtit cel mai bine bucuria si faptul ca ziua lor este si Ziua Nationala. Multe momente frumoase, unele chiar emotionante.
Mi-au placut surprizele de la Pro TV si mai ales farsa pregatita pentru Ana Maria Branza Popescu.
Pentru mine Ana Maria este un adevarat simbol national si un exemplu de urmat. M-am bucurat sa vad ca si in fata unei farse a ramas cu zambetul pe buze.
Dar n-am stat doar la televizor. N-am mai fost la defilarea oficiala, am preferat sa alerg in parc. Apoi am trecut pe la ai mei, am dat o fuga si la sora-mea, iar la pranz a venit si Daria noastra la masa.
A propos de mancarea de 1 Decembrie, chiar daca am mancat fara carne pana spre seara, sunt de acord cu ciolanul cu fasole de Ziua Nationala.
Daca tot e ziua tuturor romanilor, se mai democratizeaza simbolic „ciolanul”. Niciodata nu e la fel de mare patriotismul ca pe 1 Decembrie, mai ales la cei ajunsi la ciolan.
Las’ sa fie ciolan (chiar cu fasole) pentru toata lumea, macar de 1 Decembrie.
Desi „traditia” cu fasole cu ciolan de 1 Decembrie este de data recenta, mie mi se pare potrivit meniul. Nu doar pentru motivele simbolice de mai sus, ci si pentru ca este in ton cu vremea friguroasa.
Pentru 10 Mai sau 23 August, zilele nationale din trecut, probabil mergeau mancaruri adecvate pentru primavara sau pentru vara. Insa pentru 1 Decembrie mi se pare ca o fasole cu ciolan si un vin fiert reprezinta meniul perfect. Obligatoriu si muraturi 🙂
Indiferent daca ne convine sau nu, interesul pentru fasole cu ciolan sau ciolan cu fasole creste constant in apropierea zilei de 1 Decembrie. Nu trebuie sa ma credeti pe mine, ci sa vedeti ca in trendul cautarilor varfurile graficului sunt in aceasta perioada.
Dar destul despre mancare, sa trecem si la miscare 😉
1 Decembrie local
Pe seara am iesit la plimbare spre Filarmonica, unde a fost concert special de Ziua Nationala a Romaniei.
In rest spectacole cu Gasca Zurli pentru copii si bunatati pentru toate varstele in centrul orasului.
Am baut si eu un vin fiert dupa concertul de la Filarmonica. M-am bucurat sa vad centrul plin de Ziua Romaniei, desi era destul de frig.
Cam asa s-a desfasurat la mine ziua de 1 Decembrie.
Imnul national si idealul national
Eram obisnuit sa ascult imnul national live inca de dimineata, la defilarea oficiala. Cum anul asta n-am mai participat la ceremoniile din centru, m-am bucurat totusi de imnul national seara la Filarmonica.
Concertul vocal-simfonic pregatit pentru Ziua Nationala a inceput cu Imnul Romaniei.
Mi-am amintit ca mai ascultasem imnul de curand, la meciul de volei din Sala Polivalenta.
De obicei auzim imnul la competitiile sportive, atunci cand joaca echipele nationale. Si mai frumos este cand imnul se canta pentru castigatorii medaliilor de aur in competitiile internationale.
Dar este frumos ca exista sporturi la care se intoneaza imnul national chiar in campionatul intern. Pana la urma este campionatul national, nu-i asa?
Revenind la imn, imi aduc aminte ca am ramas impresionat de marturia unui veteran de razboi. La 101 ani povestea ca se trezeste dimineata la ora 6 dimineata, ca sa asculte imnul national la TV.
Trecut prin razboi, cazut prizonier la rusi, pentru un astfel de om imnul national are semnificatii mult mai profunde. Acestea au legatura cu idealul national pentru care a luptat generatia lui.
Pentru generatiile care au au luptat in razboaie, idealul national a fost intregirea tarii. Pentru cei de dinaintea lor fusese independenta Romaniei fata de Inalta Poarta. Pentru generatiile de dupa perioada comunista, aderarea la NATO si la Uniunea Europeana au fost idealuri nationale.
Dar pentru generatiile de azi care mai este idealul national? Vrem „o tara ca afara”, in sensul modernizarii europene a Romaniei?
Sau idealul national s-a fragmentat in scopuri individuale si ideal este sa emigreze, ca sa scape de o tara prea ingropata in trecut?
Spor intelegator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei