Hai sa vorbim despre burta de vin 🙂 Despre burta de bere se aude mai des la o cautare pe Google, in special cu conotatie negativa. Cealalta burta-i mai greu de gasit, dar este o amintire pozitiva din anii cu productii mari de vin.
O burta de vin
Pe vremuri, in anii in care se facea vin mult, proprietarii de crasme si hanuri n-aveau posibilitatea sa-l pastreze prea mult timp. Vinul trebuia baut pana la productia viitoare, asa ca belsugul scadea drastic preturile. In sensul ca plateai un vin, dar beai cat puteai. De aici si expresia „beau o burta de vin”, pe care am auzit-o la persoanele mai varstnice, care au prins acele vremuri. De exemplu la mine la tara am auzit-o de mai multe ori, de la persoane diferite 🙂
Era un fel de „all you can eat de astazi”, dar restrans la vin 🙂
Mi-am adus aminte de „burta de vin” pentru ca 2021 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru Romania. Desi in general productia la nivel international a scazut in 2021, productia de vin romanesc a crescut la 530 de milioane de litri. La noi vremea a ajutat productia de vin, in alte tari din Europa temperaturile extreme au defavorizat productia vinului.
Am extras cateva cifre din materialul de mai sus:
- In timp ce alte tari au avut o productie mai mica in 2021 fata de 2020, in Romania productia de vin a crescut cu 37%.
- Romania a urcat pe locul 6 in topul producătorilor europeni de vin si pe locul 12 in topul mondial. Un roman consuma in medie 27 de litri de vin pe an.
- In 2019 media consumului pentru Romania era de 23,9 litri de vin pe an.
Banuiesc ca statisticile referitoare la consumul de vin se refera la vinul imbuteliat si fiscalizat. Pentru ca altfel vinul produs in gospodariile proprii ar mari numarul de litri consumati anual in Romania.
Vinul romanesc, cantitate si calitate
In Romania sunt aproximativ 250 de crame, din care 143 produc vin imbuteliat si fiscalizat. Mai putin de 50 de crame ofera facilitati de turism viticol, dar trendul este crescator.
Cantitatea de vin nu are legatura directa cu calitatea, ba chiar dimpotriva. Vinurile bune se obtin din vii normate, cu productivitate mica si accentul pus pe calitate.
Totusi calitatea vinului romanesc este in crestere, iar cifrele de export cresc si ele, chiar daca intr-un ritm mai mic. Probabil ca este mai usor si mai rentabil sa vinzi vinul pe o piata mai putin pretentioasa cum este Romania, decat pe o piata concurentiala internationala.
Hai noroc!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei