Daca va era dor de o degustare Branzeturi cum se cuVin, aseara am reluat degustarile la Craiova. A fost un galop de sanatate cu Caii de la Letea, volumele I si II scrise la Sarica Niculitel.
Despre Via Viticola Sarica Niculitel v-am mai povestit cand am castigat o sticla de Epiphanie Feteasca Neagra. Era in 2020, in plina pandemie, cand singurele degustari erau cele online.
Acum, nemaifiind restrictii, am reluat in forta degustarile, cu 7 vinuri unul mai bun ca altul.
Vinurile Caii de la Letea
Iata in ce a constat galopul de (hai noroc si) sanatate cu Caii de la Letea, asociat cu branzeturi delicate:
- Aligote vol I + Aperifrais Delaco,
- Aligote vol II + Camembert Ile de France,
- Sauvignon Blanc Fume vol II + Brie au bleu Ile de France,
- Rose vol I + Cheddar Castello,
- Rose vol II + Delaco branza pentru gratar,
- Feteasca Neagra vol I + Emmentaler Delaco,
- Quintessence Reserva vol II + Grana Padano Delaco D’Exceptie
Terroir de Sarica Niculitel
Am fost in Delta insa n-am ajuns inca la Padurea Letea sau la caii salbatici care se bucura de viata in libertate. Am lasat Letea pentru o viitoare excursie in Delta, insa am prins cateva idei despre Caii de la Letea „rasfoind” volumele I si II 🙂
Ghid iscusit ne-a fost somelierul Dan Sendrea, de la care am retinut cateva amanunte interesante.
Vinurile degustate beneficiaza de un terroir deosebit, influentat de mai multe forme de relief. De sus in jos, in zona Sarica Niculitel se simte influenta Muntilor Macin. Macinati de vreme si de eroziune, muntii sunt continuati de dealurile Sarica si Niculitel, care dau numele celei mai vechi podgorii din Dobrogea.
Terroirul este influentat apoi de Dunarea care se duce spre mare prin cele 3 brate ale sale. Nu in ultimul rand, vinurile sunt influentate de Marea Neagra, avand un specific dat de salinitatea zonei.
Acestea fiind influentele naturale, influentele umane stau departe de corectii de zahar, aciditate sau alcool. Pot sa confirm ca dupa ce-am degustat cele 7 vinuri n-am probleme cu dureri de cap. Ba dimpotriva, scriind articolul imi ploua in gura amintindu-mi senzatiile de la degustare.
Caii de la Letea si detaliile sticlelor si etichetelor
Dar pana la papilele gustative si senzatiile aromatice, m-au impresionat sticlele de vin.
Sigla stilizata Via Viticola Sarica Niculitel este imprimata in relief pe sticlele de vin.
Apoi, pentru a feri vinurile albe de influenta razelor ultraviolete, se folosesc sticle inchise la culoare.
Etichetele cu cai salbatici sunt diferite pentru fiecare vin.
Volumul I are motto-ul Vigoare, iar din etichete parca pleaca mai multi cai in miscare. Este un elogiu adus cailor liberi din Delta Dunarii.
Volumul 2 are motto-ul Pasiune, etichetele infatisand ochii cailor. Este pasul urmator si apropierea de vin, prin ochii pasionatilor.
Vinurile Caii de la Letea volumul I sunt destinate pentru retail, in timp ce volumul II este dedicat HoReCa.
Daca v-am facut deja pofta, pana la urmatoarea Editie Princeps, sa trecem si la degustare. Hai noroc si la mai mare!
Vinul preferat, alaturi de branza preferata
Eu sunt fan vinuri rosii, insa de cand cu degustarile Branzeturi cum se cuVin am inceput sa apreciez si vinurile albe sau rose. Acum ne-am bucurat de 2 tipuri de Aligote, un vin mai rar pe la noi, desi in Franta natala este al doilea soi alb cultivat dupa Chardonnay.
Si la rose am degustat 2 feluri, volumul I si volumul II, ca sa avem o imagine completa.
Insa cele mai asteptate vinuri au fost pentru mine tot cele rosii. Cel mai mult mi-a placut Quintessence Reserva vol II. Poate si pentru ca l-am asociat cu branza mea preferata, Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Dar si pentru ca inainte de vin am savurat coaste Irish Ribs de la Ribs House, gazda evenimentului.
Quintessence Reserva vol II inseamna Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc si Petit Verdot in acelasi loc. Feteasca Neagra se armonizeaza perfect cu soiurile specifice vinurilor in stil Bordeaux.
Iar cand savurezi chintesenta decantata a celor 5 vinuri, in compania prietenilor si la temperatura recomandata, n-ai cum sa nu rezonezi.
Este un vin catifelat, in care se simte totusi prezenta taninilor. Nu simti insa alcoolul bine integrat si n-ai zice ca are 14% alcool. Procesul de maturare imbogateste aromele de fructe de padure cu unele noi, de condimente si vanilie.
Va dati seama ca alaturi de costele Irish Ribs a fost curcubeu pe cerul gurii. Dar pana la coaste am asociat vinul cu Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Grana Padano se numara printre branzeturile celebre in Italia si in intreaga lume.
Prin maturarea de minimum 12 luni, cantitatea mare de proteine se transforma in grunji de tirozina. Acestia sunt vizibili sub forma unor cristale de culoare mai deschisa.
Aceste microcristale de culoare albicioasa sunt cunoscute sub denumirea de „cristalele fericirii”. Aceste cristale vizibile sunt in primul rand o dovada de maturare perfecta. Dar si mai important, cristalele fericirii sunt responsabile pentru gustul denumit UMAMI.
Se pare ca n-am fost suficient de fericit doar cu degustarea, pentru ca am castigat si la tragerea la sorti.
Cum s-a desfasurat evenimentul Branzeturi cum se cuVin #41
Mai intai am asculta cu atentie si ne-am notat in agende ce ne-a spus Dan Sendrea despre crama si despre fiecare vin.
La rose avem deja o traditie sa dam noroc 🙂
Dupa ce-am degustat fiecare vin asociat cu branza si am deslusit principiile pairingului, am trecut la feedback.
Fiecare participant a votat o singura pereche vin-branza, cea care i-a placut cel mai mult.
Cum gusturile sunt diferite, toate cele 7 urne de vot au fost bifate.
Apoi din fiecare bol a fost extras cate 1 castigator.
Evident, castigatorii au fost imortalizati alaturi de cei care i-au extras din bol.
Cele mai multe voturi s-au dus spre perechea #7, Quintessence Reserva si Grana Padano.
Mi s-a intamplat de multe ori sa aleg cel mai votat vin al serii, iar cand a fost si asociat cu Grana Padano, de cateva ori l-am si castigat.
Asa s-a intamplat si acum. Ceea ce va doresc si voua 🙂 Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, ci pe imagini de la eveniment.
La final am facut o poza de grup cu cei care au ramas pana la sfarsitul degustarii.
Hai noroc si sanatate!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei