Am degustat in sfarsit Patrar biodinamic de la Domeniul Bogdan. La degustarea din 2019, inainte de pandemie, vorbisem ca in primavara lui 2020 degustam primul vin biodinamic.
In loc de vinuri bio am „gustat” atunci cu brio pandemie si carantina, dar acum lucrurile s-au mai calmat. Asa ca am reluat degustarile de unde le-am lasat.
Branzeturi cum se cuVin #43
Am avut in meniu 6 vinuri din toate gamele de la Domeniul Bogdan, asociate cu branzeturi rafinate de la Delaco.
Gazda ne-a fost Trattoria Il Calcio, iar din partea cramei ne-au vorbi Dan Cherascu si Vlad Buruga.
Iata care au fost branzeturile si vinurile pe care le-am degustat de aceasta data:
- Cuvee Experience Rose (Feteasca Neagra + Cabernet Sauvignon) + Aperifrais Delaco
- Premium Riesling (Rhin) + Camembert Ile de France
- Cuvee Experience alb (Sauvignon Blanc + Riesling Italian) + Brie Ile de France
- Primordial Chardonnay + Havarti Castello
- Premium Cabernet Sauvignon + Emmentaler Delaco
- Feteasca Neagra Patrar + Grana Padano Delaco D’Exceptie
Cum ne-am descurcat la Trattoria Il Calcio
Eu am prezentat formatul evenimentului, in clinchet de pahar lovit cu furculita.
Apoi am povestit branzeturile, perechile branza-vin si motivele asocierilor respective.
Aici imi indeplinisem rolul de gazda si ascultam cu interes ce ne spunea somelierul Vlad Buruga.
A propos de Vlad, a inovat un pic in materie de degustare, in sensul ca am inceput cu rose-ul.
Uite si audienta care sorbea cand din vin, cand din spusele lui Vlad Buruga.
Am facut analiza senzoriala de sus in jos, in ordinea naturala ochi, nas, gura. Aici se ghiceau aromele vinului.
A fost chiar bine, dar ne-a luat pe nepregatite Vlad si am uitat ca noi la rose dam noroc 🙂 Asta sa fie ghinionul, ca am dat noroc mai tarziu cu Patrar biodinamic.
Locatia incapatoare si luminoasa a fost perfecta pentru o seara reusita.
Patrar biodinamic + Grana Padano = fericire
Mi-au placut toate vinurile si branzeturile, mi-au placut si combinatiile, dar cea mai ravnita a fost Patrar biodinamic cu Grana Padano.
Feteasca Neagra Patrar era un vin pe care-l asteptam din 2019. Bine, vinul este din recolta 2018, insa era prevazut sa apara pe piata in 2020.
L-am degustat acum, avand noroc sa prindem ultimele sticle din anul 2018.
Feteasca Neagra am mai baut, insa nu Patrar biodinamic.
Numele de Patrar vine de la calendarul lunar. Dupa cum se vede si pe etichete, nu se face nimic pana cand nu este aliniere perfecta de planete. Armonie cu natura pleaca de la viticultura bio / organica / ecologica, cum vreti sa-i ziceti. Adica in vie nu s-au folosit pesticide, fungicide, antibiotice sau ingrasaminte chimice.
In afara de influenta astrelor care este respectata in vie si la cules, fermentarea se face 6 luni in tancuri de beton Nico Velo. Pentru a se asigura suficient oxigen se folosesc pompe peristaltice, iar sulful se utilizeaza in cantitati mult mai mici.
Fermentatia „beton” este continuata 12 luni in baricuri, insa vinul nu lasa sa se simta lemnul.
Pentru fermentare se folosesc drojdiile din flora spontana, fermentatia malolactica fiind de asemenea spontana.
Vinul nu este limpezit cu bentonita si nici nu este filtrat. Adica avem direct natura intr-un pahar de vin, cum este sloganul Domeniului Bogdan.
La o asemenea fericire de vin am asociat o branza de senzatie, cu gust desavarsit si cu „cristale de fericire”.
Grana Padano este o branza celebra si preferata mea de la Delaco.
Reteta de preparare a acestei branze dateaza din secolul 12 si a fost perfectionata de-a lungul timpului. Grana Padano se maturează minimum 12 luni, cantitatea mare de proteine transformandu-se in grunji de tirozina. Acestia sunt vizibili sub forma unor cristale de culoare mai deschisa, cunoscute sub denumirea de „cristalele fericirii”. Aceste cristale sunt dovada unei maturari perfecte. Pentru a ajunge la o asemenea perfectiune, „rotile” mari de Grana Padano sunt „ascultate” cu un ciocan de lemn. Zgomotul produs arata ca nu sunt fisuri in interiorul rotii de cascaval, care merge la maturare fara risc de contaminare cu mucegai.
Daca ar fi sa definesc asocierea in 3 cuvinte, vinul este natural, branza este senzatie iar asocierea fericire pe papile. Ceea ce va doresc si voua.
Cum a fost degustarea Branzeturi cum se cuVin cu Patrar Biodinamic
Ca sa fie o seara mai mult ca perfecta, am comandat de la Trattoria Il Calcio ficatei cu andive si otet balsamic. Dupa vin cu branza, vinul cu ficatei a fost chiar UMAMI.
Dupa ce am degustat toate perechile, am avut si feedback de la participanti. In sensul ca fiecare a votat o singura pereche vin-branza.
Daca va intrebati de ce sunt doar 5 borne, aflati ca din Patrar biodinamic am avut doar cateva sticle si vinul n-a participat la tragerea la sorti.
Oricum, voturile au fost echilibrate, reflectand preferintele celor prezenti la degustare.
Cei mai norocosi au fost extrasi din urne si au plecat acasa cu vinurile si branzeturile preferate.
Pentru ca n-a fost perechea mea preferata la tragerea la sorti, am votat clasic, Chardonnay si Havarti. Si ce sa vezi, am fost printre norocosii serii.
A propos de norocosi, asa arata comisia de extragere-validare cand apare un nume neasteptat sau indelung cobit. Am ras de ne-am topit 🙂
Pentru ca n-am avut Patrar Biodinamic la extragere, am facut o super extragere. Adica am pus la bataie Grana Padano, Dan Cherascu a completat cu un deschizator de sticle Domeniul Bogdan, iar la extragere au participat toate taloanele, indiferent de voturile anterioare. Singura conditie, fericit aleasa, a fost sa nu se ia in considerare castigatorii de la extragerile initiale.
A castigat tocmai domnul profesor Dorin Costea, adica autorul cursului de viticultura ecologica de la masterul de expertizare viti-vinicola.
Hai noroc si la mai mare! La final am facut si o poza de grup, cu zambetele de rigoare.
Pana data viitoare va las cu imagini de la degustare.
Spor degustator!
Surse foto: arhiva personala, Dana Ilie si Marian Buzarnescu.
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei