Avarul de Moliere, in regia lui Felix Alexa la Craiova

Ei comedie, pentru mine Avarul lui Moliere este o tripla poveste de dragoste. Asta ca sa-i socotim doar pe cei indragostiti sincer.

Avarul de Moliere, in 5 acte si 3 iubiri

Harpagon este versiunea lui Moliere pentru Hrăpăreț, doar ca francezii n-ar fi putut sa-l pronunte asa. Indragostit pana peste cap de banii sai, duce aceasta dragoste sincera la un nivel superior.

Avarul de Moliere, regia Felix Alexa

Mult iubitii sai bani trebuie sa fie bani multi si iubiti. Este o dragoste mult mai sincera in comparatie cu sentimentele de conjunctura pentru Marianne, privita ca o investitie.

In stilul bancului frantuzesc cu sotia si amanta, Cleante, fiul lui Harpagon, chiar este indragostit de aceeasi Marianne.

Mai pe romaneste ar fi aceeasi Marie, cu alta palarie, doar ca de data asta sentimentul este reciproc. Marianne nutreste sentimente de iubire pentru Cleante, chiar daca nu-i stie numele si familia.

Elise, fiica lui Harpagon, este indragostita la randul ei de Valere, intendentul tatalui ei. Valere o iubeste sincer. Desi are sange nobil, pentru a fi aproape de Elise, el lucreaza ca intendent la Harpagon.

Concurenta tata-fiu se dezvaluie la final si in cazul Valere – Anselme, batranul pe care lacomul Harpagon il ochise pentru fiica sa Elise.

Deja v-am zapacit cu acest octogon amoros mai rau ca-n bancul cu insula si umor negru? Atunci aflati ca toate iubirile fac parte dintr-o mare comedie 🙂

Avarul in regia lui Felix Alexa

Iata si distributia piesei lui Felix Alexa, ca sa mai descurc din atatea nume si povesti de dragoste:

  • Harpagon – Claudiu Bleont,
  • Cleante – Alex Calangiu,
  • Elise – Costinela Ungureanu,
  • Marianne – Iulia Colan,
  • Valere – Catalin-Mihai Miculeasa,
  • Anselme – Angel Rababoc,
  • La Fleche – Catalin Vieru,
  • Jacques – Nicu Poghirc,
  • Frosine – Cerasela Iosifescu,
  • Brindavoine si La Merluche – Ovidiu Carstea si Bogdan Opranescu,
  • Negustorul Simion – Nicolae Vicol,
  • Procurorul – Gabriela Baciu.

final de spectacol la Craiova

Cele 2 ore de comedie trec foarte repede. Ritmul alert pe Allegretto-ul lui Karl Jenkins si usile culisante dau dinamism scenei. Piesa a carei premiera a avut loc in urma cu 354 de ani este la fel de actuala si-n 2022.

Este o „versiune moderna a Avarului, dar nu excesiv de moderna”, cum spunea Felix Alexa la conferinta de presa de la lansarea stagiunii 2022-2023.

Ajuta la trecerea in zilele noastre cei 500 000 de euro stransi de Harpagon, dar si costumatia in stilul Codrutei Kovesi a „procuroarei” Gabriela Baciu.

Pe langa scena dinamica si la propriu si la figurat, sunt si cateva usi fixe in decor. Exact ca ideile fixe ale lui Harpagon. „Fara zestre” este raspunsul lui fix, indiferent de intrebarile sau sugestiile pe care le primeste in privinta casatoriei Elisei.

Recuzita este minimala. Un fotoliu, un cufar in alt cufar si usi. Multe si miscatoare usi.

recuzita minimala

Si totusi este comedie

E de ras, daca n-ar fi de plans, vorba romanului. Dar mai bine radem de avari, decat sa plangem dupa bani 🙂

Fixatia pentru bani il face pe Harpagon sa gaseasca solutii hilare pentru tot felul de situatii.

Gaura din pantaloni sau petele de ulei de pe hainele servitorilor Brindavoine si La Merluche se rezolva rapid. Unul este lipit cu spatele de o coloana, celalalt va tine lauta in dreptul petei uleioase.

Jacques este cand bucatar, cand vizitiu, dupa caz si dupa buget. Savuroasa si haioasa este si aparitia alunecoasei petitoare Frosine.

A propos de alunecat, culisat si miscat, la final apar oglinzile umblatoare, care multiplica obsesia bolnava pentru bani a lui Harpagon.

Dar totul e bine cand se termina cu bine. La fel de repede si interesat negociaza Harpagon si nunta fetei sale cu iubitul ei Valere. Isi da binecuvantarea parinteasca abia dupa ce obtine o nunta „fara zestre”. Plus un costum nou de la Anselme, de fapt bogatul napoletan Don Thomas d’Alburcy.

Apoi Harpagon ramane singur, mistuit de banii pe care doar el ii vede.

Avarul in regia lui Felix Alexa, premiera la Craiova

In loc de final

Daca impresiile de final imi aduc aminte despre alte trairi dupa excelente piese de teatru vazute de curand, cu atat mai bine.

Scenele create de Andrada Chiriac mi-au amintit in oglinda de sentimentul de pasire pe scene trait la Oedip Rege. Doar ca acum nu spectatorii paseau spre scene, ci scenele veneau spre spectatori.

Atmosfera create de Felix Alexa si muzica live marca Ovidiu Carstea si Bogdan Opranescu mi-au readus pentru o clipa trairi din Hamletul cantat de Tiger Lillies.

Zic eu ca-i de bine, iar dupa ce-am ras cu pofta, chiar de foarte bine.

Am vazut premiera Avarul Sambata, dar n-am zis nimic pentru ca se juca spectacolul si Duminica. Urmatoarele spectacole fiind abia pe 22 Octombrie, 22 Noiembrie si 17 Decembrie, pot sa va starnesc interesul pana atunci.

Daca n-am fost suficient de iscusit, va invit sa vedeti trailerul.

Pana cand voi afla impresiile voastre,  va las cu imagini de la finalul spectacolului de la Teatrul National Marin Sorescu din Craiova.

Spor indragostitor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.