Crama Dradara am descoperit-o la final de 2022, cand am inaugurat meniul de toamna la Restaurantul Olive din Craiova. Un singur vin de Mocrea a fost atunci in meniu, dar suficient incat sa ma impresioneze. Detaliez un pic mai tarziu.
Cum am descoperit Crama Dradara la Craiova si Orange Wine din Palava
Anul trecut Mihai Soare ne-a pregatit o asociere culinara de exceptie intre preparatele de la Olive si vinuri de selectie. Am fost uimiti sa vad un vin de la Dradara, despre care am crezut ca e Rose, alaturi de friptura si cartofi.
Asocierea a fost perfecta, ajutata si de taria alcoolica a vinului, apoi am aflat ca este un Orange Wine din soiul Palava.
Pana atunci mai degustasem cateva vinuri in stilul Orange, dar nu pot sa spun ca au fost pe gustul meu. Mi s-au parut interesante, dar nu mi-as fi comandat un astfel de vin. Vorba cuiva, este un tip de vin care ori iti place, ori nu-ti place. Iar eu ma incadrasem la categoria a doua 🙂
Orange Wine-ul din Palava nu doar ca mi-a placut, pur si simplu m-a incantat. Felicitari oenologului Cosmin Reaboi pentru aceasta creatie!
Pe urma, in 2023 am gasit standul Dradara la Vin la Cultura la Iasi.
Doar ca nu aveau Orange Wine la stand, asa ca le-am incercat pe celelalte vinuri. Mi-au cam placut, dar tot cu gandul la Palava Orange am ramas.
Le Revino Gourmet Show 2023 in Bucuresti am degustat si Orange de Dradara, doar ca am fost cam pe fuga.
Am compensat tot la Craiova, cand am degustat pe indelete timp de 2 zile la Wine Tonic Festival. Iar in prima zi de festival am acompaniat masa de pranz cu Orange Wine Dradara.
Tot atunci am stabilit cu Daniel Popescu sa facem o degustare la Craiova in stilul Branzeturi cum se cuVin.
Degustarea a avut loc in ultima zi de Februarie 2024, la C House Milano Craiova. L-am rugat pe Daniel Popescu sa ne aduca vinuri deosebite si uite care a fost meniul:
- Feteasca Regala 2022 + Aperifrais Ile de France,
- Mustoasa de Maderat 2022 + Havarti Castello,
- Sauvignon Blanc 2022 + Chevre Ile de France,
- Orange Wine 2022 + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
- Cupaj Rosu Conac (70% Feteasca Neagra 15% Merlot 15% Cabernet Sauvignon) + Cascaval Sofia Delaco,
- Cupaj Rosu Premium (50% Merlot 50% Cabernet Sauvignon) + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Branzeturi cum se cuVin #56 – Delaco si Dradara la Craiova
Daniel Popescu, director de vanzari la Dradara ne-a povestit despre crama si despre vinurile de Mocrea.
Am aflat ca se cauta calitatea si nu cantitatea, astfel ca viile tinere de la Mocrea au o productivitate de 5 tone/hectar. Iar multe dintre vinuri sunt in editii de 1000 de sticle.
A propos de sticle, daca va plac etichetele, aflati ca sunt creatiile lui Ovidiu Batista.
Dupa ce am admirat sticlele am inceput sa degustam licorile din interior si branzeturile asociate. La fiecare pereche Daniel a raspuns la intrebarile legate de vin, iar eu am completat cu detalii despre branzeturi si asocieri. Pai da, ca nu degeaba sunt absolvent de Master de Expertizare Viti-Vinicola si degustator autorizat de branzeturi 🙂
Din podgoria Minis Maderat am savurat soiuri romanesti, cehesti sau frantuzesti. Am contraatacat cu brazeturi romanesti, frantuzesti, daneze, britanice si italiene distribuite de Delaco. Si cu bucurie olteneasca 🙂
Dupa ce-am degustat toate vinurile si branzeturile a venit momentul feed-back-ului. Fiecare participant a votat perechea branza-vin preferata.
Dupa cum se vede, voturile au fost echilibrate, dar s-au vazut si perechile cele mai preferate.
I-am zis lui Daniel Popescu la inceput de degustare ca in top 3 vor fi
- Mustoasa de Maderat,
- Orange Wine,
- unul dintre vinurile rosii.
Asa a fost, iar motivul este foarte simplu. Mustoasa de Maderat nu prea bei pe la noi. Eu avut norocul sa degust in premiera Mustoasa chiar la ea acasa, la aniversarea Winelover 2017. Dar pentru multi dintre participanti am fost prima intalnire cu acest soi si dupa cum se vede le-a cam placut.
La rosii era clar ca va fi un vin preferat, pentru ca in Oltenia se bea mult vin rosu.
Despre Orange Wine stiam deja ca este exceptional, asa ca n-am fost uimit de preferintele de la vot.
Orange Wine exceptional cu British Cheddar Delaco D’Exceptie
Inainte sa ma decid care a fost perechea preferata de mine, am stat sa cumpanesc mai bine. La vinuri am sovait un pic intre Mustoasa de Maderat si Orange Wine. La branzeturi imi place mai mult Havarti decat Cheddar. Dar pana la urma m-a convins Orange Wine de Dradara.
Nu mai spun ca asocierea la culoare intre vin si branza a continuat si cu meniul de la C House Milano. Mi-am luat un somon la gratar cu legume, care s-a potrivite cu vinul de minune.
Daca la alte vinuri orange nu mi-au placut aromele, aici chiar acestea m-au convins. Orange-ul de la Dradara are superbe arome de flori de primavara, bujor si trandafir. Aromele fructate se duc spre piersica, iar gustul nu tradeaza cele 13% grade alcoolice.
OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului) descrie vinurile orange ca „vinuri albe cu maceratie” si recomanda durata maceratiei de minimum 1 luna. La Crama Dradara soiul folosit este Palava, iar durata de fermentatie-macerare pe pielite a fost de 4 saptamani. Asa ca din struguri albi, macerati timp de 1 luna pe
pielite a rezultat un orange inmiresmat.
Rezultatul exceptional s-a impletit armonios cu British Cheddar, cea mai cunoscuta branza din Marea Britanie. Branza untoasa, cu gust de alune s-a topit de placere alaturi de un vin de culoare asemanatoare, datorat Annatto. Acesta este un colorant natural obtinut din semintele fructului de Achiote.
Daca ar fi sa explic alegerea mea in 3 cuvinte, vinul a fost excelent, branza D’Exceptie iar combinatia de senzatie.
Pentru ca la aceasta degustare n-am avut vinuri rose, am dat noroc cu Orange Wine Dradara.
La final am facut si tragerea la sorti, iar cei mai norocosi dintre participanti au plecat acasa cu vinurile si branzeturile preferate.
Castigatori am fost toti, pentru ca am beneficiat de asemenea bunatati. Am incheiat o seara excelenta cu o poza de grup.
Pana la urmatoarea degustare va las cu imagini de la eveniment si cu o urare.
Hai (sa fie cu) noroc si la mai mare!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei