© Nospmisk | Dreamstime.com – Coffee Beans Photo |
Zece cafele am baut inainte de aceasta provocare superblogosferica… Poate ziceti ca este o supra-doza, dar fiecare are propria definitie a echilibrului.
Nu fumez, astfel incat nu asociez savoarea cafelei cu tabietul fumului de tigara. Dar intotdeauna asociez cafeaua cu bucuria, cu intalnirile sau cu evenimente fericite din viata mea sau a celor cunoscuti. Asa ca am baut 10 cafele… de bucurie si de fericire 🙂
Prima cafea am baut-o in Ianuarie, cand este ziua sotiei mele. A doua in Februarie, cand am sarbatorit 2 ani de Craiova Blog Meet si am avut invitati din Bucuresti. In Martie nu mai stiu ocazia, dar sigur a fost una la fel de fericita ca si in Aprilie, cand am organizat conferinta Craiova2Online.
Au fost „multe”, nu mi le mai amintesc pe toate si nici nu stiu care cafea a fost mai buna: cea de la Webstock, cea bauta la nunta lu’ baiatu’ lu’ Nasu’ sau cea mai recenta, cea bauta de Sf. Dumitru, cand am gustat o cafea adusa din Grecia.
Nu stiu sa spun care-i mai buna, pentru ca nu ma pricep la cafea. Cele 10 cafele baute pana acum in 2014 sunt unele mai bune decat altele, deoarece fiecare este asociata cu bucuria sau fericirea care a determinat evenimentul. Cred ca ati inteles, cand beau eu cafea este un eveniment si la propriu si la figurat 🙂
Este si un paradox. Beau cafeaua cu (mult) zahar. De obicei nu ma omor cu dulciurile, prefer sa mananc cate ceva amar in fiecare zi, imi place ciocolata amara (80% cacao), mananc rucola, beau Aloe Vera si in general n-am probleme cu gustul amar. La cafea insa, simt nevoia s-o indulcesc. Nu stiu daca mi se trage de la dulceata momentului sau din copilarie.
Pe vremea lu’ ceasca, bunicii mei de la tara nu obisnuiau sa bea cafea. Dar imi amintesc cum proceda bunica-mea cand aduceau ai mei cafea-nechezol in vacanta. Isi umplea o cana mare (nu ceasca), punea 2 liguri (nu lingurite) de zahar, le amesteca bine si din doua miscari dadea cana pe gat, exclamand incantata:
– Buna ma!
Poate mi-a ramas gustul copilariei intiparit in memorie, poate sunt alte motive care-mi scapa, dar asa beau eu cafeaua, cu mult zahar. Imi place si mirosul cafelei, in fiecare dimineata il savurez la serviciu, doar ca nu simt nevoia sa ma energizez zilnic. Beau cam o cafea pe luna, dar au fost si perioade cand am exagerat si am baut chiar 3-4 cafele pe saptamana 🙂 Nu radeti, ca nu glumesc.
Colegii mei de la serviciu, mari amatori de cafea, au cumparat un expresor de cafea cu doze, motiv suficient pentru supradozaj chiar si pentru mine 🙂 Ca sa va dau o definite cap-coada a dozelor („capsule”, „pastile”, „paduri”), acestea sunt pliculetele rotunde care se folosesc individual pentru fiecare cafea. Au luat espressorul cu vreo 20 de feluri de doze.
Mirosul de cafea deja imi placea, dar mi-a placut mai mult povestea fiecarei varietati de cafea. Am calatorit pe aburi de cafea prin Brazilia, Kenya sau Sumatra. Am savurat aroma oraselor Rio de Janeiro, Vienna, Milano sau Sydney si m-am bucurat de sortimentele de cappucinno, choco, natur si cate au mai fost.
Asa se face ca pana cand s-au deschis toate pungile, le-am gustat si comparat de 3-4 ori pe saptamana. Pentru mine a fost o supra-doza, pentru altii inseamna foarte putin 🙂 Decat mult si fara rost, mai bine mai putin si… Roast 🙂
Cu ocazia asta am facut si diferenta intre Dark Roast, Medium Roast si Mild Roast. Dar ceea ce a facut diferenta a fost expresorul, alaturi de varietatea mare de sortimente si de povestea fiecarui fel de cafea.
Povestea senzationala cu cafeaua si expresorul Senseo a durat (pentru mine) pana cand s-au terminat dozele exotice si n-am mai gasit decat 2-3 variante, cele mai comune.
Mai avem inca expresorul, dar ca sa nu ne plicitisim, colegii mei au adus la intoarcerea din China o masinarie exotica.
Era placut sa vezi 10 oameni asteptand dupa o cafea. Era un fel de alambic, dar trebuia sa astepti cam 30-40 de minute pana cand se facea o cescuta mica de cafea. Sa vezi povesti si pronosticuri pana cand au facut-o pe prima 🙂 De data asta m-a atras doar ciudatenia masinariei, nu-mi amintesc ce gust avea cafeaua.
Imi amintesc insa momentul cand ai mei colegi au trecut la nivelul urmator, un expresor saeco.
Am zis nivelul urmator pentru ca boabele de cafea sunt rasnite pe loc, iar cafeaua are un gust deosebit si o aroma speciala. Eu tot o cafea pe luna beau, cu aroma de evenimente, dar colegii au inceput sa reduca numarul de cafele, cel putin numarul de cafele baute acasa. Dupa ce s-au invatat la serviciu cu cafeaua de la expresorul Philips Saeco, nu le mai place cafeaua de acasa 🙂
Asta este, fiecare cu gusturile sale 🙂 Referitor la ale mele, desi „nu exagerez” cu cafeaua, combinatia dulce-amara imi place in mod special la inghetata, bomboane sau alte dulcegarii, preferand intotdeauna variantele cu cafea, cappuccino, mochaccino s.a.m.d.
Si-am mai descoperit ca-mi place „cafeaua naturala si inecata”, ca tot vorbeam de asocierea cu evenimentele 🙂
Am sarbatorit 20 de ani de casatorie la Le Baron, unde am savurat (printre altele) o Metaxa imbogatita cu 2 boabe de cafea.
De senzatie, ceea ce va doresc si voua! A propos de dorinte, nu va doresc sa ma puneti cumva sa va fac cafea, daca n-am expresor 🙂
Particip cu acest articol la SuperBlog 2014, dand curs provocarii lansate de magazinul MarketOnline.ro, in mod expres.
Spor expresor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
armonie acvatica
E clar, imi trebuie un Philips Saeco 🙂
Daniel Botea
Hmm, imi trebuia mai devreme comentariul de la tine. Mergea mai bine „cafea naturala si acvatica” decat „naturala si inecata”. Desi nu era chiar apa acolo :)) Spor!
Ianolia Marina
Trebuie neaparat sa mergi la ceainaria de care iti ziceam. Au si o cafea grozava cu diferite arome. E un cadru mai restrans si nici nu se fumneaza. 😀
Matilda
N-ai expresor, dar, dacă-l câştigi cumva acum, nu scapi, e musai să vii cu el la gală! 😀
Maria Agurita Ignat
Nu te punem sa faci cafea la expresor…deocamdata 😀 dar la ibric te bagi?
Daniel Botea
Pai mergem, stai sa terminam cu dead-line-urile 🙂 Ca sa sarbatorim faptul ca suntem finalisti
Daniel Botea
Am expresor, dar la serviciu 🙂 Pozele sunt de la mine de la job. Dar n-ar strica unul si acasa 🙂 La Gala au deja cei de la Alpin, nu cred ca e cazul sa mai vin eu cu unul 🙂
Daniel Botea
Mai Nasa, nu ma bag la ibric pentru ca n-am loc 🙂 Si nici nu stiu sa fac „cafea ibriceasca”, avand expresor la serviviu.
Octavia
E de vis Philips Saeco…Sunteti niste norocosi…
Daniel Botea
Motiv sa stam mai mult la serviciu 🙂
Viata Pozitiva
10 cafele pe an??? Wow, eu ajung la 10 in maxim 3 zile, realizez ca ar trebui sa trec in categoria dependentilor de cafea, desi ma tin tare cum ca n-ar fi chiar asa. Deci, sa nu fie cu suparare, dar parerea mea e ca expresorul ar trebui sa mearga la adevaratii bautori de cafea, nu la cei care o gusta din cand in cand. :)))
Daniel Botea
Da, dar am avut si ani mai buni 🙂
vavaly
cafeaua nu se bea asa, oricum, ci e un adevarat ritual. iar tu ai inteles asta si se simte din felul in care ai scris. aproape ca mi ai facut pofta de o cafea speciala, cu gust de eveniment fericit 🙂
Daniel Botea
Pai daca le asociez in viata reala, trebuia sa se simta si din articol 🙂 Spor!
Anonim
Salut !! unde o pot gasi? pls
Daniel Botea
Daca te referi la masinarie, am pus link in articol.