SEO

Daca ati ajuns pe blogul meu pornind de la o cautare Google, asta inseamna ca m-a ajutat SEO. Adica articolul respectiv a fost optimizat pentru cautare dupa anumite cuvinte cheie. Cuvinte cheie dupa care probabil ati cautat pe Google ­čÖé

Ce este Search Engine Optimization?

Nici eu n-am stiut cu ce se mananca Search Engine Optimization la inceput, dar apoi am observat rezultatele. In momentul in care numarul articolelor optimizate a crescut, au inceput sa creasca vizitele venite din cautarile Google. Acesta este traficul organic.

Trafic organic

Se vede diferenta si momentul in care am inceput sa optimizez articolele vechi?

La inceput traficul venit din cautari tindea spre zero, apoi a ajuns la 33% pentru toata┬á perioada 2016 – 2021.

La finalul anului 2019, cand m-am apucat de optimizarea SEO a articolelor mai vechi, vizitele pe blog venite din cautarile organice au crescut practic de la 0% la 24%.

Incurajat de rezultat am continuat si-n 2020, mai ales ca in starea de urgenta am avut mai mult timp. Rezultatul pentru „anul pierdut 2020” a fost de 25% vizite din cautarile organice.

Insa pentru anul 2021 procentul vizitelor pe blog venite din cautari este de 42,5%.

Experienta proprie si beneficiile SEO

Am trecut cu blogul pe domeniu propriu abia dupa ce scrisesem 4000 de articole pe platforma gratuita Blogger/Blogspot. Adica am pornit din start cu 4000 de articole nepregatite din punct de vedere SEO. Intre timp am invatat care sunt avantajele unor articole SEO, adica articole optimizate pentru a fi usor de gasit cu ajutorul motoarelor de cautare.

Mai precis, cauti pe Google anumite informatii, iar daca eu am un articol despre acel subiect, bine optimizat, apare in rezultatele cautarii. Cu cat este mai bine optimizat iar site-ul este mai „de incredere” pentru Google, cu atat articolul este mai sus in pagina cu rezultatele cautarii.

Notiunea „de incredere” are legatura cu Domain Authority si Page Authority. Pe masura ce am avut mai multe articole bune d.p.d.v. SEO, au crescut si acesti indicatori. In momentul in care cititi pagina, aceastea sunt caracteristicile blogului conform MOZ:

  • Domain Authority: 27
  • Page Authority: 37
  • Links 108042
  • Spam score: 2%

Oricine poate sa vada acesti indicatori pentru site-ul propriu, folosind gratuit MozBar, o extensie pentru Chrome.

Cum am inceput sa folosesc SEO

La inceput am prins din zbor treaba cu optimizarea articolelor de pe blog folosind modulul Yoast SEO. Incercam sa sa obtin cat mai multe „buline verzi” si asa am vazut care sunt elementele care conteaza pentru Search Engine Optimization. Am inceput sa invat si m-am abonat la newsletterele SEJ (Search Engine Journal), MOZ, Search Engine Land, Search Engine Watch etc.

Apoi am avut noroc in pandemie si am prins gratis toate modulele MOZ Academy referitoare la SEO. Altfel ar fi costat 1500$, dar dupa ce le-am parcurs pot sa spun ca ar fi meritat pana la ultimul banut.

SEO MOZ Academy Free Courses

In pandemie fiind, cu ordonanta de urgenta si lockdown, multi antreprenori s-au vazut nevoiti sa apeleze la magazinele online. Doar ca un magazin online neoptimizat pentru motoarele de cautare este ca un magazin traditional cu storurile trase. Sau cu lumina stinsa. Oricat ai incerca sa vezi daca produsele pe care le cauti sunt in interior, te pierzi in negura.

Cu experienta optimizarii pentru motoarele de cautare a propriului blog si cu notiunile invatate la MOZ Academy, am inceput sa ajut cativa antreprenori.

Search Engine Optimization pentru e-commerce

Am optimizat pe platforme WordPress, WordPress & WooCommerce, Shopify sau BigCommerce. Facilitatile SEO difera de la o platforma la alta, insa principiile SEO sunt aceleasi cu cele invatate la MOZ Academy. Cu cat mai multe elemente sunt pregatite pentru SEO, cu atat sansa de a fi gasit de clienti creste din toate directiile.

Combinarea SEO cu Link Building si cu articole proprii pe blog, optimizate evident pentru motoarele de cautare, reprezinta solutia castigatoare.

Spor castigator!