Am vis, am zis, avizez si semnez…

Am vis, am zis, avizez si semnez...
© Kaarsten | Dreamstime.com – Design Your Dream House Photo
Stau la bloc, etajul 4 din 4, din clasa a IX-a si am prins tot liceul in epoca de aur. Deci sunt calit (si la propriu si la figurat) si cu frigul si cu greutatea cu care urca apa calda, dar mai ales „calit” la caldura din timpul verii.

Cand izolatia de pe acoperisul blocului era din gudron si smoala, in casa era jale amara. Curgea transpiratia pe mine si daca stateam fara sa fac nimic. Tin minte ca dormeam pe jos, puneam un sac de dormit pe podea si acolo era locul cel mai racoros. Recuperam iarna, cand stocam frig pentru vara viitoare.

Pe urma ne-am construit acoperis si aerul dintre acoperis si plafon a devenit un nou strat izolator. Au urmat geamurile cu termopan, izolatie exterioara pe peretii blocului si in final izolatie interioara pe tavan.

Acum este bine, vara este racoare iar iarna nu mai consumam atata caldura (si bani) ca inainte. Si mai bine ar fi sa fim consecventi. Daca in casa ne cumparam electro-casnice cu consum redus de energie si tindem spre A, sa pastram aceeasi gandire si pentru casA.
casa cu eficienta energetica A

Cand am facut noi izolatiile nu stiam nici despre notiunea de certificat energetic si nici despre posibilitatea de a controla calitatea lucrarilor de izolare si eficienta energetica. Am avut insa noroc si acum ma bucur de confort.

Spuneam insa ca daca as dezvolta o afacere as prefera sa cumpar un apartament, decat sa platesc chirie. Despre apartamentul meu stiu cum este izolat, dar daca as cumpara unul nou as fi prevazator si as cere in primul rand  certificatul energetic, care este valabil pentru o perioada de 10 ani.

In afaceri trebuie sa stii ce cumperi, sa gandesti pe termen lung si sa ai viziune. Daca ai si termoviziune, cu atat mai bine, pentru ca se pot identifica zonele prin care se pierde caldura, in care sunt infiltratii ridicate de aer sau unde este probabil sa apara condens si mucegai. Inclusiv tevile infundate pot fi detectate.

termografie
Termografie bloc nereabilitat
O astfel de termografie mi-ar fi de folos chiar la apartamentul propriu, deoarece teava de evacuare a apei in caz de inundatie in baie este infundata si nu stim exact unde.

Va dati seama ca daca am simtit pe propria-mi piele caldura, frigul si neajunsurile unui apartament neizolat si „neradiografiat”, acum sunt foarte sensibil la astfel de probleme. Bineinteles ca o certificare energetica presupune si niste costuri, insa costurile acestea sunt nesemnificative fata de beneficiile aduse, mai ales daca visezi la o casa perfecta.

Fiecare dintre noi isi imagineaza casa visurilor sale, dar visurile trebuie ajutate si cu elemente de cuantificare. Am zis, avizez si semnez, prefer energia sigurantei prevazatoare si nu mi-as cumpara o casa fara certificare. Certificare energetica sa fie!

Spor certificator!

Certific prin acest articol participarea mea la Spring SuperBlog 2015.

4 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.