Marselan de Segarcea – ceva fin de la fini: Principesa Margareta

Am primit ceva fin de la fini. Un vin de la Domeniul Coroanei Segarcea, purtand denumirea Principesa Margareta. Asa am degustat pentru prima data Marselan.

Marselan de Segarcea 2017

Sursa foto

Marselan – seulement pour les connaisseurs

Marselan este un soi de vin obtinut in 1961 din incrucisarea dintre Cabernet Sauvignon si Grenache. Numele vine de la localitatea Marseillan, din zona viticola Languedoc, unde a fost creat soiul experimental.

Marselan este un vin putin cunoscut chiar si in Franta iar in Romania cu atat mai rar. Soiul a fost aclimatizat pe 10 hectare la Domeniul Coroanei Segarcea in 2005. Oenologul francez al cramei s-a bazat pe clima si soiul de la Segarcea, similare cu cele din zona din care provine soiul Marselan.

Principesa Margareta – vin regal extraordinar

Productiile de Marselan din 2008, 2009 si 2011 au creat un extraordinar vin rosu, sec, purtand numele Principesa Margareta.

Marselan Principesa Margareta

Primele productii din 2008 si 2009 au primit 90 de puncte Parker . Vinul rosu pe care l-am degustat, productie 2011, a primit argint la Concours Mondial de Bruxelles, editia 2017 desfasurata la Valladolid.

Doar argint? Daca tinem cont ca in Concours Mondial de Bruxelles au fost peste 9000 de vinuri punctate „in orb” de 320 de degustatori din peste 50 de tari, argintul pare aur curat.

Lasand la o parte premiile si distinctiile, vinul m-a fermecat prin mesajul catifelat transmis papilelor gustative. Este mai putin aspru decat Cabernet Sauvignon dar la fel de viguros (14% alcool) si cu o culoare de adevarat rosu regal.

Marselan Domeniul Coroanei Segarcea

Baricat 18 luni in butoaie de stejar frantuzesc, regalul Marselan de Segarcea dezvaluie arome de gem de capsune, zmeura, afine, tabac, condimente, cacao, ciocolata cu lapte, rom sau cocos.

Mi-a staruit in minte senzatia de cacao sau si mai bine de ciocolata care se topeste pe limba 🙂 Poate si pentru faptul ca am degustat mai demult ciocolata Principesa Margareta?

Am mai avut o astfel de senzatie cand am degustat prima data Cabernet Franc, un alt soi provenit din Cabernet Sauvignon. Dar Marselanul de Segarcea mi s-a parut si mai delicat.

Azi il mai degust inca o data, sper sa nu uit sa fac o fotografie cu acea culoare splendida de rosu regal.Vinul s-a terminat dar n-am uitat 🙂

Pahar cu Marselan - Principesa Margareta

Va doresc degustari minuntate si descoperiri inspirate. Vorba lui Salvador Dali, „cine stie sa deguste, nu mai bea niciodata vin, ci degusta secrete”.

Spor degustator!

2 Comments

  1. Munteanu Constantib
    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.