Poveste cu flori de crin pe steagul alb-albastru

In urma cu vreo 3-4 ani eram la un meci de volei in Sala Polivalenta din Craiova. Nu singur, ci in gasca alaturi de cativa bloggeri la derbiul cu Zalaul. Si cu steagul alb-albastru cu flori de crin.

galerie cu steag alb-albastru cu flori de crin

Am aplaudat, am scandat dar oricat de mult ne-am agitat noi, oaspetii au fost mai buni.

Intamplari cu steagul alb-albastru

Meciul era televizat si m-au sunat prietenii in pauza sa-mi spuna ca ne-au remarcat cameramanii si ca dam bine cu steagul la TV. N-au fost singurii care ne-au remarcat. Tot in pauza a venit cineva de la Jandarmerie, imbracat in civil, sa ma intrebe ce reprezinta steagul.

– Alb-albastru, i-am zis eu.
– Asta vad si eu, dar ce reprezinta semnele alea?
– Este steagul Quebecului. Din Canada. Uite, scrie si pe marginea steagului: Quebec.

S-a uitat, si-a notat intr-o agenda, probabil a cautat si pe net si s-a convins ca despre asta este vorba. Je me souviens este motto-ul Quebecului.

Asa ca imi voi aminti si eu povestea steagului, pe blog. Acum, pentru ca dupa atatea imagini cu steagul alb-albastru la handbal, iar m-a intrebat cineva care-i treaba.

cu steagul alb-albastru cu flori de crin

Si-am zis sa dezleg misterul, sa nu mai creada lumea ca e steagul Fiorentinei 🙂 Astfel de flori de crin au si ei. Dar pe fond violet. Are legatura si cu violetul, asa ca va spun toata povestea.

Cum a ajuns la mine steagul alb-albastru cu flori de crin

In 1994 am fost prima data in strainatate, intr-un tabara Connaissance de la France, trimis de Alianta Franceza din Craiova. Din Romania am fost 3 persoane, eu, o colega din Pitesti si inca un coleg din Brasov. Au mai fost vreo 15 francezi si restul pana la 30 din diverse tari: Polonia, Bulgaria, Rusia, Palestina si… Quebec.

Quebec este o regiune din Canada in care se vorbeste limba franceza. Cu accent englezesc, ce-i drept. Noi le-am zis ca vorbesc franglais 🙂 Am mai povestit cate ceva despre asta aici.

La final, tipul din Quebec i-a facut cadou steagul alb-albastru colegei din Pitesti. Ea fiind mai mica, m-a intrebat pe mine ce sa faca cu el. Ca n-are loc in bagaj, ca sa i-l dea inapoi etc.

I-am spus ca nu se face sa dea cadoul inapoi, ca l-ar jigni pe canadian, foarte mandru de apartenenta lui frantuzeasca.

I-am zis sa mi-l dea mie, ca fiind alb-albastru merge la meciurile Craiovei. Pitestiul avea violet, asa ca s-a declarat incantata.

De-atunci il port cu mine la meciurile Craiovei.

Am fost cu el si-n Bucuresti, cand am jucat cu CSM-ul, dar si la victoria din Valcea, cand am facut poza de grup cu jucatoarele.

poza de familie alb-albastra

Asta e povestea cu steagul, acum sa va spun si istoria florilor de crin.

Flori de crin si bleu royal

Simbolul cu flori de crin este unul dintre cele mai vechi semne heraldice. Floarea de crin reprezinta insemnul regal francez si al dinastiilor care au avut legatura cu familia regala din Franta.

Mai mult, nuanta aceasta de albastru este cunoscuta in serigrafie drept Bleu Royal.

De la Bourbonii in Spania, familiile de Augsbourg si Wiesbaden in Germania, Lancastre sau Lincoln in Anglia si pana in Olanda, Finlanda, Tarile Baltice, Polonia, Slovenia si Serbia, floarea de crin apare pe diverse blazoane si steme.

Cand am facut fotografia cu Zeljka Nikolici, zicea cineva ca ar fi fost bine sa avem si steagul Serbiei.

alb albastru

Nu l-am avut, insa si pe stema Serbiei apar 2 flori de crin. Tot 2 flori de crin din Serbia avem si noi la echipa de handbal, Zeljka si Jelena.

Jelena, sledeća fotka će biti sa vama 🙂

In fine, inchei povestea cu flori de crin dupa meciul SCM Craiova – Brest Bretagne, castigat dramatic pe final in fata frantuzoaicelor.

Si daca tot am plecat cu steagul din Quebec, in Canada si Statele Unite multe comunitati folosesc floarea de crin ca dovada a apartenentei la Francofonie. Francofon sunt si eu, dar pana la handbal 🙂

Nu-i asa ca si povestea e la fel de frumoasa ca steagul alb-albastru?

Spor povestitor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.