Egmont pe scena Filarmonicii Oltenia pe 28 Ianuarie

Pe scena Filarmonicii Oltenia vom asculta Egmont, de Ludwig van Beethoven, dar nu inainte de Salieri si Mozart. Acestea sunt ingredientele spectacolului de Vineri de la Craiova.

Egmont de Beethoven la Filarmonica Oltenia

Pentru 28 Ianuarie avem la Filarmonica Oltenia 26 de variatiuni pe o anumita tema, plus Mozart si Beethoven. Ca sa fie spectacolul complet, concertul pentru pian si orchestra este completat cu muzica de scena, cu soprana Olga Sain si Ilie Voroneanu in calitate de povestitor.

Nu-i asa ca-i frumoasa povestea concertului pregatit pentru seara de Vineri, 28 Ianuarie?

Ca sa nu mai mentinem misterul, iata care este programul pregatit de Orchestra Simfonica a Filarmonicii Oltenia, condusa de Adrian Morar. La pian ne va incanta Gabriela-Maria Streche.

  • Antonio Salieri: 26 de variatiuni pe tema „La folia di Spagna”,
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Concertul in Re minor pentru pian si orchestra, K. 466,
  • Ludwig van Beethoven: „Egmont”, muzica de scena, op. 84.

„Folia” are si ea o poveste interesanta, dar mult mai adaptata contextului actual mi se pare muzica de scena din Egmont.

Egmont, uvertura si cele 9 piese

Beethoven a lucrat la aceasta piesa intre 1809 si 1810, pe vremea razboaielor napoleoniene si a extinderii Imperiului Francez.

Contele Egmont este un nobil din Tarile de Jos, care se opune opresiunii. Va fi condamnat la moarte pentru pozitia sa demna. Aceasta fiind pe scurt povestea, in lumea reala uvertura Egmont a fost considerata imnul neoficial al Revolutiei Ungare de la 1956. Ridicarea impotriva Uniunii Sovietice a fost inabusita in sange de tancurile URSS, dar gestul si imnul au ramas.

Uvertura Egmont este urmata de 9 piese pentru soprana, narator si orchestra.

Acum, cand se aude din nou zanganit de arme la granitele din fostul imperiu sovietic, mi se pare foarte potrivita punerea in scena. Ca atare voi asculta uvertura Egmont si urmarea cu mai multa atentie decat data trecuta, cand eram concentrat pe violoncel.

Accesul la concertul de Vineri, 21 Ianuarie 2022

Accesul publicului este limitat la 30% din capacitatea salii. Se intra in continuare pe baza de certificat de vaccinare sau test PCR/antigen si se respecta masurile de siguranta medicala. Masca este obligatorie in sala de concert.

Preturile biletelor sunt 40 lei pentru publicul general si 10 lei pentru elevi, studenti si seniori.

Biletele se pot procura de la Agentia Filarmonicii Oltenia, Calea Unirii, nr. 16 de Luni pana Vineri in intervalul 10:00 – 18:00. Biletele se pot rezerva si telefonic la 0251.414.698.

Spor incantator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.