Crama Oprisor, vinuri rosii de top din zona Olteniei

Weekendul trecut am vizitat 2 crame oltenesti, unde poti sa te savurezi cateva vinuri rosii de top. Am fost in Mehedinti, mai intai la Crama Oprisor, apoi la Crama Starmina.

Horticulture, food and the environment

Vizita a avut loc in cadrul Horticulture, food and the environment, simpozionului anual al Facultatii de Horticultura din Craiova. Este un simpozion international, desfasurat pe perioada a 2 zile. Joi la Craiova au avut loc prezentarile lucrarilor unor specialisti din domeniu, iar Vineri am fost in vizita la cele 2 crame din Mehedinti.

spre Crama Oprisor

O degustare cu vinuri de Oprisor ne-a inspirat sa demaram evenimentul Branzeturi cum se cuVin. Am savurat apoi de mai multe ori vinurile de Oprisor in Craiova, la degustari puse la cale de noi. Sau la evenimente organizate de altii ­čśë Insa niciodata nu fusesem la Crama Oprisor.

Acum am avut ocazia sa vad si locul in care iau nastere vinurile de Oprisor.

Crama Oprisor

Vinuri rosii de top la Crama Oprisor

Ne-a intampinat oenologul cramei, Veronica Gheorghiu, absolventa a facultatii de Horticultura din Craiova. Iar maestru de ceremonii a fost domnul Aurel Popa, pe care l-am cunoscut la workshopul Viticultura si vinurile Olteniei.

Aurel Popa si Veronica Gheorgiu la Crama Oprisor

Mai intai am vazut tancurile cu vinuri iar Veronica ne-a spus cum realizeaza minunatele licori de la Oprisor.

Apoi am vizitat si sala baricurilor, cu temperatura si umiditatea controlate, ca sa creeze conditii optime pentru maturarea vinurilor.

Maturare la baric

Am intrat si intr-un „bazin de beton”, transformat in sala de degustare.

bazin de beton

Imensul recipient in care se pastrau mai demult vinurile a fost transformat intr-o locatie surprinzatoare si prietenoasa. Aici ne asteptau roadele toamnei si ale strugurilor de la Oprisor.

roadele toamnei

Bazinul de beton Sala de degustare este spectaculoasa, formatul de butoi fiind desavarsit de masa rotunda si de butoiul din mijloc.

degustare la Crama Oprisor

Printre vinurile degustate au fost 2 vinuri rosii de top. Mai intai un Cabernet Sauvignon eticheta rosie Oprisor.

Veronica Gheorghiu cu eticheta rosie Oprisor

Apoi Smerenie, un vin nefiltrat obtinut din Shiraz, Pinot Noir si Dornfelder. Acesta a fost considerat de Ghidul Gault&Millau 2019 cel mai bun vin rosu din Romania (Smerenie 2016).

Noi am degustat Smerenie 2017 din sticla #1006.

Smerenie de la Crama Oprisor

Si ca sa fie o vizita completa pentru mine, am achizitionat si 2 sticle de Sf. Dumitru. Nu de alta, dar in urmatoarele 2 zile era ziua mea de nume ­čÖé

Sf. Dumitru Cupola Sanctis

Sf. Dumitru este un cupaj de Cabernet Sauvignon si Merlot din gama Cupola Sanctis.

Cupola Sanctis de la Crama Oprisor

Cu note de condimente, prune uscate, ciocolata, fructe de padure, vanilie si unt, a fost de senzatie in ziua urmatoare. Confirm (cu martori) ca este un vin spectaculos, Sf. Dumitru din 2011 degustat in 2019 fiind inca departe de potentialul maxim de invechire.

Pana sa va povestesc mai multe, va las cu imagini de la Oprisor.

Spor!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.