Cu Gamanovic Vinarija am facut cunostinta chiar la Craiova, cand am participat la prezentarea Serbiei de Est. Atunci eram cu masina si doar am mirosit vinurile, insa in Kladovo le-am degustat pe indelete.
Degustare la Gamanovic Vinarija
Termenul de vinarie este folosit si-n Moldova de peste Prut, asa ca ne era familiar. Ca acasa ne-am simtit si la Gamanovic Vinarija, desi acum eram in vizita in Kladovo peste Dunare.
Vinaria este la cativa pasi de centrul orasului Kladovo. Am verificat dupa degustare, cand am preferat sa lasam masina la vinarie si sa ne intoarcem pe jos la hotel.
La vinarie am vizitat crama in care sunt pastrate vinurile.
Am vazut si baricurile pentru vinurile puse la maturat.
La Crama Gamanovic am aflat ca vinurile albe sunt realizate din strugurii din zona Kladovo, iar cele rosii din strugurii din zona Negotin. O zona este propice pentru vinuri albe, cealalta este adaptata pentru vinuri rosii. Prin colaborare cu ambele zone, la Gamanovic au toata gama de vinuri albe, rose si rosii.
Am vazut si un utilaj folosit la culesul mecanizat al strugurilor. Tractorasul trece peste randul de vita de vie, iar boabele sunt doborate in colector.
Este un utilaj foarte folositor din mai multe puncte de vedere. In primul rand nu mai depinzi de forta de munca sezoniera. Dar si mai important este ca poti culege strugurii chiar pe timpul noptii, temperatura fiind esentiala pentru o calitate superioara.
In afara de crama, la Gamanovic Vinarija esti asteptat de o terasa generoasa si de un restaurant primitor la interior.
Cum a fost la degustare
In restaurant ne asteptau gazdele cu o masa bogata si 5 vinuri de degustat.
Iar cand zic masa generoasa, nu exagerez deloc. In afara de platoul rece cu branzeturi si mezeluri, am mai avut inca 2 feluri.
A mai fost o salata #cudetoate, dar si un platou cald cu friptura avand plescavita, carnati si pui.
La toatea aceste bunatati am asortat 5 vinuri din oferta Gamanovic Vinarija.
Asa le-am aranjat eu pentru poza, insa gazdele ni le-au prezentat in alta ordine la degustare.
- Grasac Beli (Riesling italian),
- Rajinski Rizling (Riesling de Rin),
- Rose (obtinut din struguri Muscat de Hamburg),
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
Primul vin alb a mers de minune cu branza cu busuioc din platoul cu aperitive reci.
Rieslingul de Rhin l-am asociat cu puiul crocant.
La Rose am incercat branza cu condimente. Tot la rose am dat si noroc, dupa obiceiul de la degustarile din Craiova.
La Cabernet Sauvignon si Merlot am trecut la artileria grea, adica platoul cu bunatati de la gratar. Vinurile aveau „alcoolemie” de 14% si 14,5%, asa ca aveam nevoie de intariri gastronomice 🙂
Dupa degustare gazdele ne-au indemnat sa continuam masa cu vinul care ne-a placut cel mai mult. Dupa un baraj intre intre Cabernet Sauvignon suav si Merlot aromat, cei mai multi au preferat regele vinurilor. Asa ca am mers in continuare pe Cabernet Sauvignon.
Am avut ocazia sa cumparam vinurile direct din crama. Am preferat tot Cabernet, un vin sec din 2020, cu 14% alcool, la pretul de 45 lei.
Il pastrez la Craiova pana cand mai vine vreun food-truck gen Republika Pljeskavica.
Am apreciat aceasta experienta deosebit de placuta la Gamanovic, sper ca in curand sa facem si-o degustare sarbeasca la Craiova. Dar nu oricum, ci in stilul Branzeturi cum se cuVin si cu toti blogoltenii prin preajma.
Prijatno! Ziveli!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei