Remus Azoitei va fi din nou pe scena Filarmonicii Oltenia pe 15 Martie. Ghinion de nesansa, Vineri seara sunt plecat din Craiova. Insa am fost norocos si m-am incarcat muzical inca de Miercuri 13, de la virtuozitatea renumitului violonist.
Remus Azoitei in Concertul pentru vioara si orchestra in Re major de Beethoven
Orchestra Simfonica a Filarmonicii Oltenia, sub bagheta dirilorului german Walter Hilgers, ne-a pregatit urmatorul program muzical:
- Ludwig van Beethoven: Concertul in Re major pentru vioara si orchestra, op. 61,
- Bedrich Smetana: Ciclul de poeme simfonice „Patria mea” (Visehrad, Vltava, Sarka)
Norocosii care vor savura concertul lui Beethoven ar trebui sa stie ca asista la un moment unic din mai multe puncte de vedere. Nu este un concert pentru vioara si orchestra, ci concertul pentru vioara si orchestra. Unicul scris de Ludwig van Beethoven.
Daca inainte acest concert era un dialog intre solist si orchestra, la Beethoven este mai degraba o confruntare.
Beethoven a reusit sa scrie concertul in 1806 si a a livrat partitura cu doar 1 zi inainte de premiera. Nefiind timp pentru repetitii, premiera a fost un dezastru. Se crede ca acest lucru l-a influentat pe compozitor sa nu mai scrie alte concerte pentru vioara si orchestra.
Pana in 1844 diversele incercari de abordare ale concertului la Berlin, Paris sau pe alte scene europene au fost considerate nereusite totale. Pe 27 Mai 1844 Joseph Joachim este adus la Londra de Mendelssohn-Bartholdy. Violonistul l-a uimit pe dirijor, l-a facut sa planga pe Mendelssohn si a starnit aplauze frenetice.
Cum a reusit? „A surprins spiritul si caracterul concertului”. De atunci concertul lui Beethoven pentru vioara si orchestra a fost abordat cu succes in toata lumea.
Dar Joseph Joachim a mai contribuit cu ceva, scriind 2 cadente pentru concert, in 1852 si 1894. Cadenta este un pasaj liber in cadrul concertului, in care solistul poate improviza si canta in stilul propriu. Succesul cadentelor lui Joachim a fost de durata, astfel ca timp de 50 de ani acestea au ramas un standard in cadrul concertului.
A fost detronat de Fritz Kreisler, care scris 2 cadente in stil propriu. Influenta cadentelor lui Joachim si Kreisler a fost enorma. Nazistii le-au pastrat in concerte, desi cei 2 creatori erau evrei.
Am aflat aceste detalii din cartea „De ce Beethoven”, de Norman Lebrecht.
Accesul la concertul de Vineri, 15 Martie, ora 19:00
Biletele pentru spectacol au pretul general de 50 lei, iar pentru elevi, studenti si seniori pretul este 15 lei.
Biletele sunt disponibile online, dar si la agentia Filarmonicii Oltenia.
Programul agentiei este de Luni pana Vineri, intre orele 10:00 – 18:00. Informatii si rezervari se pot face si la telefon 0251.414.698.
Spor incantator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei