Azi completez meniul cu ciorba de macris, loboda, salata verde si dragavei, ca tot este sezonul lor in toi. Am mai avut macris mai demult la Miercurea fara carne, tot pe vremea asta. Doar ca atunci a fost in omleta Clompi si-n salata. Azi m-am bucurat de toate aceste verdeturi de primavara intr-o ciorba usoara.
Paine cu maia si ulei de masline
„Pentru de dimineata” am inceput cu paine cu maia si ulei de masline. Pai da, mi s-a facut dor de Grecia.
Am continuat cu crema de branza si oua de tara facute ochiuri in tigaia de clatite, fara ulei. Pai daca am mancat ulei pe paine, n-am insistat si cu ulei prajit.
In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am savurat afine cu ciocolata neagra Heidi Dark Extreme 85% cacao.
Am bagat si-un ceai cald, ca desi zicem ca suntem in Mai, inca mai este frig dimineata.
Ciorba de macris, loboda, salata verde si dragavei la pranz
La pranz ma pregatesc pentru o ciorba de macris si restul de verdeturi.
Imi place s-o mananc la temperatura camerei, cu adaos de chefir sau lapte batut. Se cam terminase chefirul, dar nu m-am dat batut si am pus lapte batut 🙂
Ca sa mearga si-un pahar de vin, completez cu branza maturata. A trebuit sa ma hotarasc intre Camembert, branza cu mucegai albastru si Grana Padano sau Camembert.
Branza Camembertul a fost un pic dominat de vinul pelin. Insa branza cu mucegai albastru si Grana Padano s-au echilibrat mult mai bine cu pelinul.
Daca nu stiati, in mod traditional la inceput de Mai se bea vin pelin. Chiar de 1 Mai, Armindeni, era obiceiul sa se consume carne de miel cu vin pelin.
Carne de miel am mancat la Paste sau iar de 1 Mai virsli de capra cu pelin, acum ma consolez doar cu vinul la Miercurea fara carne.
Salata de primavara Mai pe seara
Seara fac o salata verde de primavara, plus urmatoarele ingrediente:
- ceapa verde,
- ridichi rosii,
- marar,
- patrunjel,
- rosii uscate,
- Mozzarella fresca,
- branza cu mucegai albastru.
O voi stropi din belsug cu ulei de masline, ca sa inchei ziua cum am inceput-o.
Insist cu uleiul de masline pentru urmatoarele beneficii sanatoase:
- are proprietati antioxidante, conferite de vitamina E, polifenoli si fitosteroli, cu beneficii pentru organism si piele,
- este bogat in grasimi mononesaturate (75%), grasimi saturate, acizi grasi Omega-3 si acizi grasi Omega-6,
- acidul oleic din uleiul de masline reduce inflamatia, dar poate reduce si riscul de cancer,
- are proprietati antiinflamatoare, fiind benefic pentru sanatate,
- protejeaza sanatatea inimii,
impiedica procesul de oxidare a colesterolului LDL, - previne formarea cheagurilor de sange,
- hidrateaza pielea fara sa blocheze porii, fiind intrebuintat in rutina zilnica de infrumusetare.
Daca v-am facut pofta, consumati si voi mai mult ulei de masline de calitate superioara, extra virgin si obtinut prin metode mecanice.
Spor savurator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei