Va fac pofta de toamna la Miercurea fara carne, cu cateva ingrediente de sezon. Hai sa le trecem pe rand in revista si-n meniu.
Pofta de toamna inca de dimineata
Daca Miercurea placuta mi-am facut pofta cu o zacusca traditionala, acum mai plusez cu cateva ingrediente de sezon.
Pentru de dimineata am avut cateva „tomnatice” tartinabile:
- salata de vinete albe,
- zacusca traditionala,
- icre de hering.
Le-am intins pe paine cu maia si ceapa, apoi le-am completat cu masline de Thassos si branza de bivolita.
In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am savurat mar Dublu-Rosu si ciocolata neagra.
Chiar daca toamna nu se vede inca prin frunzele copacilor, dimineata e suficient de frig incat sa mearga un ceai. Am ales ceai Masala:
- ceai negru pur de Ceylon,
- cardamon,
- scortisoara,
- ghimbir,
- nucsoara,
- piper.
Ciorba de praz la pranz
La pranz am mancat o ciorba de praz si de toamna 🙂 Pe la noi inca n-au inceput sa „rugineasca” frunzele, asa ca am oglindit viitoarele culori de toamna in strachina cu ciorba.
Stiati ca prazul romanesc nu se gaseste in lunile fara litera „r”? Daca gasiti praz autohton in Mai, Iunie, Iulie sau August, sa-mi ziceti si mie, ca sunt interesat.
Din Septembrie insa isi face aparitia ingredientul apreciat mai ales in Oltenia. Asa ca l-am apreciat si eu la Miercurea fara carne, sub forma de ciorba de praz.
Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant ca prazul este o reteta olteneasca pentru sanatate, ci mai degraba pe beneficiile sale.
Continutul bogat in:
- polifenoli,
- acizi organici,
- acid folic,
- vitaminele A, B, C, E si K,
- potasiu,
- calciu,
- magneziu,
- fier,
- zinc,
- mangan,
- sodiu,
- siliciu,
- celuloza,
- amidon
face din praz o solutie naturala pentru:
- slabit,
- efect antiinflamator si antimicrobian,
- rezolvarea problemelor cardiovasculare.
Seara ma pregatesc pentru o salata orientala cu:
- cartofi,
- praz,
- ceapa rosie,
- guacamole,
- oua de prepelita,
- masline de Thassos,
- ulei de masline,
- otet balsamic.
O voi completa cu felii vegetale, rosii urcate si branza Grana Padano, ca sa mearga si-un vin bun.
Tu ce pofta de toamna ti-ai facut in aceasta zi frumoasa de Miercuri?
Pofta buna fara carne!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei