Desi am mai scris despre ciocolata adevarata, azi am sa revin, natural, la aceasta abordare 🙂 Hai sa vorbim despre ciocolata naturala.
Multi dintre noi spunem ciocolata la tot ce e dulce si are si ceva cacao. De fapt, ciocolata adevarata, naturala, are un continut de minimum 70% cacao, apoi unt de cacao si mai apoi zahar.
Ciocolata naturala
Asa-numitele ciocolate care au primul ingredient zahar sunt departe de ciocolata originala. Al carei nume insemna „bautura amara”, boabele de cacao fiind supranumite „seminte de aur” in culturile amerindiene.
De ce si in zilele noastre este important sa mancam ciocolata naturala, neagra, cu continut mare de cacao?
Daca nu suferi de litiaza, guta sau calculi renali, atunci ciocolata neagra iti aduce beneficii:
- imbunatateste calitatea memoriei,
- ajuta la imbunatatirea circulatiei si scaderea tensiunii arteriale,
- creste nivelul de dopamina si furnizeaza flavonoizi pentru tineretea arterelor,
- continand magneziu, ciocolata este un inamic natural al stresului si al oboselii cronice,
- contine acelasi tip de antioxidanti ca si ceaiul verde, dar de patru ori mai multi decat in ceaiul verde,
- nu contine colesterol,
- 1 bucatica de ciocolata contine doar 6 mg de cofeina in comparatie cu 140 mg din ceasca de cafea,
- contine vitamine din grupele B, E, acid folic, retinol si fibre alimentare,
- contine minerale precum zincul, fierul, calciul, magneziul si potasiul, precum si antioxidanti cu rol preventiv in aparitia aterosclerozei, cancerului si a bolilor cardio-vasculare,
- untul de cacao contine acid oleic, o grasime mono-desaturata ce este responsabila cu cresterea colesterolului „bun”.
Nu in ultimul rand este un afodisiac imbatabil, ciocolata fiind asociata cu senzatia de placere si pasiune. Daca ar fi sa ne luam dupa un studiu recent publicat in „The Times“, mai mult de jumatate dintre femei considera ciocolata la fel de buna ca sexul.
Asadar, nu mai dati banii pe facaturi, ci cumparati ciocolata naturala!!! Mai ales cand e vorba de cadouri.
Ce preferati, ciocolata alba pentru o noapte neagra? Sau ciocolata neagra pentru o noapte alba 🙂
Spor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
bampi
Si unde gasesti in RO ciocolata naturala? Ca nici aia din magazine nu e cum ar trebui. Exemplu – o ciocolata Milka luata din Germania nu are nici o legatura cu cea pe care o gasesti in Romania
Daniel Botea
@bampi:
Daca aia pe care o consideri deosebita are mai mult zahar decat cacao, chiar daca iti place mai mult, nu are nicio legatura cu ciocolata naturala. Eu consider ciocolata naturala orice ciocolata care are ingredientele in ordinea asta (cacao minim 70%, unt de cacao … si in final si zahar). E drept, in supermarketurile noastre peste 95% din „ciocolate” sunt de fapt „zaharate”, avand compozitie majoritara de zahar.
Ca sa fiu si practic, Heidi Dark Etreme cu 85% cacao se mai gaseste totusi.
Lillee
Cu toate ca nu ma omor dupa ciocolata…parca mai merge din cand in cand o Heidi dark ( cum spuneai si tu ) 🙂