Cifrele zilei: 15 x fast-food

Acest numar porneste de la o statistica recenta care arata ca romanii cheltuiesc aproximativ 2 miliarde Euro anual pentru a cumpara fast-food (saorma, hamburger, kebab, cartofi prajiti etc.) in timp ce suma alocata pentru activitatea sportiva este de 15 ori mai mica.

fast-food de 15 ori mai mult decat sportul

De 15 ori mai mult fast-food decat sport

Calculul porneste de la fast-food-ul cumparat in comparatie cu abonamentele platite la sali de fitness si sport.

Evident ca fast-food poti manca si acasa, acesta ramanand necontorizat de acest studiu, la fel ca si gimnastica sau sportul facute acasa.

Probabil ca daca in suma alocata activitatii sportive ar fi incluse si aparatele de sport si fitness cumparate pentru acasa, atunci diferenta ar fi mai mica. Insa de multe ori acestea sunt cumparate si nefolosite, astfel incat eu consider corect acest studiu.

De 15 x mai mult pentru fast-food… brrr! Acest lucru spune multe despre un popor care declara ca sanatatea este mai buna decat toate.

2 miliarde de euro anual… brrr! Este enorm daca tinem cont de cat de nociv este fast-food-ul pentru organism.

De ce sunt nocive produsele de tip fast-food

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne da mai multe detalii. Pentru a intelege ca produsele fast-food nu sunt echilibrate din punct de vedere nutritional. Si ca sunt nocive atunci cand sunt consumate in mod regulat.

  • Produsele de tip fast-food sunt pline de calorii provenite de la zaharurile rafinate si de la grasimi (care incarca arterele). Dar si de sodiu, provenit din sare sau din alti aditivi.
  • Produsele de tip fast-food prezinta un deficit de fibre si micronutrienti esentiali, precum vitaminele si mineralele.
  • Ingredientele folosite in obtinerea produselor fast-food se depun sub forma caloriilor, in organism, dand nastere grasimilor corporale.
  • Produsele fast-food creaza dependenta. Studiile recente arata ca alimentele bogate in calorii, in grasimi, in zaharuri rafinate si in sare pot chiar sa reconfigureze hormonii din organism. Astfel incat pofta si dependenta pentru astfel de produse ajunge sa persiste in timp.
  • In cazul persoanelor care consuma regulat produse de tip fast food efectele negative asupra sanatatii nu au incetat sa apara. Colesterol crescut, indice glicemic mare, ingrosarea vaselor de sange, obezitate etc.

Fast-food inca din copilarie

Daca mai tinem cont ca produsele fast-food au un gust delicios – umami si nu costa foarte mult, intelegem de ce suntem prima generatie la care copii sunt mai bolnavi decat parintii.

Eu nu prea mananc fast-food si cred ca „suntem ceea ce mancam”. In plus, m-am obisnuit ca miercuri si vineri sa nu mananc deloc carne, iar de doua ori pe an tin cate o cura de 9 zile de detoxifiere.

Miscare incerc sa fac in fiecare dimineata chiar daca nu reusesc tot timpul. Obligatoriu insa, in fiecare joi, joc basket cam 90 de minute.

Voi cum stati cu raportul 15 x…?   Mai mic?  Mai mare? Cum e mai usor de echilibrat, dinspre mancare sau dinspre miscare?

Vi se pare ca azi sunt mai multi copii grasi decat pe vremea copilariei voastre?

Ce credeti, imaginea urmatoare este adevarata?

multi copii grasi
Spor revenitor!

Save

Save

5 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.