Acest numar porneste de la o statistica recenta care arata ca romanii cheltuiesc aproximativ 2 miliarde Euro anual pentru a cumpara fast-food (saorma, hamburger, kebab, cartofi prajiti etc.) in timp ce suma alocata pentru activitatea sportiva este de 15 ori mai mica.
De 15 ori mai mult fast-food decat sport
Calculul porneste de la fast-food-ul cumparat in comparatie cu abonamentele platite la sali de fitness si sport.
Evident ca fast-food poti manca si acasa, acesta ramanand necontorizat de acest studiu, la fel ca si gimnastica sau sportul facute acasa.
Probabil ca daca in suma alocata activitatii sportive ar fi incluse si aparatele de sport si fitness cumparate pentru acasa, atunci diferenta ar fi mai mica. Insa de multe ori acestea sunt cumparate si nefolosite, astfel incat eu consider corect acest studiu.
De 15 x mai mult pentru fast-food… brrr! Acest lucru spune multe despre un popor care declara ca sanatatea este mai buna decat toate.
2 miliarde de euro anual… brrr! Este enorm daca tinem cont de cat de nociv este fast-food-ul pentru organism.
De ce sunt nocive produsele de tip fast-food
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne da mai multe detalii. Pentru a intelege ca produsele fast-food nu sunt echilibrate din punct de vedere nutritional. Si ca sunt nocive atunci cand sunt consumate in mod regulat.
- Produsele de tip fast-food sunt pline de calorii provenite de la zaharurile rafinate si de la grasimi (care incarca arterele). Dar si de sodiu, provenit din sare sau din alti aditivi.
- Produsele de tip fast-food prezinta un deficit de fibre si micronutrienti esentiali, precum vitaminele si mineralele.
- Ingredientele folosite in obtinerea produselor fast-food se depun sub forma caloriilor, in organism, dand nastere grasimilor corporale.
- Produsele fast-food creaza dependenta. Studiile recente arata ca alimentele bogate in calorii, in grasimi, in zaharuri rafinate si in sare pot chiar sa reconfigureze hormonii din organism. Astfel incat pofta si dependenta pentru astfel de produse ajunge sa persiste in timp.
- In cazul persoanelor care consuma regulat produse de tip fast food efectele negative asupra sanatatii nu au incetat sa apara. Colesterol crescut, indice glicemic mare, ingrosarea vaselor de sange, obezitate etc.
Fast-food inca din copilarie
Daca mai tinem cont ca produsele fast-food au un gust delicios – umami si nu costa foarte mult, intelegem de ce suntem prima generatie la care copii sunt mai bolnavi decat parintii.
Eu nu prea mananc fast-food si cred ca „suntem ceea ce mancam”. In plus, m-am obisnuit ca miercuri si vineri sa nu mananc deloc carne, iar de doua ori pe an tin cate o cura de 9 zile de detoxifiere.
Miscare incerc sa fac in fiecare dimineata chiar daca nu reusesc tot timpul. Obligatoriu insa, in fiecare joi, joc basket cam 90 de minute.
Voi cum stati cu raportul 15 x…? Mai mic? Mai mare? Cum e mai usor de echilibrat, dinspre mancare sau dinspre miscare?
Vi se pare ca azi sunt mai multi copii grasi decat pe vremea copilariei voastre?
Ce credeti, imaginea urmatoare este adevarata?
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Karla
maaaaama, ce anti-reclama ai facut pentru Quick si mcDonalds…:))
Io stau prost cu raportul: am aparate de camera pe care nu le folosesc niciodata, fac sport doar cand gradinaresc, urasc salile de sport, prefer sa ma infomotez ca sa slabesc…
Nu calc pe la mcDonalds decat o data pe luna maxim, dusa de cine-stie-cine; macar mananc sanatos, cel putin asa cred…
Copiii din ziua de azi? fereasca-sfantul! Incep sa dispara din peisajul tinerelor fete siluetele alea inalte si longiline de pe vremea adolescentei noastre… vezi din ce in ce mai multe fete indesate si ronde…
Si trebuie sa recunoastem ca nici nu se mai gateste ca inainte… pana si maica-mea, care are 65 de ani si a gatit toata viata, cumpara cozonacii de Pasti de la patiserie…
daniela
ce am ajuns, o lume obeza… ce sa mai.. mancam toate prostiile
Daniel Botea
@Seminee:
Pai asta este smecheria, fast-food-urile sunt produse sarace din punct de vedere nutritiv, dar cu multe calorii si cu un gust delicios dat de GMS-ul care prosteste simturile. Daca ai intrat pe link-ul „gust delicios – umami” intelegi ca tehnologia a ajuns la nivelul in care face din rahat … mancare cu care ne biciuieste gusturile … si ne place.
Daniel Botea
@Karla:
Asta cu infometarea n-as putea s-o fac, sunt taur si mananc ca lumea inclusiv dimineata. Pe de alta parte, nici fara miscare nu pot sa stau, asa ca le compensez bine 🙂
Daniel Botea
@daniela:
Daca ma uit pe fotografia de clasa a V-a de pe vremea mea si cea de clasa a V-a a fetitei mele, cred ca sunt cel putin 100 Kg in plus.
Pe vremea mea nu erau copiii cu burta. Acum ii vad inclusiv la concursurile de dans. Adica saracii fac sport, dar alimentatia fast-food ii condamna la obezitate inca din burta mamaei, daca aceasteia i-a cam placut saorma 🙁