Fumatul, boala la minut …

Pentru cei care vor sa calculeze fumatul in timp, se spune ca fiecare tigara scurteaza viata cu 2-7 minute.

Fumatul, boala la minut

Nu stiu daca a fost demonstrat si care este valoarea reala. Dar daca luam o medie de 4,5 minute, un pachet de tigari iti ia din viata exact durata unui meci de fotbal. Cu pauza cu tot!

Adica la fiecare pachet mai pierzi un meci cu… doamna cu coasa!

O fi adevarat, n-o fi, nu stiu, timpul o demonstreaza pentru cei care fumeaza. De curand insa s-a demonstrat ca efectul negativ al unei tigari fumate apare deja in 15-30 minute.

Fumatul, boala la minut

Pana acum se credea ca efectele fumatului se vad la cativa ani de la inceperea prostului obicei. Iata ca revista Chemical Research in Toxicology a dat publicitatii un studiu recent. Acesta se refera la perioada de 15-30 minute de la terminarea unei tigari. Substantele nocive din fumul de tigara formeaza compusi toxici care altereaza ADN-ul si provoaca mutatii genetice raspunzatoare de declansarea cancerului de plamani.

Este primul studiu pe subiecti umani. Substanta test – phenanthrene – care face parte din asa numitele PAH – (grupa hidrocarburilor aromatice policiclice), a fost urmarita incepand de la fumul de tigara inhalat si pana la aparitia in sange.

Efectul este atat de rapid incat poate fi comparat cu injectarea acestei substante toxice direct in fluxul sanguin!!!

Studiul incearca sa determine cauzele numarului mare de decese din cauza cancerului la plamani (circa 3000 de decese zilnice la nivel mondial). 90% dintre aceste decese sunt asociate cu fumatul.

13 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.