Am auzit prima data notiunea de puncte gastronomice locale intr-un proiect transfrontalier pentru promovarea destinatiilor turistice din Romania si Bulgaria.
Acest lucru se intampla la finalul anului 2018, insa de atunci am experimentat conceptul si practic in cateva ocazii.
Punct gastronomic local in zona montana
Am savurat prima data experienta unui punct gastronomic local pe Transalpina, la Stana Stefanu. Marioara Babu a facut din Stana Stefanu un punct de referinta pentru turistii care ajung pe Transalpina din toata tara.
Atunci am vazut pentru prima data siglele Produs Traditional si Punct Gastronomic Local.
Mi-am adus aminte despre aceste sigle participand la Conferinta Regionala a Fermierilor Ecologici din Oltenia.
Sigla Produs Traditional s-a regasit in prezentarea Sisteme de calitate europene si Scheme de calitate nationale.
Mihaela Mitu, consilier superior la Directia Generala Politici in Industria Alimentara si Comert din MADR, ne-a dezvaluit multe informatii utile.
Despre etichetele si sistemele de calitare europeana v-am amintit cu ocazia degustarii de Salam de Sibiu IGP. Acum a fost o trecere in vedere amanuntita prin toate etichetele de calitate europeana sau nationala.
Pentru mine punctul culminant al conferintei a fost prezentarea despre Puncte Gastronomice Locale. Veronica Baciu, Director general al Agentiei Zonelor Montane, ne-a dat toate detaliile despre infiintare, cursuri si modalitati de dezvoltare.
Puncte Gastronomice Locale in Romania
Aceste Puncte Gastronomice Locale sunt specifice pentru zonele rurale. Cateva cuvinte cheie:
- bucatarie particulara,
- locuinta rurala,
- preparare si servire produse culinare,
- retete specifice zonei,
- maximum 12 persoane,
- materii prime propii sau de la producatori locali.
Mai precis, in bucataria particulara dintr-o locuinta rurala se pot prepara si servi produse culinare. Adica intr-o unitate de alimentatie publica de tip familial, care n-are o activitate permanenta, precum un restaurant. Insa atunci cand ai vizitatori, maximum 12 persoane, le poti servi cu preparatele culinare pe care le consuma si familia ta.
Produsele culinare trebuie sa provina din exploatatia familiei, de la producatori locali sau din unitati autorizate.
Se valorifica astfel eficient produsele din gospodaria taraneasca, dar si traditia gastronomica a zonei.
Aceste puncte gastronomice locale respecta cerintele legale de igienta si iar preparatele sunt servite de membrii familei in propria gospodarie.
Elemente specifice pentru Puncte Gastronomice Locale
PGL pot sa functioneze in:
- gospodarii permanente sau sezoniere,
- ferme agricole sau piscicole,
- stane,
- ferme pomicole sau viticole,
- crame,
- fonduri de vanatoare.
Proprietarii si membrii familiei pot sa prepare si sa serveasca in propria gospodarie produse alimentare direct consumatorilor finali, nu mai mult de 12 persoane servite in acelasi timp,
Produsele alimentare pot fi obtinute din productia primara de la nivelul gospodariei / exploatatiei / fermei proprii, dar si de la alti producatori locali.
Materiile prime din care se prepara alimentele trebuie sa provina numai din unitati autorizate/inregistrate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor.
In ceea ce priveste proportia produselor primare si a altor materii prime/alimente, acestea trebuie sa provina predominant din gospodaria proprie sau de la producatori locali.
Cursuri si acte necesare
Agentia Nationala a Zonelor Montane organizeaza cursuri gratuite pentru persoanele care vor sa-si deschida puncte gastronomice locale.
Iata si aici cuvintele cheie:
- cursuri gratuite,
- minimum 10 cursanti,
- 4 zile, 6 ore pe zi,
- atestat de participare.
Cursurile se pot desfasura cu prezenta fizica in sala sau online, in functie de organizarea grupelor si locatiile solicitantilor, la cererea unui numar de minimum 10 cursanti.
Actele necesare inscrierii la curs:
- copie dupa cartea de identitate a participantului,
- cerere tip de inscriere,
- fisa solicitantului.
Ultimele 2 documente se descarca online.
Persoanele interesate se pot inscrie:
- direct la sediul Agentiei Zonelor Montane, Vatra Dornei, Str. Runc nr. 23, Judetul Suceava,
prin e-mail la formare.profesionala@azm.gov.ro, - telefonic la numerele 0722 314 593 sau 0230/375036 interior 18.
Atestatul obtinut este recunoscut de Oficiul National al Registrului Comertului ca document care atesta pregatirea profesionala. Acest atestat se foloseste pentru autorizarea si inregistrarea Punctului Gastronomic Local pe codul CAEN 5610.
Inregistrarea si autorizarea PGL se poate face de persoanele care infiinteaza sau detin o forma de organizare economica:
- PFA – persoana fizica autorizata,
- II – intreprindere individuala,
- IP – intreprindere familiala,
- AF – asociatie familiala,
- SC – societate comerciala.
Alte conditii de indeplinit pentru Puncte Gastronomice Locale
Dupa infiintarea formei juridice, pentru aceste Puncte Gastronomice Locale trebuie obtinut documentul pentru inregistrare sanitar veterinara si pentru siguranta alimentelor.
Cererea tip poate fi:
- descarcata de pe site-ul ANSVSA la sectiunea Modele de formulare – Cerere pentru autorizare sanitara veterinara,
- obtinuta de la sediile DSVSA judetene cu toate informatiile necesare.
Dosarul pentru obtinerea inregistrarii sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor, care se depune la Directia Sanitar Veterinara DSVSA contine:
- schita a locului de producere a alimentelor,
- copie dupa certificatul constatator eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului,
- copie dupa actul de identitate.
Dupa depunerea dosarului inspectorii DSVSA vor face o vizita la locul de preparare al alimentelor. Daca evaluarea gospodariei corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate, stipulate in anexa II, Cap. III din Reg. CE.852/2004, se trece la ultima etapa, cursul de igiena sustinut la DSP.
Important de retinut
Alimentele trebuie sa fie preparate numai de catre proprietar sau de catre membrii familiei acestuia, iar starea lor de sanatate trebuie verificata periodic.
Meniul PGL este diferit de cel al restaurantelor, in sensul ca pot avea un meniu zilnic cu o gama sortimentala restransa:
- cel mult 2 tipuri de ciorbe sau supe,
- 2 feluri principale,
- 2 feluri de desert.
Obligatoriu meniul va fi preparat si servit in decursul aceleiasi zile.
Metodele de preparare vor fi pe cat posibil traditionale, respectandu-se conditiile de igiena.
Alte experiente la Puncte Gastronomice Locale
V-am spus despre prima experienta la Stana Stefanu, dar de-atunci am savurat preparate locale si-n alte zone.
In 2021 ne-am bucurat de bucatele si atmosfera specifica din Tinutul Padurenilor, in satul Cutin din judetul Hunedoara.
Punctul Gastronomic Local era intr-un sat destul de izolat si aproape depopulat. Ne-am dus acolo cu masina, dar am revenit pe jos 9 km, dupa ce ne-am acolo cu masina.
Tot in Hunedoara si tot in Tinutul Padurenilor am revenit pentru traditia denumita „Masuratul oilor” la Cerbal.
Cu aceasta ocazie ne-am ospatat la un Punct Gastronomic Local chiar intr-o stana.
Dupa ce ne-am pozat cu Getuta, vedeta stanei, am mancat cele mai bune placinte padurenesti de pana acum.
Nu mai zic de preparatele specifice stanei. Gulasul de miel a fost atat de bun, incat au mancat si cei care de obicei nu gusta carne de oaie.
Au fost 3 experiente deosebit de savuroase in aceste Puncte Gastronomice Locale, mi-as dori sa savurez mai multe astfel de preparate in Oltenia. Harta nationala a PGL arata ca zona noastra este inca saraca, dar sper ca lucrurile sa se schimbe.
Pentru o experiente completa a viitorilor turisti pe EuroVelo 6 sau pe Drumul Vinului, punctele gastronomice locale sunt repere obligatorii.
Spor dezvoltator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei