Impresii din Thassos

Dupa imaginile din vacanta, promisesem si cateva impresii din Thassos si iata ca ma tin de cuvant. Asadar, las cuvintele sa vorbeasca.

Impresii din Thassos

Impresii din Thassos

Insula nu este foarte mare, in vreo 2 ore ii dai ocol cu masina. Dar este o super combinatie de mare si munte. Sunt multe plaje cu nisip pe care sunt si pini, sunt si cateva plaje pe stanca, altele chiar pe marmura.

Oricum, fiind insula, plajele sunt… fara numar, una mai frumoasa decat alta. Chiar daca am fost de 4 ori cred ca au ramas destule plaje nevizitate. Dar va spun cate impresii din Thassos la modul general.

Cel mai mult m-a impresionat marea. Albastra, verde-albastra, limpede si… mai sarata decat neagra noastra šŸ™‚ Apoi maslinii, care sunt peste tot. Urmeaza leandrii, pinii si asa mai departe.

Fiind pasionat de pescuit, de fiecare data am si pescuit in Thassos. Spre deosebire de Marea Neagra unde prindeam in principal guvizi sau caini de mare, in Egee m-am bucurat de o intreaga enciclopedie. Dorade, bibani, bibani de stanca si tot felul de pesti unul mai colorat si mai frumos decat altul).

Nestiind cum se numesc i-am botezat noi:

  • dungat,
  • lunguiet, ruginiu,
  • luptator,
  • rosu,
  • negru.

Sper ca i-ati vazut in pozele din postarea trecuta. In plus sunt si foarte gustosi, si in tigaie si pe gratar šŸ™‚

A propos de mancare, excelenta. La taverne am mancat numai preparate locale, caracatita, calamar, pesti, fructe de mare si tot asa. Doar supe nu gaseai peste tot, in rest este mancare pentru toate gusturile, preparate din ingrediente locale, proaspete, dupa retete locale.

Preparatele de miel si ied sunt super! Desi eu in general nu mananc carne de miel decat de Paste, n-am ratat Lamb Chops (Grill) care e o nebunie.

Romani in Thassos

Din ce in ce mai multi romani am intalnit in Thassos. Si turisti, dar si la munca. Daca ajungeti prin Potos, la Taverna Irene este un grec care stie bine romaneste si chiar o romanca din Ploiesti. Si prin magazine mai gasesti romani la munca, dar cei mai multi sunt turisti.

Sunt multi turisti romani, dar nu sunt nici pe departe asa de multi cum sunt sarbii. Din cei 10-15 sarbi pe care-i cunosc, m-am reintalnit tocmai in Thassos cu o prietena. Mi-a zis ca ei ajung in Thassos destul de usor, mergand aproape numai pe autostrada pana la FerryBoat. Ehehe, si sarbii si restul fostei Iugoslavii nici macar nu sunt in UE. Dar au autostrada aproape permanent.

Alt lucru impresionant este siguranta insulei. Desi politia este invizibila, infractionalitatea tinde spre zero si n-am vazut vreodata un scandal sau chestii asemanatoare. Plus ca la taverne se gandesc cu ce sa te mai ghiftuiasca din partea casei. Nu cum sa-ti umfle nota de plata, cum este pe litoralul autohton.

Natura este sfanta

Dar cel mai mult m-a impresionat felul in care isi castiga existenta cei din Thassos. Turismul este de data mai recenta, dar de secole sunt obisnuiti sa-si castige traiul folosind ce le-a daruit Dumnezeu:

  • masline si ulei de masline,
  • capre si oi,
  • miere,
  • peste,
  • marmura.

Si inca ceva. Inteligenta.

Cateva exemple:

  • S-au apucat de turism, dar intai au construit sosele si au facut pensiuni.
  • Natura si istoria sunt folosite in mod instinctiv. Pensiunile sunt in mijlocul plantatiei de maslini, strazile prin orase se ingusteaza uneori pentru ca n-au vrut sa demoleze vreo casa veche de cateva sute de ani si tot asa.
  • Si animalele sunt folosite inteligent. Caprele sunt peste tot in Thassos, se aud talangile, le si vezi uneori. Singure se duc la pascut, singure se intorc acasa. Singura treaba pe care o au de facut proprietarii fiind sa le mulga. Si sa le dea adapost si mancare pana dimineata urmatoare.

Cred ca dupa 4 vacante v-as putea povesti impresii din Thassos pana maine. Dar cel mai bine va las sa descoperiti singuri frumusetea Insulei de smarald.

8 Comments

  1. Anonim

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.