Leapsa de yam-yam-miercuri

Desi ziua stabilita pentru lepse este lunea, din motive de Paste, leapsa de saptamana asta va fi Miercuri. Va poftesc sa poftiti la leapsa de yam yam ­čÖé

Leapsa de yam yam

Leapsa de yam yam

Tot din motive de Paste, prima intrebare se refera la meniul de sarbatori.

1. Ce mancati in zilele de Paste: Miel, drob, ceapa si usturoi verde, oua rosii si cozonac conform traditiei sau altele care n-au legatura cu meniul traditional?

Eu respect traditia. Adica de Paste mananc miel si preparatele derivate.

2. Mai sunt si alte ocazii in care mancati carne de miel-oaie-ied-capra etc.?

De obicei nu, dar mi s-a intamplat ca in vacanta de vara sa gust in Thassos lamb-chops la gratar. Deja imi lasa gura apa ­čÖé┬áTot in Thassos am mancat (la Theologos) miel/ied la protap. Acum gura-mi lasa suvoaie…

Imi doresc sa mananc odata si oaie haiduceasca, adica pregatita intr-o groapa cu jar si acoperita cu pamant. Aici imi lasa numai neuronii apa, ma gandesc cum va fi, ca n-am mancat niciodata. Doar am citit c-ar fi ceva cu totul special.

Miel de Paste, porc de Craciun?

3. De Paste este usor de dedus de unde vine traditia sacrificarii mieilor. De unde credeti ca vine traditia preparatelor de porc pentru Craciun?

Am citit de curand ca pe mesele stra-stramosilor nostri carnea nu era o obisnuinta.

„Rom├ónii au consumat din cele mai vechi timpuri mai pu┼úin─â carne dec├ót toate popula┼úiile vecine. Proteinele animale erau luate cu predilec┼úie┬ádin lapte ┼či produse lactate. Dintre c─ârnuri, (├«n cantit─â┼úi mici) erau m├óncate: carnea de bovine, de ovine ┼či de pas─âre” – ┬áDr. Floarea Damaschin – Compendiu de nutritie

Si-atunci de unde obiceiul carnii de porc? Tot doamna Dr. Floarea Damaschin ne sugereaza raspunsul:

Porcul nu era agreat si rechizitionat de navalitorii turci si tatari si in plus cresterea porcilor era destul de simpla. Daca facem legatura cu iarna grea si porcul gras care putea fi pastrat in conditii ok fara frigider, cred ca de aici vine obiceiul.

Miercuri si Vineri fara carne

4. Si fiindca am adus vorba despre obiceiurile stramosilor de a nu manca prea multa carne, cum vi se pare ca Miercurea sa nu mancati deloc carne? Dar sa nu mancati carne nici Miercuri, nici Vineri?

Mie mi se pare foarte sanatos si tin acest obicei de vreo 2 ani (mai putin in vacante). Cam de-atunci nu cred ca am mai „mancat” vreun┬ámedicament. Ca atare recomand tuturor zilele fara carne.

5. Daca tot am facut trecerea la mesele fara carne, hai sa trecem pe salata. Care este salata voastra preferata?

N-am o salata preferata, toate-mi plac. Le prefer insa pe fiecare in sezonul ei. De exemplu varza murata si muraturi iarna, primavara salata verde, castraveti, ridichi rosii, ceapa verde etc, vara rosii si toamna varza.

In speranta ca nu le-am facut varza, leapsa „gustoasa” pleaca spre nominalizatii Blog and roll, spre „recomandatii”┬áarticolelor de vineri┬ási spre cine mai are pofte culinare ­čÖé

S-aveti inspiratie si pofta!

2 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.