Siguranta rutiera si rutiniera

Ma bucur sa particip la campanii care revin la BlogalInitiative. Mai ales cand pot avea un impact de constientizare atat de mare. Astazi va fi despre siguranta rutiera si rutiniera.

Siguranta rutiera si rutiniera

Siguranta rutiera si rutiniera

Mai multe despre „preventia rutiniera” am scris in articole mai vechi aici si aici.

Acum fiind alt sezon si alt concurs ma voi referi la alte masuri de siguranta. Mai ales ca, din cate stiu eu, in Romania se intampla cele mai multe accidente auto grave din Europa. Nu cred sa fie jurnal de stiri care sa nu aminteasca despre astfel de accidente. De-asta cred eu ca este un subiect de interes major.

Ca sa va faceti o parere strict cantitativa despre accidentele auto, iata o statistica din 2011:

  • 2012 decese,
  • 8730 raniti.

Cele mai multe raniri (1869) au rezultat din cauza indisciplinei pietonilor si a vitezei soferilor (1733).

Cauzele principale ale accidentelor auto din 2011:

  • 58% conducătorii auto,
  • 23% pietonii,
  • 9% motociclistii,
  • 10% altele.

Daca in fruntea listei sunt conducatorii auto, aici trebuie lucrat.

Sa schimbam in bine comportamentul conducatorilor auto

In acest sens eu unul sunt de acord cu obligativitatea anvelopelor de iarna. Este o masura de siguranta rutiera in sezonul de iarna. Si in general sunt de acord cu utilizarea unor anvelope corespunzatoare.

Degeaba se spune la stiri ca este vreme nefavorabila, daca romanul crede el ca stie mai bine si face dupa cum il taie capul. Acum este treaba clara, iar anvelope de iarna gasesti,slava Domnului!

Inainte gaseai tot felul de „isteti” care blocau drumurile sau produceau accidente pentru ca „au fost luati prin surprindere” de venirea iernii. Evident ca imi este mai greu cu doua randuri de anvelope, dar este pentru siguranta mea si a celor din trafic. Asa ca merita efortul.

Tot in categoria „las’ ca stim” noi suntem si la categoria siguranta rutiera astfel incat cred ca ar trebui sa ne scolim si in aceasta directie. Mi-a dori sa particip la o tabara de informare in domeniul sigurantei rutiere pentru a dezbate si dezvolta apoi subiectele alaturi de cititorii blogului. Salut cu aceasta ocazie initiativa Michelin. Sper sa fiu printre participanti, atat pentru informarea mea cat si a celor din jur.

Este foarte important ca publicul larg sa stie cat mai multe informatii, statistici si date concrete. Acestea il ajuta pentru a-si schimba comportamentul auto.

Si aici revin iarasi la un exemplu binecunoscut, cel cu centura de siguranta. N-a prea fost chip sa-mi conving sotia mea si fetita ca trebuie purtata centura de siguranta pe bancheta din spate chiar prin oras. Pana cand nu au vazut niste teste crash la viteze de oras.

„Rutina auto” ca si alte obiceiuri rele pot fi combatute in primul rand prin constientizare si apoi prin schimbarea comportamentului.

Va las cu un mic filmulet pentru constientizarea unor „mici aspecte” care actioneaza asupra cauciucurilor auto.

Spor in siguranta!

 

2 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.