Unitati de stocare viitoare

Ca sa va dati seama cat de repede evolueaza domeniul unitatilor de stocare am sa va povestesc o intamplare reala. Ca sa putem imagina cateva unitati de stocare viitoare, trebuie sa ne uitam un pic in urma.

unitati de stocare viitoare

Unitati de stocare

Prin 2000 am avut prilejul sa lucrez intr-o firma frantuzeasca, iar proprietarul francez pastra inca primul calculator pe care-l cumparase in Franta. Avea sistem de operare MS-DOS si mergea cu dischete mari (nu floppy disk-uri care inca mai exista pe calculatoarele de azi).

Gilbert imi povestea ca atunci cand a cumparat calculatorul acesta era obiect de lux, echivalentul unei masini. Si se minuna prin 2000 ca memoria interna era mai mica decat un floppy disk.

In 2012, cat a mai ramas din acest an, avem la dispozitie mult mai multe dispozitive de stocare decat in 2000. In urma cu 10 ani nu m-as fi gandit ca azi fiecare dintre noi poate dispune de stick-uri de memorie, hard-diskuri externe si chiar servicii „in nori”.

Fiecare dintre aceste dispozitive de stocare au beneficii de neegalat:

  • stick-urile de memorie sunt usoare, mobile si au o capacitate din ce in ce mai mare. Nu in ultimul rand, unele sunt adevarate bijuterii,
  • hard-disk-urile externe sunt o solutie facila pentru back-up office,
  • serviciile cloud sunt nepretuite datorita capacitatii practic nelimitate de stocare.

Dintre solutiile actuale de stocare eu prefer stick-urile de memorie pentru ca se potrivesc mai bine necesitatilor mele. Nu am nevoie de capacitate foarte mare de stocare (gen cloud). Prefer un dipozitiv mic de stocare, mai usor si mai portabil decat un HDD Extern.

Ce ne rezerva viitorul

Din aceasta perspectiva ma gandesc ca viitorul unitatilor de stocare se indreapta spre stick-uri de memorie cu capacitate mult mai mare. Si spre Hard-disk-uri externe mai usoare. Nu exclud un pret HDD Extern mai mic in viitor.

In ceea ce priveste serviciile Cloud, ma astept ca in viitor acestea sa fie la fel de usor de folosit. Si la fel de raspandite cum sunt azi stick-urile de memorie. Si mai astept ca dupa generalizarea folosirii solutiilor „in nori” si pretul acestora sa scada mult.

Ce alte dispozitive de stocare vor mai fi disponibile in viitor? Nu sunt un expert in acest domeniu, dar cred c mai apar si alte oferte. Care? Probabil vom vorbi despre ele in editiile viitoare de la SuperBlog.

Particip cu acest articol la SuperBlog 2012.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.