Tu faci economie la energie? Daca nu, poti incepe de acu’

Stau la etajul 4 din 4, din clasa a IX-a, adica inainte de 19 90 ­čÖé Pe scurt, vara cald si iarna frig. Iar atunci se facea economie la energie vrand-nevrand. Curentul oprit de multe ori, benzina pe cartela iar programul TV de 3 ore te baga repede la culcare.

economie la energie

Economie la energie dupa 19 90

Revenind la etajul 4, cand pe bloc era doar smoala am indurat calduri chinuitoare. Apoi, cand s-a construit acoperisul, spatiul de aer dintre plafon si acoperis a devenit un buffer de izolatie.

Am simtit mai putin canicula zilelor de vara iar pe timp de iarna se incalzea mai repede apartamentul. In sfarsit, geamurile termopan, izolatia exterioara si izolatia interioara pe tavane au desavarsit procesul. In aceste conditii iarna pornesc caloriferele inainte de culcare si le opresc dimineata la trezire.

Factura la energie s-a mentinut constanta, chiar daca pretul gigacaloriei a crescut. Nu mai spun ca vara folosesc aerul conditionat doar in zilele cu adevarat caniculare. Dar si aici este un schepsis. Daca ai electrocasnice de clasa A, economisesti energie si in acest fel.

Chestia cu aerul conditionat o folosesc si mai bine la masina. Oricat de bine ar functiona aerul conditionat, daca masina sta in soare toata ziua, la plecarea de la serviciu e jale. Si oricat de mult aer conditionat as baga, dureaza ceva timp pana cand se aeriseste masina.

Asa ca la pranz fac „2 pasi” si pun masina la umbra unui bloc in apropiere. In acest fel doar in zilele caniculare mai e nevoie sa dau drumul la aer conditionat pana acasa.

Poate ziceti ca nu e cine stie ce economie, dar daca vara a inceput in Aprilie si tine pana prin Octombrie, 7 luni de economie de aer conditionat cate 5 zile pe saptamana inseamna
o perioada buna in care consum mai putina benzina.

Economie la energie la tara

A propos de masina, mai merg pe la tara unde ai mei stau pe timpul verii. Aici modalitatile de economie la energie sunt altele. Pentru spalatul vaselor exista un mic boiler. Iar pentru dus, apa se incalzeste intr-un bazin ridicat pe un suport metalic.

Pasul urmator ar fi niste panouri solare pentru apa calda si evident, posibilitatea sa faci dus cand vrei.

A propos, dusul este mult mai economic decat baia ­čÖé Am simtit pe pielea mea, atunci cand am luat un set de Aroma SPA Collection.

Bine in cada cu tot felul de saruri de la Marea Moarta dar cand a am citit contorul de apa calda, mai sa mor. Se cam dublase consumul ­čÖé

Nu stiu cum faci tu economie la energie, insa gaseseti aici cateva idei de la Comisia Europeana. Mai mult, poti discuta despre aceste idei daca participi la turneul organizat de Comisia Europeana in Romania.

Astfel, intre 25 Aprilie si 1 Mai caravana este la Bucuresti, in perioada 3 – 6 Mai la Mioveni iar intre 9 si 13 Mai la Craiova.

Daca esti blogger esti provocat sa spui care sunt metodele prin care faci tu economie la energie. Daca esti unul dintre cei 5 castigatori, oraganizatorii nu vor face economie la premii. Cei 5 bloggeri castigatori vor beneficia de cate un kit cu rucsac, tricou, stick USB de 32 GB si 50 de puncte Blogal Initiative.

Spor castigator!

Update:

Am mai aflat cateva cifre referitoare la campania Economie la Energie:

  • Peste 166.000 de rom├óni vizitat site-ul campaniei Economie la Energie.
  • Pavilionul expozitional care a poposit la Bucuresti, Mioveni si Craiova, a adunat peste 2.500 de persoane.
  • Activit─âtile comune derulate cu partenerii campaniei au ajuns ├«n peste 4 milioane de case.
  • Pavilionul interactiv a fost vizitat de elevi din 25 de scoli, acestia afland mai multe despre consumul responsabil de energie

Felicitari si spor in continuare!

 

Save

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.