Stiti ce mâncati: Muraturi sau Acrituri?

Stiti ce mâncati: Muraturi sau Acrituri?
Prima data am citit despre diferenta sanatoasa dintre muraturi (doar apa si sare) si „acrituri” (otet si fierbere) in cartea „Si noi ce mai mancam?” de Gheorghe Mencinicopschi.

Doctor Menci dedica 3 pagini muraturilor, iar sfaturile sale incep cu o atentionare: „ATENTIE, CONSERVELE DE LEGUME STERILIZATE IN OTET NU SUNT MURATURI!”

Numai prin procesul de murare se pastreaza substantele valoroase din legume. In acest proces natural de fermentatie, microflora existenta in legumele puse la murat transforma glucidele in substante biologice active, benefice organismului uman: vitaminele B1, B2, A, acid lactic etc.

„Acriturile”, legumele conservate in otet, nu trec prin procedeul de fermentatie naturala care genereaza substante biologic active si probiotice iar sterilizarea la temperaturi inalte distruge enzimele, vitaminele si microflora probiotica.

Exemplul sanatos detaliat de profesorul Mencinicopschi este varza murata, care contine:

  • compusi anticancerigeni (glucozinolati)
  • compusi hepatoprotectori (sulforafan)
  • compusi antiinfalmatoi si antioxidanti (Vit. C, A, Zinc)
  • fibre alimentare, minerale, potasiu, Magneziu, Fier, Calciu, acid lactic, bacterii probiotice
Varza murata nu are numai virtuti alimentare, ci si terapeutice, profesorul Mencinicopschi recomandand-o pentru:
  • Infectii respiratorii
  • Hepatite
  • Cancere
  • Dislipidemie – Ateroscleroza – Boli Cardio Vasculare
  • Surmenaj intelectual si fizic
  • Menopauza
  • Obezitate (varza murata are 20Kcal/100 gr)
  • Imbunatatirea digestiei
  • Frumusete si anti-imbatranire
Daca nu aveti cartea nu trebuie sa ma credeti pe mine pe cuvant ci mai bine cititi ce zice domnul profesor Mencinocopschi despre muraturi.

Si ca sa nu spuneti cumva ca toate informatiile mele provin dintr-o singura directie sau ca sunt numai teoretice, iata si o reteta practica pentru muraturi de la Ligia Pop.

Ingredientele (pentru 2 borcane de 3 litri) sunt urmatoarele:

Castraveti murati
3 litri de apa plus trei linguri de sare
3 kg de castraveti mici si mijlocii
2 gogosari taiati felii
2 ardei iuti
1 radacina mica de hrean, taiata pe lung
1 radacina de telina, taiate cubulete
1 morcov taiat pe lung
6-8 catei de usturoi curatati
1 lingura seminte de mustar
1/2 lingura de seminte de piper
1 manunchi de tulpini uscate de marar
1 crenguta de visin cu tot cu frunze

Gogonele murate
3 litri de apa plus trei linguri de sare
3 kg de gogonele mici si mijlocii
2 gogosari taiati felii
2 ardei iuti
1 radacina de hrean taiata pe lung
1 radacina de telina taiata cuburi
2 morcovi taiati pe lung
6-8 catei de usturoi
1/2 lingura piper
10 bucati de conopida
1 manunchi de tulpini uscate de marar
1 crenguta de visin cu tot cu frunze

Va las cu retetele de muraturi complete si cu un mic video practic:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_TN79C9fBFE]

Spor hranitor!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.