Odobesti si Delaco la Rexton – Branzeturi cum se cuVin #14

Saptamana trecuta ne-am bucurat de un nou episod din seria Branzeturi cum se cuVin, alaturi de Asociatia Bloggerilor Olteni si de DictionarCulinar.ro. Vinurile de Odobesti si Delaco s-au asociat savuros intr-un cadru superb, restaurantul de la Hotel Rexton.

Odobesti si Delaco la Rexton

La Rexton mai fusesem cu ocazia lansarii proiectelor Heineken pentru Comunitati. Acum am fost in premiera la un eveniment legat de vin 🙂 Ocazie cu care… Multumim Claudia Gheorghe!

Branzeturi cum se cuVin #14

De fapt, am avut parte de mai multe premiere la Rexton. Mai intai a fost primul eveniment Branzaturi cum se cuVin, cu vinuri din afara Olteniei. Apoi vinurile de Odobesti ne-au dat posibilitatea sa facem cunostinta cu noi soiuri, cum ar fi Babeasca Neagra. Tot la premiera il trecem si pe Narcis Neagoe, somelierul craiovean care ne-a incantat cu informatiile impartasite.

Narcis Neagoe

Tips & tricks de la Narcis Neagoe

La fiecare degustare invatam de la somelieri, degustatori, proprietari de crame sau persoane specializate in industria vinului.

bloggeri atenti

Narcis a pus accentul pe aspecte mai putin abordate pana acum si anume simturile umane si descoperirea vinului. Pornim de la auz, ascultand zgomotul vinului care curge in pahar. Un vin usor are o densitate apropiata apei si un sunet asemanator.

Privirea ne lasa sa ghicim aciditatea unui vin doar stiind ca un vin stralucitor are o aciditate mai mare decat unul tern.

Mirosul ne ajuta sa descoperim aromele strugurilor, arome de fermentatie (drojdie, panificatie) si arome de invechire (in sticla sau in baric).

Nici simtul tactil nu este ocolit. Daca simtim cu limba un vin de consistenta apei, este vorba despre un vin usor. Cu cat consistenta este asemanatoare cu cea a laptelui, cu atat mai mult vom avea de-a face cu un vin corpolent.

Pot sa spun ca avut norocul sa sintetizez toate aceste simturi intr-un pahar 🙂 Am avut norocul sa primesc in pahar ultimele picaturi de vin din prima sticla. Si dupa ce l-am savurat, am observat pe fundul paharului o depunere.

sare tartrica

Narcis mi-a confirmat ca este vorba de saruri tartrice, normale la vinurile nefiltrate. Ba mai mult, dupa ce am observat (si fotografiat) depunerea, m-a indemnat sa folosesc si celelalte simturi, inclusiv pe cel tactil. Am bagat degetul in pahar si am simtit ca este un fel de sare. Dar care avea gust de strugure si miros de vin. Sa mai zic ca se auzea cum se sfarma la apasarea pe pahar, exact ca o sare veritabila?

3 vinuri de Odobesti si Delaco cu 3 branzeturi asortate

Odobesti si Delaco ne-au dat prilejul sa degustam 3 vinuri domnesti, insotite de 3 branzeturi. Feteasca Regala – Stefan Cel Mare si-a gasit companie alaturi de Brie, regina branzeturilor frantuzesti si crackers.

Fetasca Regala si Brie

Feteasca Neagra – Stefan Cel Mare s-a bucurat alaturi de cascaval Sofia si struguri negri.

Feteasca Neagra si Cascaval Sofia

La final am trecut la unire cu o Babeasca Neagra – Cuza Voda si Grana Padano si piper mozaic.

Feteasca Neagra si Grana Padano

Participantii au apreciat in stil personal vinurile, pe langa bloggeri fiind prezenti si instagramerii de la #instacraiova.

#instacraiova la #branzeturicumsecuvin

Si daca iubitorii vinurilor albe au preferat asocierea dintre aciditatea vinului alb si grasimea din Brie, eu am fost atras mai mult de vinurile rosii.

vinuri rosii

Am fost foarte curios cum este Babeasca Neagra. Mai bausem Rara Neagra de Purcari, dar nu stiam ca este acelasi soi. Acum am aflat de la Narcis ca i se spune si Rara pentru ca este un soi de vita care produce maximum 8 tone/ha. Asta pentru ca boabele de strugure sunt rare pe ciorchine.

Probabil mi-a placut mai mult decat celalalt vin rosu pentru ca Babeasca Neagra a stat la maturat 12 luni in butoaie de stejar. Ei bine, notele de magiun si cirese amare s-au completat cu arome de maturare. Iar alaturi de Grana Padano, branza mea preferata-maturata de la Delaco, a reprezentat combinatia serii. Se vede incantarea pe fata mea?

degustare incantatoare

Surprinzator ar fi cuvantul pentru vin, Grana Padano este mereu cuceritoare iar combinatia a fost seducatoare.

Alin Sintimbrean ne-a povestit despre gustul UMAMI, Grana Padano fiind o branza care prin maturare dezvolta in mod natural acest gust. Ca tot nu stiam eu de ce-mi place atat de mult 🙂

Alin si Narcis

Voua cum v-a placut la degustare?

Pana la urmatorul eveniment Branzeturi cum se cuVin, va las cu imagini de la Rexton, alaturi de Odobesti si Delaco. Si de participantii care au ramas pentru fotografia de grup 🙂

fotografie de grup la Rexton

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.