Incetul cu incetul am ajuns la editia Branzeturi cum se cuVin 20. Joi, pe 22 Februare, ne-am adunat la Casa Ghincea cu mic cu mare.
Branzeturile de la Delaco si asocierile propuse au fost detaliate de Alin Sintimbrean iar vinurile de la Domeniile Samburesti au fost povestite de somelierul Narcis Neagoe.
Daca stiati deja despre bunatatile traditionale si despre muzica populara din restaurantul Casa Ghincea, trebuie sa mai aflati ca la etaj sunt 2 saloane pentru evenimente. Acolo s-a desfasurat degustarea pusa la cale de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro.
Ce-am baut, ce-am degustat si cum le-am combinat
Cele 5 vinuri de la Domeniile Samburesti si-au gasit perechea alaturi de branzeturile Delaco si de mici ingrediente propuse de Alin.
Sauvignon Blanc Domeniile Samburesti – Mozzarella Fresca Delaco + busuioc
Chardonnay Domeniile Samburesti – Havarti Delaco D’Exceptie + pere
Roze Domeniile Samburesti – Cascaval Sofia Delaco + covrigei
Merlot Domeniile Samburesti – Maasdam Delaco D’Exceptie + mere si nuci
Cabernet Sauvignon Domeniile Samburesti – Irish Cheddar Delaco D’Exceptie + otet balsamic si piper mozaic si nuci
Ce-am aflat la editia Branzeturi cum se cuvin 20
Narcis ne-a spus ca denumirea Samburesti provine de la Dealul Samburul, cunoscut initial pentru plantatiile de pruni. Plantatiile de vita de vie au inceput apoi sa devina
cunoscute, initial prin vinurile albe. Ca si in zona din vecinatate, Dragasani, vinurile albe au fost primul mesager.
Apoi, dupa ce vita de vie a prins traditie la Samburesti, vinurile s-au diversificat si s-au impletit cu istoria. Astfel, se spune ca vinul Cabernet Sauvignon de Samburesti era
preferatul lui Stalin. Negocierile cu dictatorul rus s-au facut cu vinul pe masa iar Cabernet Sauvignon-ul de Samburesti nu lipsea dintre cadourile pe care le primea din Romania.
Narcis Neagoe ne-a explicat care sunt cele 5 elemente pentru evaluarea unui vin.
Culoarea, Dulceata, Aciditate (vin alb)/Tanin (vin rosu), Alcoolul si Corpul. Am incercat sa deslusim pe fiecare detaliu dar mai ales sa descoperim daca exista un echilibru intre ele. In plus, vinul trebuie sa se asocieze cu branza astfel incat combinatia sa fie mai buna decat fiecare ingredient luat individual.
Aici fiecare a avut preferintele sale, in functie de gusturi, deprinderi si starea de moment 🙂
De obicei eu votam vinurile rosii dar de data aceasta am votat un vin alb.
Chardonnay Domeniile Samburesti cu Havarti Delaco D’Exceptie
Aceasta a fost combinatia mea preferata. Au fost mai multe elemente care m-au determinat sa votez asa.
In primul rand mi-am adus aminte ca in urma cu 2 ani, cand nu prea ma atingeam de vinurile albe, mi-a atras atentia Chardonnay-ul. La degustarea cu vinuri de Samburesti au fost alte sortimente de vinuri si branzeturi, insa Chardonnay a fost si atunci si acum.
Cred ca subliminal ne-a influentat si roll-up-ul de la Samburesti. Nu de alta, dar asocierea in care era Chardonnay-ul a fost cea mai votata de la degustare.
Nu in ultimul rand, combinatia Chardonnay – Havarti – Pere a fost remarcata de mai multi. Dar sa le luam pe rand.
Chardonnay este considerat regele vinurilor albe si este principalul soi din care se fac spumantele. Culoarea veselă galben-aurie si aroma de pomi infloriti s-a combinat de exceptie cu branza Havarti si cu perele.
Havarti este o branza noua in portofoliul Delaco, aparuta in gama premium Delaco D’Exceptie. Este o branza de origine daneza, aromata si cremoasa, obtinuta din lapte de vaca. Numele provine din regiunea Havarthigaard in Øverød, unde a fost consemnata inca din anul anul 1852. Gustul untos, dulceag si usor acid in acelasi timp au facut pereche buna cu perele si mai ales cu Chardonnay.
Daca ar fi sa descriu aceasta combinatie in 3 cuvinte, Havarti este regina, Chardonnay este regele iar combinatia este de exceptie.
Cum s-a desfasurat evenimentul Branzeturi cum se cuVin 20
Am deschis evenimentul Branzeturi cum se cuVin 20 descriind in cateva cuvinte etapele, ordinea in care se degusta si tragerea la sorti de la final.
Apoi Narcis Neagoe ne-a povestit despre crama, despre vinuri si a raspuns la intrebarile legate de felul in care se degusta un vin.
La randul sau Alin a povestit branzeturile si criteriile care au stat la baza asocierilor culinare.
Dupa fiecare degustare a asocierilor culinare, am prezentat si vinul si branza pe care le-am gustat, ca sa se retina cum sunt in comert. Bineinteles, acestea erau si premiile pe care le puteau castiga la sfarsit, la tragerea la sorti.
Din fiecare bol cu voturile pentru cele 5 combinatii, s-a extras cate un castigator. De exemplu Corina se plangea ca ea n-are deloc noroc la extragere. Ei bine, abia la editia 20 a evenimentului Branzeturi cum se cuVin s-a numarat printre cei 5 fericiti 🙂
I-a placut atat de mult asocierea si culoarea vinului incat s-a incadrat perfect in cadru si-n culoare 🙂
Dupa ce s-a incheiat extragerea, am facut si o fotografie de grup cu cei prezenti.
Pana la urmatoarea degustare va las cu imagini de la Casa Ghincea.
Spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
No Responses